Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Investiţii de peste 115 milioane de lei în epurarea apelor uzate din

aglomerările urbane ale judeţului Bacău. Compania Regională de Apă demarează proiecte de construire, reabilitare şi extindere staţii de tratare apă menajeră în Moineşti, Dărmăneşti, Buhuşi şi Târgu Ocna. „Spun că undeva în maxim două, trei săptămâni vor începe lucrările la toate staţiile. De finalizat, în afară de cele de la Moineşti şi Buhuşi, care au contract până în 2016, Dărmăneştiul şi cu Târgu Ocna vor fi finalizate anul acesta,” declară Răzvan Găină, director general CRAB. Va rămâne fără stație de epurare municipiul Onești, unde operatorul local Apă Canal plătește din această cauză penalități de 10.000 lei / lună.

Au început lucrările de demolare în cadrul proiectului de reabilitare şi extindere a staţiei de epurare Moineşti Nord. Asocierea Strabag –  Construcţii Erbaşu, câştigătoarea contractului de execuţie, va construi şi SEAU Moineşti Sud. Valoarea totală a investiţiei în staţiile Moineştiului ajunge la 39,14 milioane lei.

Viorel Ilie, primarul Municipiului Moineşti: „Se lucrează la staţia Moineşti Nord, partea de demolări a staţiei vechi, cu asigurarea funcţionării sistemului de colectare a apei reziduale. În ultima şedinţă de Consiliu Local am aprobat darea în folosinţă către E.ON a terenurilor necesare amplasării stâlpilor pentru alimentarea cu energie electrică atât la Moineşti Nord, cât şi la Moineşti Sud.”  

În cadrul aceluiaşi contract, şi pentru oraşul Buhuşi este prevăzută construirea unei noi staţii de epurare, în valoare de 36,64 milioane lei. Proiectul se află în stadiul obţinerii autorizaţiei de construcţie. Termenul limită de realizare a investiţiei este începutul lunii septembrie 2016. Faţă de acest aspect, primarul Moineştiului şi-a exprimat temerea cu privire la asigurarea finanţării pentru lucrările nefinalizate după 31 decembrie 2015.

„Legat de cele două staţii de epurare, îmi este destul de greu să fac o apreciere, pentru că nu prea i-am văzut la lucru. Teoretic, graficul de execuţie a lucrărilor se duce şi pe 2016. Nu ştiu cum se va face decontarea aici, ţinând cont că ultima cerere de plată trebuie să fie în 2015. Eu sper să rămână o sumă cât mai mică de executat şi de decontat, care ar trebui să fie acoperită din sursele companiei. Sursele companiei sunt şi din sursele unităţilor administrativ teritoriale. Aici va fi o problemă. I-am întrebat întotdeauna: cine va răspunde, dacă nu ne vom încadra în termenul de finanţare, respectiv sfârşitul anului 2015. Eu cred că undeva s-a greşit,” consideră Viorel Ilie.   

Răzvan Găină, directorul general al Companiei Regionale de Apă, dă asigurări că „undeva în maxim două, trei săptămâni vor începe lucrările la toate staţiile. De finalizat, în afară de cele de la Moineşti şi Buhuşi, care au contract până în 2016, Dărmăneştiul şi cu Târgu Ocna vor fi finalizate anul acesta.

Două staţii de epurare a apelor uzate vor fi deservi sistemele de canalizare din oraşele Dărmăneşti şi Târgu Ocna. Asocierea Sideridraulic System S.p.A. şi DMC A.G. trebuie să încheie lucrările la cele două staţii până la 11 noiembrie 2015.

Aglomerarea urbană Dărmăneşti cuprinde aproximativ 12.000 locuitori echivalenţi, reprezentând încărcarea cu poluanţi de natură organică aferentă unui locuitor. Deşi proiectul de extindere a sistemului de canalizare nu acoperă întregul areal locuit din Dărmăneşti (în afara proiectului sunt Plopu, Păgubeni, Sălătruc), capacitatea staţiei poate acoperi şi nevoile celor trei cartiere, în momentul introducerii reţelei de canalizare.

Constantin Spiridon, primarul oraşului Dărmăneşti: „La finalul anului 2016, ar trebui ca 75% din populaţia oraşului Dărmăneşti să fie racordată la reţeaua de canalizare, excluse fiind cartierele Plopu, Păgubeni şi Sălătruc, pentru care căutăm alte surse de finanţare. Staţia de epurare care se construieşte şi va fi finalizată tot la sfârşitul acestui an are capacitatea de a prelua şi apa uzată de la gospodăriile din cele trei cartiere.”

Contractul de execuţie a lucrărilor pentru realizarea SEAU din Dărmăneşti şi Târgu Ocna a fost adjudecat pentru 39,60 milioane lei.       

„La Târgu Ocna şi Dărmăneşti mai trebuie să obţinem nişte avize, dar suntem pe linie dreaptă. Deci întârzierile sunt poate o săptămână, două maxim faţă de graficul prezentat de constructor la data semnării contractului,” a declarat pentru bacauinfo.ro Răzvan Găină, director general CRAB.

În aceste aglomerări urbane, proiectul prevede inclusiv dotarea cu o tehnologie avansată prin care azotul şi fosforul din apele uzate sunt recuperate şi înglobate în nămolul rezultat în urma procesului de epurare.

Oneștiul este în cea mea gravă situație, operatorul local Apă Canal plătind penalități de 10.000 lei / lună din cauza lipsei stației de epurare, care ar fi trebuit realizată prin asocierea Primăriei Onești cu Consiliul Județean Bacău.