Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Acuze voalate de șpăgi pentru obținerea unor terenuri și de avize nelegale pentru
construirea a două blocuri pe străzile Aleea Parcului și 22 Decembrie din municipiul Bacău. Locatarii din blocurile învecinate amplasamentelor pe care ar urma să se ridice două imobile „de locuințe colective” sunt sufocați deja doar de gândul că vor fi acaparate curțile blocurilor, în care unii dintre ei trăiesc de zeci de ani. Oamenii și-au spus ofurile în cadrul unei dezbateri publice organizate de Primăria Bacău, la care au participat proiectanții, beneficiarii lucrărilor, arhitectul-șef Alexandru Geliman, Irinel Asaftei – Departamentul Cadastru, Bogdan Toderașcu – CET, Aurelian Nădejde de la Poliția Rutieră și Mirela Ionică de la Urbanism.
În prealabil, locatarii din vecinătatatea amplasamentului de pe str. Aleea Parcului și cei din jurul celui de pe 22 Decembrie au transmis în scris principalele nemulțumiri. În ambele cazuri oamenilor le este greu să înțeleagă cum terenurile respective au ajuns proprietăți private, cum pot fi îngrămădite alte blocuri în spațiile respective, și așa mici și insuficiente, cum au primit respectivele proiecte mai toate avizele, în condițiile în care nu ar exista căi de acces, n-ar respecta regimul de înălțime, blocurile existente nu au locuri de parcare suficiente, iar lista continuă.
„Dacă era de făcut bloc, făcea Ceaușescu, că nu era prost” – a tranșat problema un apărător al cauzei 22 Decembrie.
Știindu-se fiecare cu propria dreptate în mâini, a fost greu să iasă o dezbatere constructivă. Arhitectul-șef Alexandru Geliman a încercat cel mult să medieze întâlnirea, în timp ce oamenii căutau să găsească înțelegere la reprezentanții autorităților, nu la investitori.
„Prima dată trebuia delimitat terenul. S-a venit odată în trombă în vară, au dat copacii la nimereală, fără niciun document, drept dovadă au fost amendați de Poliția Primăriei, îmi asum cele spuse, au lăsat totul așa… iar în februarie au venit domnul architect, cu domnul Chitic Florin, proprietarul, și la ora 7:00 dimineață au doborât și alți copaci, pe care i-au lăsat pe teren până în iunie, ca după furtună. După o lună au ieșit doi șerpi, noi îngrijim terenul ăsta de o viață… am dat telefon la Poliție și l-a obligat pe proprietar să facă totul corect. Eu îl înțeleg pe proprietar, că a dat niște bani, dar și noi, 20 de familii, trebuie să fim înțelese. Nu-i delimitat terenul lui, să știm și noi de unde până unde, ce și cum, noi dim `85 îngrijim acest teren, nimeni nu a venit…” a luat cuvântul Maria Șoșu, una din voci.
Pe de altă parte, proiectantul, arhitectul Iulian Popa, a declarat pentru bacauinfo.ro că întâlnirea nu a fost o dezbatere pentru că el și beneficiarul nu au apucat să vorbească. „Noi avem toate documentațiile legale, nu a fost nimic măsluit, nu a fost nimic obținut cu mită, cum spun dumnealor… ați văzut că nici nu au vrut să îl asculte pe domnul de la CET, care a emis un aviz în baza unor documentații … Toți avizatorii au fost la fața locului, pentru că orice aviz se emite în baza unei prezențe, în baza unor cercetări. Ei spun că nu am fost la fața locului, cu arhitectul-șef am fost și noi… știu că am fost la fața locului, dar nu recunosc. Spun că am luat amendă, nu am luat nicio amendă: se poate vedea și la Garda de Mediu, și la Poliția Primăriei… Copacii care sunt în împrejmuire, chiar dacă sunt pe terenul beneficiarului, vor rămâne, noi până acum doar am curățat terenul și am avut toate avizele (…) Cu privire la proprietate, e clar că nu s-a făcut nicio șmecherie, pentru că terenul în prima fază a fost retrocedat fostului proprietar de fapt și de drept, care chiar a locuit acolo (…) noi am cumpărat. S-a retrocedat fostului proprietar, ce poate fi mai legal de atât? (…) Pe ei îi râcâie că nu le-a dat Primăria terenul să facă părculeț, să facă parcare, cum putea să le dea dacă era proprietate privată?” – a declarat arhitectul Iulian Popa de la Style Proiect.
În privința amplasamentului de pe strada Aleea Parcului, locatarii au aflat în 2015 că terenul, curtea blocurilor în care locuiesc de zeci de ani, e proprietate privată. Au rămas șocați, în condițiile în care terenul respectiv a fost donat cu zeci de ani în urmă domeniului public, aflând acum că „a fost restituit conform hotărârii Comisiei Județene nr. 7552 din 3.06.2003 pe amplasamnetul aflat la dispoziția Comisiei Locale la data respectivă”.
La fel ca în cazul de pe str. 22 Decembrie, locatarii de pe Aleea Parcului acuză modul de dobândire a terenului, dar șidistrugereazonei printr-o construcție pe un spațiu verde, între blocuri, la care se ajunge oricum pe spații foarte strâmte, pe care cu greu intră și o mașină de gunoi.
Evident, pentru fiecare argument, și proiectantul, arh. Tiberius Manoliu, și reprezentantul proprietarului, Virgil Luca, au venit cu contraargumente.
„Ați ridicat problema parcărilor, dar în tot orașul este această problemă. Eu, ca proiectant, nu pot să vă asigur dumneavoastră parcările, am reușit să asigur un număr de parcări pentru locuitorii viitoarei construcții” – a precizat, printre altele, Manoliu.
„Toate instituțiile de care vorbiți și-au dat acordul. Dacă dumneavoastră vă imaginați că instituțiile din România eliberează avize ilegale, vă înșelați. Eu nu vreau să construiesc un bloc în ilegalitate. N-aș îndrăzni niciodată să fac lucrul ăsta. Dacă este legal, îl construim, dacă nu este legal, nu-l construim, restul sunt discuții. Vă rog să contestați în scris, ca să se poată analiza și lua o decizie. Dar, repet, dacă sunt încălcări ale legii, nu discuții, că nu s-a respectat distanța dintre borduri. Dacă nu se respecta, nu luam aviz. (…) Terenul a fost cumpărat prin act notarial. Vă imaginați că trăim într-o țară în care notarii fac acte false?” – a luat cuvântul și Virgil Luca, stârnind rumoare în sală, mai ales prin idealizarea instituțiilor statului.
Pentru că în privința terenului de pe str. Aleea Parcului sunt multe aspecte neclare, locatarii sunt dispuși să atace în instanță titlul de proprietate, fapt care ar bloca cel puțin pentru o perioadă proiectul.
Până atunci, „Procesul Verbal al dezbaterii va sta la baza ultimului capitol al procesului de informare și consultare a populației, conform HCL 109/2012. Vom promova aceste documentații de urbanism pe masa Consiliului Local în următoarea ședință și vor mai fi analizate acolo, dacă e nevoie. Practic, consilierii locali au ultimul cuvânt, asta e legislația. Acum sunt toate avizele legale, dacă nu ar fi fost, proiectele n-ar fi putut fi promovate în CL” – a declarat pentru bacauinfo.ro arhitectul-șef Alexandru Geliman.