Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân din cadrul Primăriei Bacău a promovat
luni, în Parcul Cancicov, posibilitatea de adopta un patruped din adăpostul public. La intrarea în parc au fost expuși unsprezece câini, pregătiți cu toate cele necesare să fie luați acasă de iubitorii de animale.
„Cu ocazia Zilei Internaționale a câinilor fără stăpân am organizat o acțiune de promovare a adopțiilor. Serviciul de gestionare a câinilor comunitari a pregătit un spațiu special și așteptăm să fie preluați. Câinii provin din Adăpostul public, au fost prinși pe străzile din municipiul Bacău. (…) Campania este o măsură complementară a Programului de gestionare a câinilor fără stăpân, încercăm să asigurăm cât mai multe mijloace pentru ca băcăuanii să se poată implica în gestionarea acestui fenomen: vorbim de sterilizare,de asumare a câinilor fără stăpân, sterilizarea câinilor cu stăpân de rasă comună”, a declarat directorul Direcției Salubrizare Agrement Parcuri din cadrul Primăriei Bacău, Gabriel Grițcu.
Acțiunea a fost programată să se desfășoare până la ora 17:00. Până la 13:00 niciun câine nu fusese adoptat, însă două femei și-au făcut drum în parcul mare special pentru a-i vedea, fiind hotărâte să se întoarcă mai târziu sau zilele următoare după unul dintre ei.
„M-am gândit să vin să văd dacă pot alege ceva; dacă nu, o să mai revin. E o idee foarte bună, cred că acești câini maidanezi sunt cei mai buni, mai ales pentru pază. Am avut un cățel care a dispărut și chiar am plâns după el. Am o căsuță la țară și îmi crea o siguranță totală. Îl aveam de micuț și l-am avut 9 ani. Îmi simțea mașina de departe când mergeam la țară. Îl iubeam. Venea lângă mine când mă simțea singură. (…) Chiar am să mă uit și poate aleg unul să vin și cu băiatul mai târziu” – ne-a declarat una dintre femei.
„E foarte bună această inițiativă, pentru a scăpa câinii de chin, poate îi adoptă cineva să-i ducă la țară sau să-i țină în casă. E mai greu pentru cei care vor să adopte să meargă până la Adăpost. Cert este că pe străzi nu ar trebui să fie câini, pentru că în primul rând fac mizerie și în al doilea rând pot deveni periculoși. Eu nu pot să adopt, pentru că sunt singur și nu pot să-l las singur acasă. Dacă aș sta la țară aș lua unul fără probleme” – ne-a declarat Neculai Elisei, în vârstă de 84 ani, care a admirat cățeii câteva minute bune.
„Doamne, dacă m-ar lăsa mama să iau unul de ăsta, pe ăsta l-aș lua!”, „i-aș lua pe toți dacă aș putea, oare îi va lua cineva, oare putem lua și noi unul, dar oare ar sta cuminți?” sunt doar câteva din ideile pe care tinerii și copiii le-au împărtășit prietenilor sau bunicilor în timp ce treceau pe lângă țarcuri.
„Am adus niște căței mai sociabili, de talie mică spre mijlocie, care ar avea șanse mari de adopție, pentru că sunt foarte prietenoși. La adăpost mai avem și alte exemplare care pot fi adoptate. Acum am adus 11 câini, toți sunt metis. În privința vârstei, îi putem evalua pe fiecare în parte în momentul adopției. Ei se adaptează, depinde foarte mult și de persoana care îi ia în grijă. Mulți sunt câini care nu au fost neapărat în stradă, e posibil să fi avut și un stăpân care nu și i-au mai asumat ulterior și atunci șansele sunt foarte mari să se poarte foarte bine în gospodărie, să se adapteze și cu copii, și cu animale. Mulți dintre ei, dacă persoana care îi adoptă e atentă, se pot adapta și în apartament, mai ales cei de talie mică. La curte, în primele săptămâni, trebuie supravegheați, pentru a vedea cum se comportă cu păsările, de exemplu, iar un câine dus într-un apartament trebuie scos afară foarte des, pentru a-și forma obiceiul de a-și face nevoile. În momentul în care îi dăm spre adopție sunt deja sterilizați, vaccinați antirabic, deparazitați intern-extern. În momentul adopției îi microcipăm, le eliberăm carnete de sănătate și îi înregistrăm în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân”, a declarat pentru bacauinfo.ro medicul veterinar Adrian Negoiță.
Până la 16:00, din cei 11 câini fuseseră adoptați doi.
Conform reprezentanților Primăriei, chiar dacă inițial se arată interesați, oamenii devin reticenți în momentul în care li se pune în vedere că trebuie să completeze cereri și că animalele vor figura ca fiind ale lor, fiind direct răspunzători pentru ele.