Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

S-ar fi folosit de acte false pentru a obține fonduri europene prin

Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, iar acum sunt trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău (D.N.A. Bacău). Persoana care administra firma beneficiară a unui proiect finanțat din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) care viza construirea unei fabrici de lapte ar fi facilitat cu ajutorul unor acte false obținerea lucrării de către o firmă apropiată și ar fi depus la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) „documente fiscale, tehnice și financiare inexacte (facturi fiscale, devize de lucrări, liste de utilaje, ordine de plată) emise de SC Bavasim Com SRL sau către ea, deși cunoștea că, în fapt, lucrările nu au fost realizate efectiv nici de către aceasta și nici de către firma subcontractantă” – a anunțat DNA printr-un comunicat de presă.

Sergio Com SRL societatea administrată de Elena Cojocaru, a depus în  septembrie 2009 la OJPRP Bacău un proiect cu o valoare eligibilă de 3 696 629 euro în  baza Măsurii 123 „Creșterea valorii adăugate la produsele agricole și forestire”, iar în decembrie 2009 a fost semnat contractual de finanțare conform reprezentanților actualei Agenții pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

La data de 07 iunie 2010, inculpata Cojocaru Elena, în calitate de reprezentant al SC Sergio Com SRL, beneficiara proiectului finanțat din fonduri europene „Construire fabrică de lapte” în valoare de 15.692.430 lei, beneficiind de ajutorul inculpaților Cojocaru Constantin și Stoica Adrian Cătălin, a depus la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit un dosarul intitulat „Achiziții construcții/ Procedură selecție de oferte” cunoscând că acesta cuprinde atât documente false cât și documente inexacte (3 oferte ale unor firme, din care una aparținea SC Bavasim Com SRL și un raport de selecție, care atesta date nereale, respectiv analizarea obiectivă a ofertelor depuse). Aceste documente atestau îndeplinirea cerințelor contractuale în ceea ce privește organizarea procedurii de achiziție publică a lucrărilor de construcție a fabricii de lapte. Astfel, contractul de lucrări a fost atribuit SC Bavasim Com SRL, reprezentată de inculpatul Stoica Adrian Cătălin, societate care a fost în fapt singura participantă la licitație și care era controlată în realitate de către inculpatul Cojocaru Constantin. (…) Prin folosirea acestor documente, inculpata a obținut pe nedrept suma de 3.923.107 lei cu titlu de avans și suma de 3.655.239,32 lei reprezentând suma decontată pentru plata SC Bavasim Com SRL, totalul fiind de 7.578.346,32 lei.”– arată procurorii DNA.

Procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator pantru mai multe bunuri.

Notă: „În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”