Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Demonstrație de ipocrizie făcută joi în Bacău de Partidul Social Românesc  (PSRo). „Pentru mine,

vă spun, era mai comod să stau și să văd cum își dă duhul Dragnea, că nu mai are mult nici el. E mult mai simplu să stai la cotitură și să-ți pice din nou o pleașcă politică. Nu mă interesează acest lucru. Mă interesează să construim pe baze temeinice, cu oameni serioși, care vor să facă treabă, să dăm un semnal de adevărată schimbare și în politică, și în economie, și în social, și în rolul și demnitatea și influența României în Europa și în lume. Este nevoie de o schimbare profundă, adevărată acum” – a declarat președintele PSRo Mircea Geoană avându-i la stânga și la dreapta pe deja fostul consilier local Cristinel Manolache și pe fostul primar al Oneștiului, Laurențiu Neghină.

Pentru senatorul Dan Tătaru (fost PSD) și marele Mircea Geoană, condamnarea definitivă a lui Laurențiu Neghină pentru că a încercat să treacă examenul de Bacalaureat cu șpagă este un fâs, iar de față cu cei doi lideri Neghină crede în continuare că a făcut un bine când Primăria pe care o conducea a cumpărat de la firma lui sucuri, șampanie și ciocolată în valoare de vreo 18.000 lei. 

După o ședință cu activul de partid în care s-au comunicat „două decizii pe care Comitetul liderilor de la București le-a luat duminică”, și anume că „PSRo va candida singur la locale și va depune liste complete de candidați în toate unitățile administrativ teritoriale din Bacău și din țară” și „semnarea protocolului de colaborare post electorală dintre PSRo și PNL”, președintele PSRo Mircea Geoană, senatorul Dan Tătaru, senatorul Răzvan Condurățeanu, Gabriel Căsăneanu, Cristinel Manolache și Laurențiu Neghină s-au arătat dispuși să răspundă întrebărilor presei, nu înainte însă de a împacheta ipocrit noul proiect politic.

Cu un sentiment de déjà vu au putut fi ascultați Dan Tătaru și Mircea Geoană vorbind despre schimbare, o politică altfel, așa cum nu demult vorbeau Traian Băsescu, Valerian Vreme și Gabriel Berca despe PMP.

Tătaru i-a prezentat pe Neghină și Manolache ca fiind „doi oameni politici foarte importanți” care „vor încerca să construiască în perioada următoare echipe, pentru a putea depune liste atât la municipiul Bacău, cât și la Onești”.

Față de cei doi mă leagă o prietenie mai veche, dar nu acesta a fost criteriul după care am considerat că pot aduce plusvaloare echipei PSRo – am analizat foarte mult profilul politic al celor doi și care se încadrează foarte bine pe dezideratele și cerințele PSRo. Domnul Manolache a candidat în 2012 din partea unui partid mic și a luat 9000 voturi, 12,5% din totalul voturilor exprimate. A scos un scor foarte performant, gândiți-vă că Manolache candida împotriva colosului politic numit USL. (…) Ceea ce l-a făcut să scoată acest scor a fost apropierea față de cetățeni, contactul direct și nemijlocit cu aceștia. Vrem ca distanța dintre cetățeaan și cei care îi reprezintă să fie foarte mică. (…)Domnul Neghină la Onești a făcut același lucru. A candidat din partea Alianței pentru Bacău, la fel luptându-se cu USL, cu două partide mari, care au avut candidați foarte puternici, dar a luat aprope 40%. Profilul politic al domnului Neghină ne arată un candidat care a reușit să câștige o primărie prin contactul cu cetățenii. Cunoaște foarte bine problemele cetățenilor din Onești, a reușit să aibă o comunicare aproape perfectă” – a declarat Dan Tătaru, care a mai adăugat că discuțiile cu amândoi au fost „complexe” și că ambii au cerut să nu le fie impuși oameni pe liste sau candidați de la București. 

Schimbarea clasei politice, așa cum noi am propus-o, nu se face doar declarativ. Nu cred că este de ajuns să aducem doar oameni noi în partid. Cel mai important lucru este schimbarea mentalității de comunicare cu cetățenii. (…) Noi ne dorim ca această schimbare să se petreacă acum, anul acesta, astfel ca unii să nu mai fie nevoiți să aștepte încă patru ani pentru a-și lua țara înapoi” – a conchis Tătaru.

În același cadru, Manolache a dat asigurări că este ultimul proiect politic în care mai investește, iar Neghină a subliniat că „a simțit că aici e locul lui”.

Am ales un nou proiect politic, dar vă pot spune cu toată încrederea că e și ultimul pentru că am avut discuții cu dl. Geoană, iar a doua oară m-a convins prin felul în care dumnealui a fundamentat acest proiect, fiind unul pe termen lung.(…) Și eu la rândul meu îl voi asigura de toată loialitatea în acest proiect politic. Este ultimul meu proiect politic și ultima mea rebranduire. (…) Va fi un contract pentru totdeauna alături de domnul președinte Mircea Geoană” – a declarat Manolache.

Nu ascund faptul că am avut discuții cu dl. Dan Tătaru cu mult înainte. În momentul în care săptămâna trecută mi-am anunțat demisia din partidul din care am făcut parte, la acel moment eram hotărât să mă retrag total din politică, să mă implic doar în civil, să fiu alături de cetățeni, însă hotărârea să fiu astăzi aici am luat-o în jurul orei 11:30 când dl. Geoană mi-a făcut o surpriză plăcută când l-am văzut alături de mine și de comunitatea din care fac parte, am simțit că aici îmi este locul și că în această echipă sunt binevenit și că putem face ceva împreună” – a declarat și Neghină.

Ultimul care a luat cuvântul a fost Mircea Geoană.

Sunt astăzi extrem de fericit pentru că cred că aici în Bacău, Onești, în toată Moldova și în toată țara începem să redăm încrederea cetățenilor României, că se poate face politică și altfel decât modul în care ea s-a produs și s-a reprodus în ultimii 25 ani. (…) Pe lângă ceea ce noi reprezentăm ca fenomen politic și ideologie, ceea ce ne unește pe toți este motto-ul – traducerea în românește a unui dicton latin – „Soarta surâde celor îndrăzneți” și aici avem doi oameni curajoși. (…) Dacă nu schimbăm clasa politică și sistemul de partide din România, România nu are nicio șansă de evoluție de progres. Niciuna. Zero. Dacă vom continua cu modul acesta ticăloșit și această corupție fenomenală pe care politicul o încurajează și nu venim cu o generație de oameni care să fie integri, buni patrioți și buni profesioniști pericolele în plan intern și extern ne vor copleși.(…) Tot vorbim de schimbare: dacă 2016 nu generează adevărata schimbare în politică și alegerile locale sunt esențiale (…) putem să ne luăm adio de la primenirea clasei politice în viitorii 25 ani”.

De demonstrația de ipocrizie s-au ocupat toți, în egală măsură.  După discursul despre integritate, Geoană a dat-o cotită la condamnarea definitivă a lui Laurențiu Neghină.

Ceea ce eu consider inacceptabil este corupția politică atunci cineva într-o funcție publică care abuzează dincolo de lege de funcția pe care o are. N-am auzit de nimic care să-i fie incriminat lui Laurențiu pe acest subiect. Nu este o chestiune care să-l descalifice, să-i descalifice capacitatea și integritatea de a conduce o comunitate din România. Corupția politică e corupție politică. Noutatea pe care Laurențiu o aduce este aceea că este printre puținii politicieeni din România care a înțeles că democrația înseamnă participare și dialog cu cetățenii” – a declarat Geoană, după ce Dan Tătaru a ținut să răspundă el primul.

Domnul Laurențiu Neghină a fost condamnat împreună cu un grup mai mare de absolvenți pentru cumpărare de influență și a primit o pedeapsă cu suspendare, nu cu executare. Știm cu toții și am fi ipocriți dacă nu am recunoaște că și noi când am terminat Bacalaureatul – în cazul meu înainte de 89 – se făceau mese festive și să dădea câte 5 lei, să aibă un suc la corectare. Despre asta este vorba și în cazul domanului Neghină. Că unii au transformat acest lucru într-o mare faptă de corupție e o altă discuție. Ceea ce ne interesează pe noi – noi avem într-adevăr în statutul nostru niște reguli foarte clare – condamnările cu suspendare, și mai ales în cazul domnului Neghină nu se încadrează în marile fapte de corupție. Nu doresc să-i iau apărarea pentru că este alături de noi, dar ceea ce a făcut la Onești cred că poate să treacă cu mult peste o faptă măruntă și probabil o greșeală a tinereții pe care și-o asumă. Nu vreau să fiu ipocrit cu dumneavoastră – putem să iertăm o faptă atât de mică pentru un lucru atât de bun pe care-l face cu societatea oneșteană.”

Cu nonșalanța-i caracteristică a luat cuvântul și Neghină.

Mie îmi place subiectul, niciodată nu m-am ferit de el. Toată anticampania din 2012 s-a făcut pe tema asta – că sunt corupt și n-am studii- și cu toate acestea 40% dintre oneșteni au mers pe mâna mea, pentru că mă știau că sunt un om gospodar, mulți salariați.(…) Acele produse… s-a făcut o achiziție corectă. Era pe factura respectivă:  Coca-Cola – 1,20 lei. Dacă îmi aduceți prețul ăsta… era supernegociat pentru a nu îndatora, pentru a nu ne bate joc de Primăria Onești. Prețurile au fost sub orice preț de la vremea respectivă. Mi se pare moral să achiziționeze cu cel mai mic preț.”