Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Ionuț Tenie, administrator public al municipiului Onești și finul fostului primar Laurențiu Neghină, a primit
cadou din partea Consiliului Local un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, în condițiile în care contractul de management îi expira în 2016. E nelegal, neoportun și lipsit de onoare, au susținut consilierii liberali. E un factor de stabilitate care va duce la dezvoltarea orașului, a răspuns inițiatorul proiectului, viceprimarul cu atribuții de primar Alexandru Cristea. În ciuda opoziției liberale și a avizului nefavorabil dat de Comisia Juridică, proiectul de hotărâre a fost aprobat, iar Ionuț Tenie poate ieși la pensie din funcția pe care o ocupă în prezent, în urma unui concurs care a promovat, la vremea respectivă, un post pe o perioadă determinată.
Ionuț Tenie a fost numit în funcția de administrator public al municipiului Onești după venirea lui Laurențiu Neghină la conducerea Primăriei. Conform CV-ului publicat pe site-ul instituției, nici experiența și nici studiile nu sugerează ce anume l-a calificat pentru o asemenea funcție, fiind absolvent de jurnalism, la fără frecvență, singurul domeniu în care a activat până în iulie 2012, când a fost numit în funcție, fiind mass-media. După ce concursul s-a ținut de mai multe ori, Tenie a primit un contract de 4 ani, care va expira în iulie 2016. Consilierii locali au avut la mapă, la ultima ședință, o propunere de hotărâre prin care să îi anuleze contractul precedent și să încheie unul nou, pe termen nedeterminat. Conform propunerii: „Administratorul public poate îndeplini, în baza unui contract de management, încheiat în acest sens cu primarul, atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local şi Primarul poate delega către administratorul public, în condiţiile legii, calitatea de ordonator principal de credite.”
Vot negativ din partea Comisiei Juridice
Propunerea, semnată de viceprimarul cu atribuții de primar Alexandru Cristea, a stârnit reacții negative. „Am crezut că e o glumă când am văzut proiectul. Nu putem transforma contractul de management în contract individual de muncă, e o eroare imensă. Nu putem aplica, în condițiile Codului Muncii, contractului de management, care este un contract care are o reglementare expresă, vedem hotarârea 527/2009, care aprobă modelul cadru al contractului de management. Acest model cadru trebuie respectat fără niciun fel de abatere. De aia a și fost instituit un model de contract cadru. În acest moment venim cu un proiect de hotărâre, dorind să îi dăm acestei persoane posibilitatea de a i se da această funcție pe o perioadă nedeterminată. Este o eroare uriașă, nu înțeleg cum s-au putut pune astfel de proiecte pe ordinea de zi. Este o greșeală fantastică. Vorbim despre niște dispoziții imperative ale legii”, a declarat consilierul local Elena Pașcu Apăvăloaie (PNL).
Comisia juridică din cadrul Consiliului Local a dat un vot nefavorabil propunerii de hotărâre. „Nu mă așteptam ca domnul viceprimar cu atribuții de primar să își pună semnătura pe un astfel de proiect de hotărâre. El este în primul rând nelegal, de aceea în Comisia Juridică a fost respins. În al doilea rând nu este un proiect oportun, nu este onorabil. Mă întreb de ce acum s-a venit cu acest proiect de hotărâre, când mai sunt 7-8 luni până la următoarele alegeri? Oare administrația actuală este convinsă că va pierde alegerile și vrea să-și consolideze oamenii pe care i-a adus în posturi nemeritate poate pe perioadă nedeterminată? La ședința următoare ne vom întâlni poate cu proiecte prin care purtătorul de cuvânt sau altcineva va primi un contract nedeterminat. Nu este onorant, deoarece, dacă alegerile vor fi câștigate de altcineva, nu poți să impui primarului să lucreze cu un om pus de către un alt primar. Aceasta este o funcție politică. Așa l-a pus domnul primar pe acest post pe domnul Tenie; este posibil ca noul primar să aibă mai mult timp pentru treburile orașului și să nu aibă nevoie de un administrator public și doi, nu-i putem impune această persoană. Eu știu că sunt consilieri care ar vrea să voteze altfel, dar nu pot vota prin vot direct și, de aceea, am să cer ca la acest proiect votul să fie direct.” a declarat Gheorghe Ene, președintele comisiei.
Viceprimarul cu atribuții de primar Alexandru Cristea a susținut că păstrarea aceluiași administrator public ar asigura Oneștiului o continuitate care ar putea duce orașul la nivelul orașelor din vestul țării. „Am făcut acest proiect având în vedere ideea de stabilitate în administrația publică. Modelul acesta de contract pe perioadă nedeterminată al administratorului public poate face legătura între primari de-a lungul timpului, nu neapărat de la următorul mandat, fiind și cazul meu, și tocmai datorită administratorului public nu am fost nevoit să îl solicit pe domnul Laurențiu Neghină. În primul rând m-aș bucura ca viitorul primar, fie că voi fi eu, fie că va fi domnul Neghină, fie că va fi altcineva, să aibă parte de același sprijin pe care l-am avut eu, pentru a-și putea duce actele administrative la bun sfârșit. Modelul acesta de contract pe perioadă nedeterminată al administratorului public e utilizat de foarte multe primării din vestul țării, acolo unde circul și politica ocupă mai puțin loc pe scena consiliului local.”
Secretarul municipiului, Daniel Spânu, cel care și-a dat avizul de legalitate asupra propunerii, spune că legea nu e foarte precisă în privința duratei contractului de muncă. „La nivelul juriștilor din Primărie s-a analizat foarte atent această propunere de hotărâre, dat fiind faptul că știam că vor exista discuții. Am avut în vedere în primul rând un răspuns al ANI adresat primăriei Petroșani, care a întrebat același lucru, dacă admnistratorul public poate fi numit pe perioadă nedeterminată. Răspunsul ANI a fost foarte sec, spunând că durata mandatului administratorului public este dată în condițiile articolului 112 al legii administrației publice locale. În aceste condiții, în care acest articol nu prevede o durată minimă sau maximă, atâta timp cât printr-o hotărâre de CL s-a stabilit o perioadă determinată, tot o astfel de hotărâre de consiliu poate stabili o perioadă nedeterminată.”
Problema este că, la momentul concursului, acesta a fost anunțat pentru un post pe o perioadă determinată, o condiție restrictivă. Cei care au vizat postul de administrator public l-au vizat având cunoștință de durata determinată a acestuia.
Înainte de a fi administrator public, Ionuț Tenie a trăit, conform declarației de avere, cu 150 lei / lună.
Propunerea viceprimarului a trecut cu 9 voturi pentru, 5 împotrivă și 2 abțineri, însă consilierii PNL și-au propus să conteste hotărârea în instanță.