Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

O şcoală neterminată din Gura Văii, motiv de dispută între Primărie şi

ANELBAC SRL, firma constructoare. Ani de procese între părţi, în timp ce copiii învaţă într-o şcoală nefinalizată. ANELBAC susţine că autoritatea contractantă mai are de plătit 500.000 lei, iar primarul Valerică Mihalcea speră să oblige firma în instanţă să-i returneze 160.000 lei şi să şi termine lucrările la şcoală fără a mai plăti ceva. În mandatul fostului edil, Primăria ar fi organizat licitaţia fără proiect pentru şcoală, modificând date importante referitoare la lucrare după stabilirea câştigătorului. „Cred că au avut vreo înţelegere cu careva să o facă. Eu am câştigat din întâmplare. Atunci când am cerut proiectul de execuţie nu au avut să-mi dea decât o fundaţie. (…) Am făcut-o cumva de au votat în şcoală. (…) m-au lăsat cu ochii-n soare şi nu mi-am mai primit banii,” declară pentru bacauinfo.ro Dumitru Antohe, administrator ANELBAC.

Primăria comunei Gura Văii a încheiat în toamna anului 2008 contractul de lucrări pentru construirea şcolii din satul Temelia cu ANELBAC SRL. La scurt timp, Vasile Pascu, fostul primar, a semnat modificarea contractului, aprobând suplimentarea costurilor lucrării cu jumătate din valoarea iniţială a proiectului.

Valerică Mihalcea, primar comuna Gura Văii: „Licitaţia a fost câştigată cu 400.000 lei, după care i-au mai dat 200.000, adică 50% din valoare contractată. Primăria trebuia să le mai dea o sută de mii de lei. Construcţia clădirii a început în 2008. Pe lângă cele 600.000 lei, alocate iniţial, din care Primăria trebuia să mai plătească 100.000 de lei, au mai semnat pentru încă 650 mii lei. Mulţi bani! Când am intrat primar, mi-au executat contul pentru suta de mii, în decembrie 2012. Am dat firma în judecată, am câştigat, apoi ne-au dat ei în judecată pentru îmbogăţire fără just temei.”

În replică, Dumitru Antohe, administratorul ANELBAC, susţine că „valoarea totală a lucrării a fost de 1 milion lei, la final. Ei au plătit vreo 600.000 lei. În urma unei hotărâri definitive şi irevocabile, suma pe care trebuie s-o plătească este de 704.000 lei. Pentru diferenţa de la 704.000 lei până la 1 milion lei ne tot judecăm.”

Între timp, din 2009 copiii din satul Temelia învaţă într-o şcoală neterminată, în condiţii improprii, cu un grup sanitar neconform. Finalizarea construcției ţine de hotărârea instanţei. Primarul Mihalcea acuză faptul că firma a „umflat” devizul de lucrări, constatare ce reiese din raportul Camerei de Conturi. „Firma încărcase devizul cu de 10 ori preţul pentru anumite obiecte. S-au folosit 7,6 tone de adeziv? Au dat o mână de finisaj exterior, nu-s burlane, au înlocuit ţeava de cupru cu pexal, care e la un sfert din preţul ţevei de cupru. Curtea de Conturi a decis că din cele 600 de mii de lei date iniţial firma trebuia să dea înapoi 140.000 lei. Suntem în instanţă cu ei pe suma asta plus 20.000 lei penalităţi,”Valerică Mihalcea.

Antohe recunoaşte nefinalizarea lucrărilor, în fapt sistarea lor, din cauza neachitării lucrărilor de către autoritatea contractantă: „Am făcut lucrări şi mai am de încasat încă vreo 500.000 lei. Lucrările au fost sistate într-o anumită fază. M-au forţat atunci prefectul, cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, subprefectul Hură, ca să termin şcoala. Am făcut-o cumva de au votat în şcoală. Le-am terminat o sală, ca să voteze în 2009. Le-am făcut şi şcoala funcţională, ca să poată învăţa copiii acolo. După ce au băgat copiii în şcoală, m-au lăsat cu ochii-n soare şi nu mi-am mai primit banii. Încă sunt în proces cu ei. Mai am de încasat cred că vreo 500.000 lei, la valoarea de atunci, fără actualizare. Mă judec cu cei de acolo (Primăria comunei Gura Văii – n.r.) de vreo 4 – 5 ani şi încă nu s-a terminat. Mai am două procese pe rol. Mi-au intentat şi ei proces, pentru că a fost Curtea de Conturi la ei. S-a făcut o expertiză acolo care a constatat că lucrările decontate sunt executate.”  

Problemele proiectului au apărut după organizarea licitaţiei de către Primăria comunei şi stabilirea firmei câştigătoare. Documentaţiile de la dosarul proiectului de construire a Şcolii Temelia ar fi lipsit, iar după licitaţie amplasamentul noii şcoli a fost modificat, acuză primarul Mihalcea, pentru că, aşa cum a fost poziţionat iniţial, nu încăpea în terenul pus la dispoziţie (!!!). Astfel, s-au operat modificări şi în ceea ce priveşte cantitatea de materiale folosite, modificându-se costurile lucrării față de valoarea atribuită prin licitație. 

„După ce au câştigat licitaţia, au schimbat amplasamentul fundaţiei. În loc de 27 m lungime pe porţiunea cu fundaţia mai înaltă au făcut doar 13,5 m, dar trebuia altă licitaţie,”Valerică Mihalcea, primar Gura Văii.

De partea cealaltă, administratorul firmei constructoare susţine că nu a avut de ales. „Păi sigur că s-a schimbat. Nu am schimbat eu, au schimbat ei (Primăria Gura Văii – n.r.), pentru că nu încăpea în curtea şcolii. Realitatea e alta. Ei nu au avut proiect pentru şcoala asta. Cred că au avut vreo înţelegere cu careva să o facă. Eu am câştigat din întâmplare. Atunci când am cerut proiectul de execuţie, nu au avut să-mi dea decât o fundaţie. După ce-am demolat-o, am chemat I.S.C. Există procese verbale, documente semnate de primarul de atunci, de urbanismul din cadrul Primăriei, era o comisie întreagă. Fundaţia nu încăpea, nu încăpea şcoala nouă în amplasamentul ăla, că era mai mare. Trebuia să intru în curtea unui vecin de acolo. Dacă nu încăpea, eu nu aveam unde să o pun,” explică pentru bacauinfo.ro Dumitru Antohe. „Nici nu semăna ce-mi dăduseră ei cu ce au scos la licitaţie. I-am notificat şi în scris. Au hotărât să întoarcă fundaţia. Eu am ripostat la chestia asta, pe urmă am acceptat, pentru că eu îs executant. Dacă mi-au dat dispoziţie scrisă, nu am avut încotro. Am ripostat pentru că am văzut că e o diferenţă de nivel foarte mare, de vreo 2,20 m. Era o cu totul altă şcoală de făcut. Asta s-a şi întâmplat. Au constatat şi ei că trebuie supraînălţat şi aşa am făcut. De aici încolo a început tărăşenia. Şcoala aia nu a fost prevăzută cu centrală, nu a fost prevăzută cu uşi, era trecută cu tablă zincată pe acoperiş.”

Edilul comunei intenţionează ca, după recuperarea sumei imputate de Camera de Conturi (140.000 lei plus 20.000 lei penalităţi), să oblige în instanţă firma constructoare să termine lucrările la şcoală din fonduri proprii. „O să-i solicit firmei să termine şcoala, pentru care le mai trebuie o sută de mii de lei. O să vină timpul când ANELBAC îşi va face datoria aşa cum trebuie” – Mihalcea.

Sursa foto Școala Temelia: Presa Oneștilor