Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Suspiciuni de abuz la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești, după ce

copilul unui consilier local PSD, care este și membru în Consiliul de Adminitrație al instituției de învățământ, a fost transferat într-o clasă a V-a pentru care au fost disponibile inițial 30 de locuri.

În vara lui 2015, Colegiul a susținut examen de admitere în această clasă cu număr limitat de locuri (30 locuri aprobate de către Ministerul Educațieiîn planul de învățământ alșcolii pentru 2015), iar A. B.  a fost declarată respinsă pe lista de candidațiîn urma susținerii concursului. În 09.02.2016, în ședința Consiliului de Administrație al școlii, s-a aprobat suplimentarea numărului elevilor cu încă 4 locuri (cu trei voturi la două), ștergându-se astfel efortul a 30 copii care au învățatși au intrat pe merite în această clasă (se pare că la anul, în clasa a-VI-a, vor mai fi transferațiîncă doi elevi declarați respinși în urma examenului). Suntem revoltați de modul în care consilierul PSD Alexe Corina a ales să eludeze regulile și de aceea, dorim să ne păstrăm anonimatul, întrucât ne temem de repercusiuni asupra copiilor noștri din parte conducerii Colegiului” – a transmis bacauinfo.roun grup de părinți”.

Corina Alexe lucrează la DPP Onești, societate aflată în subordinea Consiliului Local, este consilier local PSD și face parte din Consiliul de Adminitrație al școlii. Aceasta a declarat pentru bacauinfo.ro că „s-au respectat toate procedurile legale” în privința transferului.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bacău, Doina Marinov, a declarat că o clasă proaspăt înființată „intră în sistemul de învățământ și se supune reglementărilor ca toate clasele”.

Există Regulamentul de Organizare a învățământului preuniversitar care prevede  dreptul elevilor de a se transfera de la o școală la alta și lucrul acesta este reglementat, se întâmplă în perioadele de vacanță, intersemestrial, și există o regulă, copilul care vine să aibă media ultimului elev din clasa la care vine. În condițiile acestea și cu aprobare de la școli și de la Inspectorat, un copil poate să treacă la alta  școală, altă clasă. (…) Locurile pot fi suplimentate cu motive clare, întemeiate, se poate face lucrul acesta. Nu este ilegal, este conform regulamentului” – a declarat pentru bacauinfo.ro  Doina Marinov, purtător de cuvânt Inspectoratul Școlar Județean.

Transferul copiilor la mijlocul anului școlar este posibil și legal – declară și directoarea Colegiului Național „Dimitrie Cantemir”.

Transferurile se aprobă în Consiliul de Administrație prin Regulamentul de organizarea învățământului preuniversitar aprobat în decembrie 2014, și Regulamentului de Ordine Interioară, cu respectarea Legii educației naționale nr. 1 din 2011, încercând să reducem deficitul de elevi pe total instituție în clasele în care se întâmplă acest lucru, luând în calcul și responsabilitățile unui Consiliu de Administrație, ale conducerii, privind asigurarea normelor didactice pentru încadrarea în costul standard per elev, astfel încât să putem funcționa în condiții normale.  La clasa a V-a au fost două cereri de transfer aprobate, de la 30 la 32, situație care există cred în majoritatea școlilor care se bucură de interesul elevilor.”

Transferurile nu  mai au legătură cu procedura de înființare a clasei, acea procedură și-a produs efectele până la 1 septembrie, s-a constituit clasa. (…) În februarie, conform Regulamentului, la orice școală se depun cereri de transfer în perioada vacanței. Același lucru s-a întâmplat și la noi. (…)Se poate vedea din procesul verbal de la CA, fiind vorba și de un părinte al copilului, acest părinte s-a abținut de la vot, votul a fost secret pentru cazul respectiv, iar la final s-a calculat o majoritate de voturi pe bază de vot secret în acest caz special, tocmai pentru a evita conflictul de interese. Eu am fost cea care am susținut și cerut acest lucru, așa mi s-a părut corect. (…) Cu privire la medie a fost îndeplinită condiția, pentru că la finalul clasei a IV-a toată lumea avea foarte bine. (…)Faptul că unul dintre copii a participat la un moment dat la o testare și nu a luat-o nu poate evidenția valoarea generală a copilului. Testarea este un instrument pentru a putea constitui o clasă conform unui Regulament (…) dar nu poți afirma că pregătirea unui copil la final de clasa a IV-a, indiferent care este el, indiferent ce poziție au părinții lui, a avut un Foarte Bine și la o testare a avut un rezultat mai slab, nu poate fi la fel de bun și nu poate face față într-o clasă în care toți copiii au până la urmă aceleași drepturi și aceleași obligații. Nu e nimic special în acest transfer față de orice alt transfer pentru oricare alt copil” – a mai adăugat Gabriela Filip.

Consilierul Ștefan Martin (PNL), și el membru în Consiliul de Administrație al Colegiului, nu a participat la „ședința respectivă”.

Nu am fost, dar am totală încredere în ceea ce face conducerea de la Liceul Cantemir, pentru că îi cunosc pe oamenii ăia și sunt convins că fac totul ca performanța liceului să fie cea mai bună și să crească de la an la an (…) Din punctul meu de vedere n-are decât să-i ia pe cei mai slabi, dacă ăia fac performanță la nivel de olimpiade școlare… (…) Eu știu că ceea ce au făcut ei până acum este ok și se poate vedea pe rezultate, ei sunt pe creștere și la olimpiade, și la bacalaureat. Eu nu văd o problemă dacă o anumită persoană intră acolo. E o problemă dacă nu a intrat legal, dar dacă e legal… chiar nu văd de ce contează al cui e copilul” – a declarat Martin.

Considerăm că, din punct de vedere moral, acest mod de a acționa este unul incorect, dar mai ales suntem revoltați din cauză faptului că astfel se dă un exemplu negativ copiilor noștri, care în aceste momente își construiesc, și cu ajutorul dascalilor din școala în care învață, un sistem de valori, pe care noi îl dorim a fi unul stabilit pe fundamente ca adevărul, corectitudinea, respectul față de societate prin respectul față de legi și reguli” – au subliniat însă părinții.