Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Cu şapte luni până la procesul de obţinere a acreditării, investiţiile în

Spitalul Municipal Oneşti, derulate în parteneriat cu Consiliul Judeţean, sunt incerte ori vor fi făcute cu întârziere. Reabilitarea şi modernizarea secţiilor din cadrul S.M.O. sunt vitale în vederea acreditării. Doar după aprobarea bugetului C.J. pe 2015 vor putea fi demarate procedurile de licitaţie pentru realizarea investiţiilor de intervenţie la nivelul secţiilor ORL, Oftalmologie, Medicină internă şi Neurologie. Este făcut proiectul tehnic (…). Mi-e greu să estimez (dacă vor începe lucrările anul acesta – n.r.). Ştiţi cum e cu licitaţiile,” declară pentru bacauinfo.ro Ionel Floroiu, vicepreşedintele C.J.. Primăria Oneşti a prevăzut în buget 760 mii lei, reprezentând cofinanţarea investiţiilor. Pentru a nu rata valorificarea cofinanţării alocate de administraţia oneşteană, în cazul nedemarării lucrărilor de intervenţie în parteneriat cu C.J., conducerea S.M.O. doreşte să achiziţioneze aparatură medicală, pentru a nu mai trimite pacienţii în Bacău la analize.

Investiţiile atât de necesare pentru Spitalul Municipal Oneşti în vederea obţinerii acreditării sunt prinse în bugetul Consiliului Judeţean Bacău doar cu o parte din sumă, 2 milioane lei din 7,6 milioane, valoarea totală a lucrărilor. Proiectul va fi realizat sub formă de parteneriat între Primăria Oneşti şi C.J..

Contribuţia / cofinanţarea Oneştiului la investiţie a fost aprobată în ultima şedinţă de Consiliu Local, respectiv 760 mii lei, 10% din valoarea totală, dar nimic nu împiedică Primăria să-și asume investiții mai mari în spital. Lucrările de intervenţie vizează secţiile ORL, Oftalmologie, Medicină internă şi Neurologie şi presupun recompartimentări uşoare în vederea creării de grupuri sanitare noi în saloane şi refuncţionalizarea celor existente cu înlocuirea obiectelor sanitare; asigurarea prizelor de fluide medicale şi a reţelelor aferente; înlocuirea instalaţiilor interioare sanitare, electrice, hidranţi; înlocuirea parţială a instalaţiei de încălzire / corpuri statice de încălzire; aparate de aer condiţionat tip „split”; înlocuire tâmplărie interioară; înlocuire pardoseli din PVC din saloane şi de pe căile de circulaţie; pardoseli din gresie  în grupuri sanitare; zugraveli cu var lavabil antibacterian şi zone cu tapet PVC în saloane; faianţă pe pereţi în oficii şi grupuri sanitare.

Durata de realizare a investiţiei s-a stabilit la 6 luni, prin hotărârea de C.J. privind aprobarea contractului de asociere dintre Judeţul Bacău şi Municipiul Oneşti şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului.

Aflat în ultimul an de acreditare, Spitalul Municipal Oneşti mai are 7 luni până să se prezinte în faţa Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, perioadă în care trebuie să îndeplinească o serie de indicatori solicitaţi de Ministerul Sănătăţii. Dacă S.M.O. nu obţine acreditarea, consecinţele sunt grave atât pentru pacienţii de pe Valea Trotuşului, cât şi pentru cei 700 salariaţi ai unităţii.

Dr. Oana Secară, manager S.M.O.: În vederea acreditării, partea de punctaj pentru investiţii este foarte importantă. Cele mai multe spitale au pierdut puncte la capitolul investiţii. Pe partea de documentaţie, ne-am descurcat. Am şi renunţat la orice tip de consultanţă tocmai în ideea de a face cât mai multe economii. Am făcut economii şi pe partea de contracte. Am reuşit să reducem cât mai mult costurile legate de contracte cu terţi. Dacă nu reuşim să obţinem acreditarea în 2015, ultimul an de acreditare, nu mai putem încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acest lucru înseamnă că cei 700 salariaţi vor rămâne fără nici un fel de venit, iar activitatea spitalului nu se va mai desfăşura, ceea ce presupune ca pacienţii să fie redirecţionaţi către alte spitale care au acreditare.”

Ionel Floroiu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, nu poate estima o dată a începerii lucrărilor efective, din cauza procedurii greoaie de organizare, susţinere şi validare a licitaţiei. „Este făcut proiectul tehnic şi urmează ca după aprobarea bugetului să demarăm procedurile de licitaţie. Mi-e greu să estimez (dacă vor începe lucrările anul acesta – n.r.). Ştiţi cum e cu licitaţiile. Iar bugetul va fi supus aprobării luni (23 februarie).”

Consilierii judeţeni au la mapă luni, 23 februarie, bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului. La capitolul „Alte servicii publice generale” sunt bugetate investiţiile realizate în parteneriat cu U.A.T. Oneşti, în valoare totală de 4 milioane lei. Astfel, pentru finanţarea şi realizarea în comun a lucrărilor de modernizare din cadrul S.M.O. este supusă spre aprobare suma de 2 milioane lei. Pentru extinderea şi modernizarea Compartimentului de Primiri Urgenţe al S.M.O. au fost alocate alte 2 milioane lei, această investiție nefiind însă o condiție sine qua non pentru acreditare, conform managerului Secară.

„E posibil ca proiectul să nu fie derulat în 2015, nu depinde de noi şi nici de Consiliul Judeţean. E o procedură care comportă nişte paşi. Se poate întâmpla, la fel ca anul trecut, să nu înceapă efectiv lucrarea şi, dacă nu încep, cofinanţarea (Primăriei Municipiului Oneşti, 760 mii lei – n.r.) nu mai este utilizabilă în anul acesta,” declară pentru bacauinfo.ro dr. Oana Secară, care a propus Consiliului Local Oneşti ca S.M.O. să folosească banii de cofinanţare „pentru aparatură, având în vedere că Spitalul Municipal va investi foarte mult în tot ce înseamnă nevoi de acreditare. Practic, nu vom mai avea posibilitatea să achiziţionăm nici un fel de aparate. Acum, din banii noştri, pe care i-am fi folosit pentru aparatură, finanţăm lucrările necesare în vederea acreditării.”

Managerul S.M.O. vizează achiziţionarea unor aparate medicale necesare în raport cu serviciile decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi pentru a-i scuti pe pacienţi de drumuri de 50 km până la Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru a-şi face analizele ori să beneficieze de tratament. Spre exemplu, prin achiziţionarea unui aparat sinoptofor pacienţii care suferă de strabism s-ar putea trata la S.M.O..

„Vrem să cumpărăm un osteodensitometru DEXA, pe care, de foarte mult timp, ni-l dorim, pentru că osteodensitometriile efectuate cu aparatul pe care-l avem noi acum nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Toată lumea trebuie să meargă la Bacău pentru a face osteodensitometria DEXA. Aparatul nostru nu este acceptat de Casa de Asigurări. De asemenea, intenţionăm achiziţionarea unui sinoptofor. Acesta este un aparat folosit în cazul copiilor care au deficienţe la nivelul musculaturii oculare şi au nevoie de exerciţii. Spre exemplu, în cazul strabismului”dr. Oana Secară.

Pentru procedura de obţinere a acreditării, Spitalul Municipal Oneşti este programat în trimestrul al III-lea. Până atunci trebuie înaintată fişa de autoevaluare, iar ulterior achitării taxei se va stabili o dată. Potrivit Ordinului preşedintelui Co.N.A.S., taxa de acreditare şi reevaluare a spitalelor aferentă anului 2014, cu posibilitate de modificare pentru 2015, se calculează după formula: număr de paturi x 240 lei/pat. Astfel, S.M.O., având 573 de paturi, conform site-ului instituţiei, trebuie să scoată din vistierie 137.520 lei.

Managerului unităţii spitaliceşti ţinteşte obţinerea unei acreditări care presupune o reevaluare la 3 ani. „Acreditarea poate fi de nivel înalt, mediu sau jos. Şi se preconizează ca spitalele care se acreditează cu un nivel înalt să fie vizitate de Comisie o dată la 3 ani, de nivel mediu o dată la 2 ani şi cele de nivel jos în fiecare an, ceea ce reprezintă o povară teribilă pentru spitale. Absolut tot ce putem direcţiona din veniturile spitalului o vom face pentru acest scop. Vom încerca să reducem la maxim orice fel de cheltuieli, fără a priva pacientul de medicamente, materiale sanitare.

Comisia de Acreditare pretinde ca cel puţin jumătate din saloane să aibă condiţii peste nivelul cu care suntem noi obişnuiţi, adică cel puţin televizor şi frigider în fiecare salon. Avem de efectuat lucrări de reparaţii şi, totodată, trebuie să îndeplinim anumiţi indicatori de acreditare pe investiţii. Trebuie să avem anumite dotări pe secţii, cum ar fi: concentratoare de oxigen, maşini de spălat vase, de spălat pardoseli. Toate uşile de la secţii vor avea sisteme cu cartelă, pentru că trebuie să existe o restricţionare a accesului în funcţie de programul de vizite, de specificul secţiei.”