Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Insula de Agrement Bacău va fi reabilitată şi modernizată de asocierea CONBAC S.A. – SSAB-AG S.R.L. – MOLDOCOR S.A. – CASA DESIGN S.R.L. pentru

7,47 milioane euro. Asocierea a câştigat licitaţia în detrimentul firmelor omului de afaceri Viorel Rusu, după ce Curtea de Apel Bacău a constatat starea de incompatibilitate a şefului Serviciului juridic din Primăria Bacău şi a obligat autoritatea contractantă să reia licitația. Băcăuanii de la SSAB-AG SA – CONBAC SA realizează chiar în această perioadă lucrări similare în Germania. „Pentru noi este o oportunitate să facem ceva pentru comunitate, pentru oraşul nostru. Ne dorim de mult să contribuim şi noi la dezvoltarea acestui oraş,” a declarat pentru bacauinfo.ro Aurel Chirapleş, directorul general CONBAC SA, aflat în acest moment pe unul din șantierele pe care societatea le are în Germania.

Oferta câştigătoare pentru proiectul de reabilitare şi modernizare a Insulei de Agrement Bacău a fost declarată cea a asocierii CONBAC S.A. –SSAB-AG S.R.L. – MOLDOCOR S.A. Piatra Neamţ – CASA DESIGN S.R.L Gura Humorului, cu o propunere financiară de 7,47 milioane euro, fără TVA (32.953.864,88 lei, fără TVA). Valoarea lucrărilor fusese estimată la 40.263.586,62 lei, fără TVA. Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. Sursa de finanțare: 48,16% – fonduri europene nerambursabile (Fondul European de Dezvoltare Regională -FEDR) și 51,84% buget local.

Aurel Chirapleş, director general CONBAC S.A.: Am mai avut astfel de lucrări. Chiar acum lucrăm în Germania. Cele două firme SSAB şi CONBAC sunt din Bacău, mai avem doi asociaţi din Piatra Neamţ şi Gura Humorului. Pentru noi este o oportunitate să facem ceva pentru comunitate, pentru oraşul nostru. Ne dorim de mult să contribuim şi noi la dezvoltarea acestui oraş.”

Contractul de lucrări va fi semnat în 18 martie, iar durata proiectului este de 10 luni. Un total de 24 de obiective vor fi construite de la zero, reabilitate şi modernizate. O serie de clădiri vor fi demolate.

„Noi ne-am luat angajamentul. Altfel nu licitam 10 luni. În ceea ce priveşte partea de construcţii, consultanţii, proiectarea, trebuie să fim foarte rapizi în luarea deciziilor, pentru că timpul este foarte scurt, iar dacă stăm o lună, două să luăm o decizie, nu mai avem timp să facem proiectul,” arată Aurel Chirapleş.

Insula de Agrement, dată în funcţiune în 1974, nu mai corespunde cerinţelor de mediu, de sănătate, de recreere şi petrecere a timpului liber. Clădirile au fost concepute după arhitectura anilor 1970 – 1980. Conceptul urmărit este crearea unui parc ce oferă o mare diversitate de ambianţe, de peisaje, cu oferta deosebită de servicii, toate legate de idea de Natură.

În cadrul proiectului au fost propuse spre demolare majoritatea clădirilor şi două bazine ştrand. În locul lor au fost gândite 24 de obiective. Astfel, se vor construi un teren de sport acoperit cu un balon presostatic, un Skatepark, o fântână arteziană memorială (de 3 m), perete pentru escaladare, un complex Kidsland, o parcare supraetajată de 73 locuri.

Atracţia principală în sezonul cald va fi Aquapark-ul, cu patru tipuri de bazine. Capacitatea bazinelor este de 170 persoane adulte şi 60 de copii. Complexul acvatic va avea un turn de tobogane. Lansările se fac pe ambele părţi ale turnului, în două bazine separate, de la 9 m faţă de nivelul apei din piscine. Au fost proiectate patru tipuri de tobogane: Blackhole (diametrul de 1.400 mm, lungimea de 91,30 m), Bodyslide (700 x 1.000 mm, L 74,58 m), Kamikaze (700 x 1.000 mm, L 32,14 m), Multislide (6 x 500 x 870 mm, L 31,35 m).

„Singura provocare pe care o putem întâlni din toată lucrarea ar fi locul de promenadă, care trebuie realizat din lemn. Avem soluţii pentru ca podina de lemn să ţină. Vrem ca după noi să rămână un lucru de calitate. Ne gândim că facem ceva pentru oraş. Firma din Gura Humorului are experienţă în tot ceea ce înseamnă lucrările de parcuri şi locuri de joacă pentru copii subacvatice,” explică Aurel Chirapleş, directorul general CONBAC SA.    

Majoritatea clădirilor care vor fi construite au fost gândite cu posibilitatea de deschidere totală pe timpul verii, prin intermediul unor panouri glisante, precum Biblioteca cu ceainărie, locul de popas şi recreere. Două din cele trei încăperi ale complexului Kidsland au posibilitatea de deschidere, devenind astfel clase în aer liber

Ritmicitatea plăţilor a fost evidenţiată de directorul CONBAC drept o posibilă provocare pentru autoritatea publică locală, în condiţiile în care vorbim despre un timp de lucru foarte scurt (10 luni) şi o valoare mare a proiectului (7,47 milioane euro).

„Ne dorim, în primul rând să nu existe probleme cu finanţarea, pentru că iniţial jumătate din sumă trebuie să vină de la bugetul local. Autoritatea locală trebuie să funcţioneze, pentru a putea trage fondurile europene. Noi avem cash-flow-ul asigurat, dar trebuie să funcţioneze neapărat plăţileAurel Chirapleş.  

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, consideră că „Dacă nu vor exista din nou contestații care să prelungească termenul de atribuire a contractului, șansele de a finaliza acest proiect până la sfârșitul anului sunt foarte mari.”

În portofoliul firmelor băcăuane se află şi un contract cu olandezii de la DAMEN. Parte din concernul CONBAC, condus de oamenii de afaceri Mihai Şlic şi Corneliu Saftiuc, SSAB S.A. a reuşit să obţină în 2009 un contract de 10 milioane de euro pentru construirea unei hale metalice în Galaţi, după ce contractul a fost negociat în mod direct de Şlic în Olanda, potrivit Ziarul Financiar.Lucrarea a fost finalizată în nouă luni şi presupunea construirea unei hale pentru repararea şi construirea de nave cu o înălţime de 43 de metri, 120 de metri lungime si 47 de metri lăţime, fiind una dintre puţinele de acest gen din Europa de Est.

La finele anului 2013, potrivit ultimelor bilanţuri fiscale publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, CONBAC S.A. avea 89 de angajaţi şi un profit de 211.131 lei, iar SSAB-AG S.A. un număr de 155 salariaţi şi un profit de 5.362 lei. În acest moment Asocierea câştigătoare dispune de 400 – 500 de angajaţi pentru realizarea proiectului de reabilitare şi modernizare a Insulei de Agrement. 

Concernul băcăuan CONBAC SA – SSAB-AG SRL a bătutoferta făcută de cea de-a doua asociere de firme locale, Conextrust SA – Amici SA – Alconep SRL, care a pierdut la Curtea de Apel Bacău contractul privind reabilitarea şi modernizarea insulei de agrement, după ce Primăria o declarase câştigătoare.

Şeful Serviciului Juridic din Primăria Bacău, Corneliu Gavrilescu, s-a aflat în comisia de evaluare a ofertelor la proiectul de modernizare a Insulei de Agrement, fiind și acţionar la AMICI SA, conform Curții de Apel.

În final, Curtea a obligat autoritatea contractantă să reanalizeze de la etapa admisibilităţii oferta asocierii grupate în jurul firmelor controlate de Viorel Rusu, astfel că licitația a trebuit reluată.