Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Lansate în procedura de achizție publică în iunie 2015, respectiv mai 2015, contractele de lucrări

Reabilitarea și modernizarea pe DJ 241 C, km 1+650 – 4 + 050, Roșiori – Valea Mare” și „Lucrări de modernizare străzi în municipiul Bacău” au fost adjudecate la mijlocul lui aprilie 2016. Primul, privind modernizarea porțiunii din DJ 241 C, scos la licitație de Serviciul din cadrul Consiliului Județean a fost câștigat de către Conextrust, societatea controlată de omul de afaceri Viorel Rusu. Al doilea – „Lucrări de îmbrăcare străzi în municipiul Bacău”, scos la licitație de Primăria Bacău, a fost câștigat de Phoenix Transbac, controlată de omul de afaceri Costică Rusu. Poate cei mai notorii constructori băcăuani au participat la ambele licitații și ambii au contestat  deciziile inițiale ale autorităților contractante.

Cu o valoare estimată totală de 5.000.000 lei (1.123.696 euro) contractul „Lucrări îmbrăcare străzi în municipiul Bacău” a fost scos la licitație pe 27 mai 2015. S-au înscris în cursă Gironap Prod (Onești), Morani Impex (Zărnești), Contextrust (Bacău), Roman Impex Prest (Bacău), Phoenix Transbac (Bacău), Danlin XXL (Secuieni). După ce oferta Gironap a fost respinsă, iar cea a Morani a fost retrasă, celelalte oferte au rămas admisibile, câștigătoare fiind declarată Phoenix Transbac cu 3.466.865 lei fără TVA.

Decizia Comisiei de evaluare a fost însă contestată de societatea controlată de Viorel Rusu, contestație respinsă atât de Consiliul Național de Soluționare  a Contestațiilor (CNSC), cât și de Curtea de Apel Bacău. Conextrust a invocat printre altele „prețul neobișnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat”,  dar și problemele de natură juridică ale terțului susținător, Ted Construct SRL, din Iași.

Contractul „Reabilitarea și modernizarea pe DJ 241 C, km 1+650 – 4 + 050, Roșiori – Valea Mare”, cu o valoare estimată de 4.588.354 lei, scos la licitație pe 24 iunie 2015 de Serviciul Public Județean de Drumuri din cadrul CJ, a fost adjudecat de Conextrust cu 3.333.254 lei, fără TVA.

Firma lui Costică Rusu a acuzat comisia de evaluare a Consiliului Județean de „abuz” și „respingere tendențioasă a ofertei”, câștigând la CNSC. La Curtea de Apel Bacău a câștigat, însă, societatea lui Viorel Rusu!

În cursa pentru obținerea lucrărilor s-au mai înscris Phoenix Transbac și Danlin XXL. De această dată, cea care a contestat atribuirea a fost societatea controlată de Costică Rusu, Phoenix Transbac, după ce oferta i-a fost declarată „inacceptabilă și neconformă”.  Transbac a considerat că „respingerea ofertei s-a făcut în mod tendențios” și că „reprezintă un abuz al comisiei de evaluare”. Contestația i-a fost admisă, însă ulterior Curtea de Apel Bacău „a admis plângerea formulată de Conextrust împotriva deciziei CNSC” favorabilă Transbac, care prevedea „anularea rezultatului procedurii de atribuire și reevaluarea ofertelor”.

Societatea lui Viorel Rusu a contestat o ofertă de 69%, ca neobișnuit de scăzută, dar a câștigat cu 72%

Una dintre culmile celor două licitații este că societatea controlată de Viorel Rusu a câștigat contractul privind modernizarea drumului județean cu 72,64% din valoarea estimată a lucrărilor cam în aceeași perioadă în care preciza în Contestația formulată împotriva Deciziei Comisiei de evaluare din cadrul Primăriei Bacău faptul că „oferta financiară declarată câștigătoare are un preț neobișnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmeează să fie prestat, astfel că nu poate asigura îndeplinirea contractului în parametrii cantitativi și calitativi prevăzuți prin caietul de sarcini” și este „nelegală”, întrucât Transbac câștigase cu „69,33% din prețul obiectivului de realizat”.

Conextrust a făcut trimitere la art. 202 alin 1 din OUG 34/2006 –  „o ofertă prezintă un preț aparent neobișnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, atunci când prețul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puțin de 80% din valoarea estimată a contractului respectiv” și la art. 36 alin. 1 din HG 925/2006 – „În sensul prevederilor art. 202 alin (1) din OUG o ofertă prezintă un preț aparent neobișnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat atunci când prețul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puțin de 85% din valoarea estimată a contractului respectiv (…)”. Asta în condițiile în care și-a adjudecat contractul pus la bătaie de Serviciul Județean de Drumuri cu 72,64% din valoarea estimată.

Una peste alta, Conextrust, societatea conotrolată de omul de afaceri Viorel Rusu va „reabilita și moderniza” DJ 241 C, de la km 1+650 la km 4+050, iar Transbac, conform Direcției Drumuri Publice, va „îmbrăca” cu un „covor asfaltic de 4 cm” aleea din spatele blocurilor 5 și 7 de pe strada Narciselor, Aleea Letea „vizavi de ștrand”, „aleea paralelă cu pasajul Letea”, str. Neagoe Vodă (partea dreaptă), str. Logofăt Tăutu, str. Slănicului, „prelungire” str. 22 Decembrie, str. Ștefan cel Mare (E-On) 22- 24, str. Ardealului, str. Aviatori, str. Arcadie Șeptilici, str. Dr. Alexandru Șafran, str. Narciselor, str. Traian, str. Ecaterina Varga, str. Plantelor.