Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Restituire de proprietate cu însemnătate în centrul municipiului Bacău. Casa Cancicov de pe str. Vasile Alecsandri nr. 3 și terenuri
de la același număr au fost câștigate în instanță în martie 2015 la Curtea de Apel Bacău, urmând să fie puși în posesie Georgeta Bohatereț și Radu Giurgea Țară Lungă, ambii descendenți ai familiei Georgeta și Mircea Cancicov. Imobilul e înscris în Lista monumentelor istorice din județul Bacău, cod LMI: BC-II-m-B-00758 și găzduiește actualul sediu al organizației județene PNL Bacău.
Tribunalul Bacău a obligat în 2014 „președintele Consiliului Judeţean Bacau, în calitate de reprezentant al județului Bacau, să restituie în natură(…): – imobilul casă situat în Bacău, str. Vasile Alecsandri nr. 3, (…); – suprafaţa de 729 m.p. teren, aferentă casei (…) și pe „primarul municipiului Bacău, în calitate de reprezentant al Municipiului Bacău, să restituie în natură reclamanţilor suprafaţa de 878 m.p. teren situat în Bacau, str. Vasile Alecsandri nr. 3 (…), să emită în favoarea reclamanţilor dispoziţie cu propunere măsuri compensatorii prin puncte pentru suprafaţa de 161 m.p. teren situat în Bacau str. Vasile Alecsandri nr. 3.”
Tribunalul a obligat și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) „să emită în favoarea reclamanţilor dispoziţie cu propunere măsuri compensatorii prin puncte pentru suprafaţa de 724 m.p. teren situat în Bacau, str. Dumbrava Roșie nr. 2”. Curtea de Apel Bacău a admis recursul AAAS, a respins recursul Consiliului Județean, iar în ceea ce privește Primăria instituția nu a făcut recurs la decizia Tribunalului Bacău. Consiliul Județean a emis deja o Dispoziție pentru „restituirea în natură”, Primăria urmând să emită o și ea o Dispoziție privind punerea în executare a sentinței civile.
„A fost deja emisă Dispoziția de primar, își urmează cursul firesc la compartimentele de specialitate, este o chestiune de zile. Dispoziția este pentru cei 800 mp care sunt în domeniul public, lângă terasa Hotelului Dumbrava, și va fi pusă în aplicare. (…) Nu am făcut recurs (…) pentru că toate înscrisurile care s-au depus la dosar din partea moștenitorilor familiei Cancicov demonstrau, din punctul nostru de vedere, că persoanele respective aveau dreptate, pe de o parte; pe de altă parte Primăria a înțeles că trebuie să respecte dreptul la proprietate al persoanelor care moștenesc familia Cancicov. Primăria a reușit să păstreze în proprietate publică cei 161 mp pentru care moștenitorii vor primi măsuri compensatorii de la Fondul Proprietatea, cei 161 mp reprezintă suprafața pe care se află locul de joacă de lângă sediul PNL” – a declarat pentru bacauinfo.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău, Ionuț Tomescu.
„Proprietatea e greu de evaluat din punct de vedere imobiliar, fiind și monument istoric” – apreciază reprezentanții Coldwell Banker Imobiliare Bacău, care adaugă că „pentru zona respectivă prețul pentru mp – dacă vorbim de imobil – e undeva la vreo 700 euro, în funcție de dotări, utilități, iar terenul undeva între 300 – 390 euro. Astea sunt prețurile din zona centrală. Contează deschiderea, căile de acces… sunt foarte multe care trebuie luate în calcul.”
La suprafața totală de teren din hotărârea Tribunalului Bacău pe care o au de restituit Primăria și Consiliul Județean, valoarea proprietății ar fi în jurul a 500.000 euro (doar terenul), la care se adauga apoximativ 180.000 euro clădirea, în condițiile în care are o suprafață de 260 mp, conform reprezentanților PNL. Pe strada Vasile Alecsandri, pentru imobile similare sumele cerute au fost între 400 – 600.000 euro (Casa Lucrețiu Pătrășcanu și imobilul de vizavi).
Unul dintre moștenitori este Radu Giurgea Țară Lungă, care a continuat demersurile mătușii lui, Maria Emanuela Anica Balaciu.
„Eu am continuat ce a început – fără să aibă succes – mătușa mea, care a murit acum 2 ani. Ea era nepoata domnului Cancicov. Cu doamna Bohatereț nu ne cunoaștem personal, nu ne-am cunoscut până acum, ei sunt rude, cumva, după rudele din părinții lui Cancicov ca să spun așa, cumva în sens invers. Noi suntem rude cu soția lui Cancicov, adică ea a fost sora bunicii mele și totodată sora mamei mătușii mele, care a început demersurile” – a explicat pentru bacauinfo.ro Giurgea Țară Lungă, fără să dea detalii cu privire la destinația proprietăților. „Aș prefera să discutăm după ce se și întâmplă. Deocamdată e un succes juridic, care trebuie pus în aplicare. Consiliul Județean a dat o Dispoziție în sensul ăsta, Primăria încă nu, deci aș dori să comentăm când faptele sunt implinite. Așteptăm să se întâmple faptic ce s-a decis și după aceea luăm și o decizie comună, că suntem două părți aici” – a mai declarat bărbatul.
În Casa Cancicov își desfășoară acum activitatea organizația județeană a PNL Bacău, care plătește o chirie de „1000 – 1200 lei” Consiliului Județean Bacău. Liberalii băcăuani au fost înștiințați deja „că sediul a fost retrocedat”.
„În măsura în care nu vom ajunge la un acord de închiriere sau alte forme de a funcționa în continuare în acel spațiu, va trebui să-l părăsim. Ei s-au judecat, au câștigat, ceea ce înseamnă că vor fi puși în posesie, din momentul în care vor fi puși în posesie contractul nostru de închiriere cu Consiliul Județean probabil nu va mai avea obiect, urmând ca fiecare să se desurce cum poate” – a declarat pentru bacauinfo.ro purtătorul de cuvânt al PNL, Mircea Fechet.
Oricum, „suntem salvați în momentul acesta” – a continuat Fechet, care provine din rândul vechilor liberali – „având două sedii acum, avem libertatea de a pierde unul dintre ele, nu rămânem pe drumuri.” „-Veți merge la PD?”„- Probabil că vom merge la PD, e și asta o variantă dacă vom pierde sediul ăsta. E una din cea mai plauzibilă variantă în momentul de față.”
PNL nu a fost contactat de moștenitori pentru o eventuală tranzacție, iar reprezentanții PNL au declarat că nu au nicio pretenție în privința eventualelor investiții făcute de-a lungul timpului, pentru că a fost vorba doar de „mici îmbunătățiri”. Conform prețului pe metru pătrat din zonă avansat de reprezentații Coldwell Banker Imobiliare Bacău, doar Casa Cancicov cu terenul aferent ar ajunge pe la 4 – 500.000 euro. Cei 2.500 de membri cotizanți ai vechiului PNL Bacău ar trebui să dea fiecare câte 200 euro pentru ca organizația să-și cumpere sediul. Suma s-a înjumătăți dacă și vechiul PDL ar contribui în aceeași măsură, dar aceste opțiuni sunt științifico-fantastice.
Omul de afaceri Dan Aizic, proprietarul Agroindustriala SA, care administrează și Hotelul Dumbrava, din vecinătatea Casei Cancicov, a fost deja contactat de moștenitori, dar respectă o eventuală intenție a PNL de a avea întâietate la discuții.
„Proprietarii au venit la noi și ne-au spus că atunci când o să dobândească proprietatea cu totul, când o să aibă actele, o să vină în primul rând la noi fiind vecinii lor – dacă PNL, care stă în chirie acolo, nu e interesat, vor veni la noi” – a declarat Aizic pentru bacauinfo.ro. Omul de afaceri a mai precizat că doar cu documentele în față, dacă discuțiile vor avansa, va putea să facă și o ofertă de preț și că asta se va întâmpla dacă PNL, actualul chiriaș, nu va fi dispus să cumpere. În această situație, există posibilitatea ca imobilul să devină sediu pentru birourile Agroindustriala SA.
Conform directorului Direcției Județene pentru Cultură Bacău, Petru Cimpoeșu, imobilul – monument istoric ar putea căpăta orice destinație, în funcție de dorințele proprietarului, și ar putea fi modificat doar la interior, fiind monument din categoria B, de interes local.
„La interior se poate face aproape orice, cu condiția să nu i se afecteze structura de rezistență, iar destinația o dă proprietarul, e problema lui, nu e a noastră. El trebuie să păstreze monumentul în starea în care a fost inițial pe cât posibil. La monumentele din grupa A, care sunt de valoare națională, exigențele sunt mai mari, la astea din grupa B sunt un pic mai mici. Exteriorul trebuie să rămână intact, la interior se poate recompartimenta. Îi scade valoarea istorică, dar de obicei asta se acceptă”, a declarat Cimpoeșu.