Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Președintele PSD Onesti, Nicolae Gnatiuc, a demisionat din functia de viceprimar si asteapta, la schimb, să

fie votat si sprijinit de UNPR pentru a ocupa pozitia de consilier local cu atributii de viceprimar. Practic, parasirea functiei de primar de catre Laurențiu Neghina, devenita certă in urma gestului facut de Gnatiuc, nu aduce nimic nou din punct de vedere politic. Pe surse, Alexandru Cristea (UNPR) ar urma sa fie ales viceprimar, ulterior viceprimar cu atributii de primar, iar Gnatiuc ramane al doilea om in Primarie, de data aceasta in umbra mai tanarului si mult mai putin experimentatului Cristea. Modul in care decurg mutarile de trupe din fruntea Primariei si pastrarea majoritatii politice UNPR – PSD in Consiliul Local denota o înțelegere surprinzătoare între Dragos Benea, presedintele PSD Bacău, si Gabriel Berca, secretarul executiv al UNPR in regiunea Moldovei.    

Presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea si Gabriel Berca, fostul consilier prezidential al presedintelui Traian Basescu, si-au dat mana in problema Primariei Onesti. Cei doi vor juca un rol esential in crearea noii ordini politice in judetul Bacau, iar exemplul Onesti este relevant.

Practic, nimic nu s-a schimbat in Primaria Onesti din punct de vedere politic, după pierderea mandatului de primar de către Laurențiu Neghină. UNPR ramane cu functie de primar, in timp ce PSD isi pastreaza pozitia de viceprimar. In schimb, la firul ierbii, orgoliile au fost ranite. Nicolae Gnatiuc, care sperase ca a venit momentul sa iasa din umbra lui Neghina, preferat nu o dată de Benea în locul presedintelui PSD Onesti, s-a resemnat, dupa o scurta perioada de intentie de emancipare politica si administrativa.

Nicolae Gnatiuc, presedinte PSD Onesti: „Motivele au fost in primul rand de onoare si politice. In 2012 UNPR (fals, alegerile au fost câștigate de Alianța România Dreaptă, în care PDL era principala voce – nota red.) a castigat functia de primar, cu votul onestenilor, intr-o proportie covarsitoare. Primarul Neghina s-a bucurat si se bucura de increderea onestenilor sub UNPR. Tot in 2012, primarul Neghina si UNPR au sprijinit PSD. Mai precis, am realizat o intelegere politica prin care am propus si realizat rezervarea functiei de viceprimar catre PSD.”

„Ne aflam, dar nici nu stiu daca ne vom afla in situatia in care primarului Neghina ii va inceta mandatul, dar nici nu astept sa se intample lucrul acesta,” argumenteaza Gnatiuc pentru bacauinfo.ro. Si acesta gaseste neajunsuri in cazul Neghina, aratand cu degetul spre Claudiu Serban, fostul prefect desemnat de PNL. „Nu uitati ca sentinta este din 2012. Si intreb de ce nu i-a incetat mandatul sub prefect PNL, ce s-a schimbat de atunci? Prefectul propus de PNL a interpretat legea.

Avand in vedere circumstantele, presedintele PSD Onesti sustine ca nu-si doreste functia de primar. „PSD Onesti nu doreste sa preia prin orice mijloace mandatul de primar. Votul onestenilor trebuie sa fie respectat pana in 2016. Daca PSD isi doreste functia de primar, trebuie sa o faca printr-o bataie electorala directa si nu altfel. Cred ca este cel mai demn.”

bacauinfo.ro a dezvaluit că Dragos Benea i-a cerut lui Gnatiuc sa demisioneze, pentru ca postul de primar sa ramana al UNPR, asa cum, de altfel, solicitase chiar seful UNPR, Gabriel Oprea. Informatiile au fost confirmate din mai multe surse dupa sedința Biroului Municipal PSD, la care a participat si Benea.

In schimb, viceprimarul demisionar neaga orice implicare in decizia luata: „Nici din partea domnului Benea, nici din partea vreunui alt coleg din PSD sau din alta parte nu a venit o solicitare sa-mi dau demisia, nici macar din partea colegilor de la UNPR. Este o decizie personala. Nu am vrut sa iau decizia până ce nu am vorbit cu colegii din PSD Onesti si cu conducerea de la Bacau. Decizia era luata.”

De partea cealalta, in tabara UNPR, Laurentiu Neghina se vede infrant, tarziu in opinia bacauinfo.ro, de prefectul propus de PSD, Dorian Pocovnicu, impins de la spate de hotărârea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pe surse, Alexandru Cristea ar urma sa fie desemnat de presedintele UNPR, Laurentiu Neghina, pentru a ocupa functia de primar interimar. Acesta se va bucura de sprijinul total al lui Gnatiuc si al consilierilor PSD, dar cu o conditie, ca functia de consilier local cu atributii de viceprimar sa-i revina PSD / Gnatiuc. „Va asigur ca consilierii PSD si cu mine vom sustine in totalitate si vom vota propunerea primarului Neghina, oricare ar fi aceasta. Dupa cum am demonstrat ca noi ne respectam intelegerile si am respectat si vointa onestenilor, eu voi cere sprijinul colegilor pentru a-mi duce mandatul pana la capat, chiar cu o scurta pauza. Voi cere un vot de incredere din partea colegilor, pentru a ocupa functia de consilier local cu atributii de viceprimar. Nu vrem sa schimbam o intelegere, vrem sa o ducem pana la sfarsit, ne-o asumam, cu bune si cu rele. Cred cu tarie, sunt sigur ca si UNPR isi va respecta, isi va continua sprijinul pe care l-a acordat in 2012 PSD incredintandu-ne functia de viceprimar.’’

Cu privire la sansele de a fi desemnat candidat la Primaria Onesti, Nicoae Gnatiuc este rezervat in declaratii. Acesta evita sa-i declare razboi electoral total nașului Neghină, in conditiile in care la nivel oficial situatia primarului este inca incerta.

„Nu m-as hazarda acum in niciun fel de pronostic in sensul asta. E posibil ca domnul Neghina sa-si continue mandatul si atunci clar lucrurile vor sta altfel. Depinde foarte mult si de aliantele politice de la nivel national si s-a demonstrat ca o luna este foarte mult, daramite zece luni.”

Gnatiuc a mai precizat pentru bacauinfo.ro ca a avut o discutie sumara cu nașul Neghină, in care si-a manifestat recunoasterea pentru sprijinul acordat. „Aș fi preferat sa continui manadatul alaturi de domnul Neghina. I-am spus si dansului acest lucru. Poate se va si intampla lucrul acesta. Domnul primar Neghina mi-a multumit pentru colaborare, ceeea ce am facut si eu. Mi-a multumit pentru gestul de bărbăție, de incredere, pe care l-am facut astazi. Mai mult nu am discutat si nici nu cred ca in momentul acesta am fi putut discuta mai mult.”

„Faptul ca m-am bucurat impreuna cu organizatia PSD de sprijinul UNPR, prin primarul Neghina, si am avut functia de viceprimar trei ani, cred ca este de demnitatea mea ca presedinte PSD si viceprimar sa nu astept o decizie a prefectului sau o alta procedura juridica sau politica. Am luat initiativa aceasta sprijinit de PSD Onesti in integrum. Ceea ce ma bucura cel mai mult este ca toti consilierii PSD si toti colegii din Biroul Politic mi-au acordat si imi acorda sprijin total oricare ar fi fost decizia. Cred ca e cel mai mare castig politic in acesti trei ani,” conchide Nicolae Gnatiuc, presedintele PSD Onesti.

Nici primarul Laurentiu Neghina, nici Alexandru Cristea, nu au raspuns apelurilor bacauinfo.ro pentru a oferi un punct de vedere.