Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Au început lucrările de modernizare a infrastructurii agricole din comuna Helegiu. Drumul

de exploataţie Deleni – Şes, în lungime de 1,16 kilometri, va deveni practicabil după o investiţie de 567.000 lei. Aproape 60% sunt fonduri europene nerambursabile, atrase prin Grupul de Acţiune Locală „Valea Trotuşului”. „Am dorit să venim în sprijinul fermierilor. Acolo sunt proprietăţi agricole private considerabile. Sunt peste 200 hectare de teren cultivate,” declară pentru bacauinfo.ro Mihaela Geaboc Bădic, primarul comunei Helegiu.

Un nou proiect pe fonduri europene nerambursabile derulat de Primăria comunei Helegiu. De data aceasta a fost vizat un drum de exploataţie agricolă. Calea de acces din satul Deleni spre câmpurile cultivate în punctul Şes era absolut impracticabilă în condiţii de precipitaţii şi din cauza gradului crescut de înclinare. Cu o investiţie de 567.000 lei (127.000 euro), drumul agricol 998 va deservi în condiţii optime fermierii din zonă.

Mihaela Geaboc Bădic, primarul comunei Helegiu: Am dorit să venim în sprijinul fermierilor. Acolo sunt proprietăţi agricole private considerabile. Sunt peste 200 hectare de teren cultivate de proprietari, în principal, din satul Deleni. Acest proiect se plia de minune pe interesul lor şi evident al nostru. Este o sumă modică (52.000 euro, contribuţia comunei Helegiu – n.r.) în comparaţie cu rezultatul pe care-l aşteptăm, în condiţiile în care vorbim de mediul rural, iar singura noastră şansă de dezvoltare o reprezintă agricultura, neavând o altă perspectivă de a face ceva în comună din punct de vedere economic. De aceea este foarte important să venim în sprijinul oamenilor şi în acest fel să le oferim o modalitate de a-şi exploata mai uşor resursele agricole.”

Proiectul este depus pe Măsura 125 şi vizează adaptarea infrastructurii agricole şi forestiere la noile structuri de proprietate apărute ca urmare a procesului de restituire a proprietăţilor, în vederea creşterea competitivităţii celor două sectoare.

„Sunt mulţi care nu înţeleg de ce eu am făcut o prioritate din a moderniza acel drum şi nu am modernizat un drum comunal, care este de o importanţă mai mare şi mai traficat şi deserveşte o populaţie mult mai mare. Nu se putea face acest lucru. Vorbim de fonduri alocate pentru agricultură şi, practic, aceşti bani puteau fi folosiţi doar în acest domeniu,” spune primarul comunei Helegiu.

Constructorul care a câştigat contractul dă asigurări că soluţia adoptată în cadrul proiectului se comportă bine în timp. De altfel, CORRS PREST SERV Târgu Ocna nu este la prima lucrare de acest fel. Proiectul prevede construcţia unui podeţ tubular cu cameră de cădere, pentru a preîntâmpina situaţiile în care viiturile „să măture”, la propriu, îmbrăcămintea rutieră de pe drum.

Prima jumătate a drumului se va realiza dintr-un macadam îmbibat cu bitum, o mixtură. Cea de-a doua jumătate, unde există zona de rampă accentuată, va fi finalizată cu o îmbrăcăminte rutieră, un beton rutier. Pe ambele porţiuni ale drumului vor fi prevăzute rigole de deversare a apelor,” precizează ing. Eduard Tărcuţă, administrator CORRS PREST SERV.

„Am optat pentru subtraversare. Din zona versantului, apele se vor colecta şi vor subtraversa drumul, evitând riscul de a afecta structura de rezistenţă sau de a rupe drumul în caz de inundaţii sau viituri. Este o soluţie tehnică tradiţională. Sunt lucrări pe care noi le-am executat şi care s-au comportat bine în exploatare în timp.”

Modernizarea infrastructurii rutiere, deşi agricole, va conduce implicit la extinderea zonei rezidenţiale din satul Deleni. „Avem utilităţi, apa şi curentul electric, trase la limita terenului intravilan. De asemenea, canalizarea este la drumul principal, iar în caz de solicitări se pot face extinderi. După terminarea lucrării putem introduce terenul în intravilan, pentru a oferi posibilitatea gospodarilor să se dezvolte sau să-şi construiască noi case,” precizează Ciprian Enea, viceprimarul comunei Helegiu.

Cu acest proiect, Primăria Helegiu, alături de partenerii privaţi din comună, a reuşit să atragă finanţare nerambursabilă europeană în valoare aproximativă de 261.000 euro prin intermediul GAL „Valea Trotușului”. Un total de patru proiecte.