Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Educație cu Poliția la Moinești, după ce Asociația Elevilor din Bacău a făcut

public luni faptul că membrilor Consiliului Elevilor de la Liceul „Spiru Haret” li s-a vorbit despre oportunitatea de a semna „contracte de confidențialitate”, pentru a nu mai apărea în spațiul public informații cu privire la  modul în care se desfășoară activitatea în instituția de învățământ. Polițiștii de proximitate „s-au sesizat din mass-media” și s-au dus să bifeze un proces-verbal, trei elevi fiind scoși din orele de curs pentru a da lămuriri.

 Într-o „ședință de analiză” la care au participat membrii Consiliului Elevilor, directorul Adriana Cazănel, directorul adjunct Lorina Lăzărică și consilierul educativ, conducerea instituției de învățământ s-a arătat deranjată de informațiile care au apărut în presă cu privire la modul în care elevilor le-a fost impusă uniforma școlară.

 „A fost un articol de la care a pornit o discuție mai aprinsă și doamna directoare a început să țipe și să ne amenințțe cu dizolvarea Consiliului, în cazul în care noi vom mai da declarații în presă legate de neregulile din liceu, spunându-ne că noi, prin aceste afirmații, distrugem prestigiul liceului și imaginea construită de dumneaei până acum. Bineînțeles că nu a fost nimic fals în declarațiile noastre, dar doamna a fost deranjată de ce am susținut. La un moment dat doamna consilier educativ a spus că așa cum profesorii semnează un contract de confidențialitate cu liceul, așa ar trebui să semnăm și noi, cei de la Consiliul Elevilor, ca să nu mai existe probleme de acum încolo, să nu mai divulgăm lucruri ce nu ar trebui să apară în presă. (…) Legea spune că trebuie ales semn distinctiv, dacă Liceul a ales ca semn distinctiv uniforma este un lucru diferit. Eu cred că în cadrul Comitetului de Părinți directoarele au spus că e obligatoriu și nu știu dacă părinții au putut să spună că nu vor, nu știu exact cum a fost acolo. (…) Discuțiile s-au purtat pe un ton foarte impulsiv… a folosit multe … nu știu dacă amenințări, dar ne tot spunea că vedeți voi ce o să se întâmple dacă mai faceți de astea” – ne-a spus, sub protecția anonimatului, unul dintre elevii care a participat la ședință.

La începutul acestui an a fost o problemă cu uniformele. Dacă elevul venea fără uniformă și-l vedea direcțiunea, elevul era trimis acasă, dacă venea fără uniformă putea să nu mai vină. Știu de la niște colegi dintr-o altă clasă că le-a spus un profesor că doamna director le-a spus în cancelarie că, dacă elevii vin fără uniforme, să-i trimită acasă. Erau elevi care aveau sacoul, dar nu aveau cravată și îi trimiteau acasă că nu aveau uniforma completă. Noi am semnalat acest lucru, pentru că nu e normal, e împotriva Constituției, este privarea dreptului la educație. Când un elev nu vrea să stea la o oră, are libertate de conștiință, poate să o facă, dar când îl trimite direcțiunea acasă în baza Regulamentului de Ordine Interioară, care oricum este inferior Constituției și legilor, este o problemă. Practic, nu este vina profesorilor, este vina direcțiunii, pentru că le-a fost impus. Vă dați seama că nu are cum să fie decizia Comitetului de părinți, pentru că asta se discută în Consiliul de Administrație, iar apoi probabil sunt doar consultați părinții, iar sincer să fiu, în liceul nostru, indiferent dacă părinții spun da sau nu, se întâmplă același lucru” – ne-a mărturisit un alt tânăr din liceu.

Iar nemulțumirile elevilor nu se opresc aici. Aceștia sunt deranjați și de faptul că, deși nu există un magazin în curtea liceului de unde să-și poată cumpăra măcar o apă, porțile instituției sunt închise, pentru a nu se ieși din incintă. Mai mult decât atât, chiar marți un elev s-ar fi rănit pe terenul de sport, iar ambulanța nu a putut intra, deoarece porțile erau închise; elevul căruia i s-a încleștat gura după ce a căzut și s-a lovit cu capul de teren a fost dus de colegi și profesor până la ambulanță, căutând o poartă deschisă.

Cu Adriana Căzănel și cu Lorina Lăzărică nu am reușit să stăm de vorbă. Căzănel nu a răspuns apelurilor telefonice nici luni, nici marți, iar marți, în jurul orei 14:00, niciuna nu era de găsit la liceu. Ușile birourilor erau încuiate și nici în cancelarie nu erau. Nici de la Inspectoratul Școlar Județean nu am reușit să obținem un punct de vedere oficial, după ce luni inspectorul general adjunct Alina Pistol ne-a direcționat către purtătoarea de cuvânt Doina Marinov, cu privire la care a admis că nu poate da de capul ei declarații. Totuși, Marinov a încercat să vină cu un răspuns, menționând că pentru un punct de vedere al Inspectoratului mai trebuie așteptat.

 „Eu vă transmit punctul dumneaei (al Adrianei Căzănel – n.red.) de vedere. Eu am întrebat-o așa, ca un adult care întreabă un alt adult. Dumneaei spune că nu a fost vorba de niciun contract de confidențialitate. (…) Despre uniformă (…) este o hotărâre a comitetului de părinți și că n-au strâns ei – profesorii, directorii – ci este o hotărâre a comitetului de părinți. Astea sunt lucrurile pe care mi le-a spus doamna și deocamdată o creditez, pentru că nu-mi imaginez că un adult poate să se joace cu astfel de afirmații. Este ce am aflat de la dumneaei, dar să știți că în problema aceasta nici mâine (marți, 10 noiembrie) nu vom avea punct de vedere oficial, pentru că ar trebui să meargă cineva să verifice lucrurile, ar mai necesita un pic de timp. Dar bănuiesc că e o informație corectă, așa îmi place mie să-mi imaginez, ca umanist, că un om responsabil cu asemenea funcție nu se joacă cu vorbele, știe ce face, știe ce spune. (…)” – a precizat luni Marinov.

 Marți, la școală – surpriză. Trei polițiști de proximitate au simițit nevoia să vorbească cu trei elevi care participaseră la o „ședință de analiză”, unde se pusese problema semnării „contractelor de confidențialitate”. Elevii au fost scoși din timpul orelor de directorul adjunct și duși în birou, pentru a sta de vorbă cu cei trei polițiști.

M-am întâlnit cu trei agenți de poliție, erau veniți de la Poliția Moinești și m-au întrebat despre neregulile care considerăm noi că au apărut în liceu și au spus că în urma articolelor apărute în presă să clarificăm într-un fel ceea ce s-a întâmplat. Era un proces verbal acolo scris, mi l-au citit, nu mai știu, au spus ceva de uniforme și de neregulile pe care ei nu le-au sesizat în liceu în urma discuției pe care au avut-o cu doamna directoare, cred că procesul-verbal fusese semnat și de doamna directoare. A fost pusă multă presiune asupra mea, nu credeam că o să se ajungă la Poliție și nici nu știu cine a chemat Poliția și cum de au venit în liceu. Le-am spus de tratamentele pe care doamna directoare ni le-a aplicat în cadrul ședinței care a avut loc, în care ne-a spus și de respectivul contract de confidențialitate, pentru că de aici a plecat marele scandal, legat de faptul că ne-a interzis să mai facem declarații în presă cu privire la neregulile care ar apărea în liceu pe parcursul anului școlar. Ei mi-au spus că asta face și mama ta, că mai țipă la tine” – ne-a mărturisit unul din elevii participanți la discuție.

 În mod absolut misterios, Poliția Moinești s-a sesizat din presă cu privire la niște discuții în contradictoriu care au apărut între elevii și direcțiunea Liceului „Spiru Haret”.

 „Am discutat cu colega care a fost acolo și zice că, având în vedere articolele care au apărut în presă în ultimele zile cu privire la anumite probleme din Liceul Spiru Haret, s-a deplasat la fața locului pentru a stabili dacă problemele respective sunt de natură să tulbure procesul de învățământ, ordinea și liniștea publică. Spune colega mea, care a fost însoțită de alți doi poliști de proximitate, că a discutat cu conducerea unității separat și cu președinte Consiliului Elevilor și alți doi elevi separat. În procesul verbal semnat astăzi s-a consemnat că în cadrul ședinșței de analiză din 29.10 s-a pus în discuție portul uniformei, conform Regulamentului de Organizare și s-a solicitat ca orice problemă apărută în interiorul Liceului să fie adusă la cunoștința conducerii înainte de a fi dată publicității, dar că nu s-a impus semnarea unui astfel de acord de confidențialitate. La finalul, procesul-verbal polițista a întrebat președinta Consiliului Elevilor dacă are de făcut mențiuni. Mențiuni care au fost consemnate și sună așa: portul uniformei a fost semnat de către părinți. Consiliul Elevilor specifică că nu au semnat nici un fel de document cu privire la problemele din liceu” – a declarat pentru bacauinfo.ro purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Narcisa Butnaru.

Primarul orașului Moinești, Viorel Ilie, a declarat că nu știe nimic despre vizita Poliției la liceu, motiv pentru care nu poate emite un punct de vedere referitor la subiect. Cu privire la impunerea uniformei, acesta spune că evaluează posibilitatea ca de anul viitor achiziționarea uniformelor să fie suportată de la bugetul local, pentru a nu mai exista presiune asupra părinților care nu își permit.

Cu privire la contractele de confidențialitate, Ilie spune că ele nu există.

Din câte m-au informat elevii, a fost o solicitare sau o intenție, eu aș numi-o, pentru că nu au putut să-mi arate un astfel de contract și nici nu s-a semnat un astfel de contract. Cred că trebuie să ținem cont de părerea elevilor atunci când este fundamentată. […] Nu e cazul și nu cred că cineva va impune un astfel de document spre semnare. Pe de altă parte, și eu i-am rugat pe elevi ca, atunci când simt că e o problemă, o lipsă de comunicare în cadrul școlii, îi aștept la mine în birou, pentru că poate reușim noi aici să ne rezolvăm problemele” – a declarat Ilie pentru bacauinfo.ro.