Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

DRAGOŞ BENEA, la ULTIMUL MANDAT? Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău a declarat

în exclusivitate pentru bacauinfo.ro faptul că „trei mandate e mult. (…) Sunt suficiente, în general. E bine uneori să laşi locul şi altora.” Declaraţia vine în contextul în care, având în vedere numărul de primari ai alianței PSD – UNPR – PC, Benea ar avea de departe prima șansă pentru un nou mandat la Consiliul Județean, indiferent de modalitatea de alegere: vot direct sau vot al consilierilor județeni.   

Dragoş Benea, preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău de trei mandate, începând din 2004, a vorbit în cadrul unui dialog cu bacauinfo.ro despre posibilitatea ca 2016 să pună punct carierei sale la conducerea CJ.

„E devreme, dar, sincer, pentru mine, cred că două, trei mandate, deja e prea mult. Sigur, ăsta poate să constituie un răspuns pentru dumneavoastră. Nu e un răspuns. E devreme pentru un asemenea răspuns, dar vă spun că trei mandate e mult,” a declarat Dragoş Benea, cu o uşoară resemnare.

Uzura, dar și problemele cu justiţia ar putea fi printre motivele pe baza cărora Dragoş Benea să fi luat decizia de a nu mai candida pentru a patra oară la şefia Consiliului Judeţean. Din perspectivă politică, Benea nu are niciun fel de emoții, având în vedere numărul de primari ai alianței PSD – UNPR – PC. Indiferent de modalitatea de alegere, vot direct sau vot al consilierilor județeni, pe actuala structură de primari orice candidat al PSD / UNPR / PC ar fi ales fără probleme, în condițiile în care și ultimele rezultate ale PSD în municipiul Bacău au fost apropiate de ale PNL.

Conform informațiilor făcut publice la momentul respectiv, pe 17 iulie 2014 Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut percheziţii la 28 adrese din judeţul Bacău, inclusiv la trei instituţii publice, într-o cauză privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în perioada 2005-2012. Procurorii DNA au vizat printre altele sediul Consiliului Judeţean Bacău, locuinţa preşedintelui Dragoş Benea, cât şi pe cele ale unor subordonaţi ai acestuia.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente care au legătură cu dosarul în care este implicat şi preşedintele CJ Bacău. Potrivit DNA, în acest dosar, a fost începută urmărirea penală in rem, pentru fapte de corupţie.

Pe lângă problemele cu justiţia, tulburările prin care trece Partidul Social Democrat nu-i întăresc poziţia de şef peste Bacău nici din punct de vedere administrativ şi nici politic. Conform surselor bacauinfo.ro, mai mulți primari, mai ales din zona de vest a județului, așteaptă schimbarea la nivelul conducerii județene a PSD.  

Pe 29 martie 2013, în urma Conferinţei judeţene, Dragoș Benea a preluat organizația județeană a Partidului Social Democrat de la Viorel Hrebenciuc, în detrimentul deputatului Gabriel Vlase. Acesta din urmă s-a retras ori ar fi fost convins să renunţe la cursa pentru şefia partidului, dar adepții unei alternative la Dragoș Benea nu au renunțat. 

Chiar și așa, Dragoş Benea încă nu a cedat şi, fără să dea nume, îndreaptă atenţia spre rivalul său politic la nivel local, Romeo Stavarache. Liderul PNL a fost ales primar al municipiului Bacău tot în 2004, aflându-se la al treilea mandat.

Trei mandate e mult şi pentru un primar, şi pentru un preşedinte de Consiliu Judeţean, şi pentru un preşedinte de ţară, maxim două mandate. De ce pentru un preşedinte de Consiliu Judeţean trei mandate să nu fie suficiente? Sunt suficiente, în general. E bine uneori să laşi locul şi altora, declară Dragoş Benea.

Percheziţiile la sediul Consiliului Judeţean Bacău au avut loc la trei săptămâni de la descinderile făcute de procurorii DNA la Primăria Bacău. În urma acelor descinderi, primarul Romeo Stavarache a fost reţinut de procurorii DNA, în 26 iunie, iar în aceeaşi zi Curtea de Apel Bacău a decis să fie cercetat sub control judiciar. Acum, Romeo Stavarache îşi exercită atribuţiile de primar după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să fie pus sub control judiciar.