Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Lucrările la reţeaua de canalizare din Dărmăneşti, în valoare de 13 milioane euro, sunt
în grafic, după aproximativ două luni. Până la 15 octombrie, 7 km de conductă, dintr-un total de 54, au fost introduşi în pământ, în mai multe puncte de lucru din oraş. Încă 3 km vor fi realizaţi până la finalul lui 2014, spun constructorii. Gospodăriile se pot branşa începând cu sfârşitul anului 2015. „Termenele sunt destul de strânse. Sunt în grafic, în acest moment. Riscul nefinalizării lucrărilor în termen există doar la ei, la constructori. Dacă nu termină în termen, trebuie să aplicăm penalităţi” a declarat pentru bacauinfo.ro Răzvan Găină, managerul C.R.A.B.. Firmele din asociere vor „tăia” facturi de până la 4 milioane de lei.
Oraşul Dărmăneşti beneficiază de un proiect în valoare de 13 milioane de euro, derulat de Compania Regională de Apă Bacău, prin care se realizează o reţea nouă de canalizare, în lungime de 54 km, 16 staţii de pompare şi 3.519 racorduri.
După finalizarea proiectului „aproximativ 80% din locuitorii Dărmăneştiului se vor racorda la canalizare. Asta în primă fază, pentru că în final se vor racorda toţi. Aproape toate gospodăriile au apă potabilă curentă şi este normal să se conecteze la reţeaua de canalizare,” arată Constantin Spiridon, primarul oraşului Dărmăneşti.
La aproximativ două luni după ordinul de începere a lucrărilor, societățile din asocierea CONIZ ROMARG–DASRICOM – TRANSCARPAT au realizat 7 km de reţea de canalizare, dintre care 3 km sunt la gata, inclusiv cu racorduri şi cu probele video făcute pe străzile Stejarului şi Minerilor. În câteva zile constructorii vor emite primele facturi, cu o valoare între 3 şi 4 milioane de lei.
„Realizăm pe fiecare tronson de lucru toate etapele odată. Introducem conductele de canalizare, facem racordurile, compactăm terenul şi readucem drumul la starea iniţială, aşezând un pat de piatră spartă, iar, în final, se fac şi probele. Se introduce o maşinuţă pe canal care fotografiază toată conducta pentru a sesiza eventualele crăpături, îmbinări făcute incorect, dacă este înfundată conducta, dacă are panta necesară. Trans Carpat a făcut probele astea şi aşteptăm să le facă şi asociaţii noştri, ca să putem factura,” explică Constantin Lazăr, administrator TRANS CARPAT S.R.L.. „Au existat şi probleme cu izvoare de apă găsite, conducte de petrol, despre care nu ştiam că se află acolo, terenul stâncos a pus iarăşi probleme, s-au mai şi surpat malurile. Folosim panouri de sprijinire a malurilor de 6 m şi putem lucra în condiţii de siguranţă.”
Materialele cu care asocierea de firme a câştigat licitaţia sunt dintre cele mai bune. Conducta folosită este din ceramică, produsă de firma germană HTI. Căminele de vizitare sunt realizate după condiţiile specifice din teren, fiecare dintre acestea fiind unice. Nu sunt achiziţionate cămine de vizitare realizate după un standard. Capacele de canal montate sunt dintr-un material plastic dur.
„Materialele folosite sunt achiziţionate doar de la firme acreditate. Conducta ceramică o cumpărăm de la HTI, firmă din Germania. A fost aleasă conducta de ceramică pentru că în zona Dărmăneştiului sunt infiltraţii de petrol în sol, iar materialul ceramic nu permite pătrunderea deşeurilor petroliere. Căminele de vizitare sunt fabricate de SOMACO Roman, după proiect. Fiecare cămin este unic, adaptat situaţiei din teren. Capacele de canal sunt fabricate dintr-un plastic foarte dur. Am apelat la această variantă şi nu la capacele clasice din metal, pentru ca acestea să nu fie furate şi valorificate la fier vechi. O problemă e faptul că cei de la SOMACO nu reuşesc să facă atâtea cămine câte putem noi să montăm. Trebuie să mergem în ritmul lor,” arată Constantin Lazăr, administrator TRANS CARPAT.
Beneficiarul proiectului, Compania Regională de Apă Bacău, s-a arătat mulţumit de evoluţia lucrărilor, punctând însă că firmele pot suporta penalităţi în cazul depăşirii termenelor de finalizare a lucrărilor, respectiv decembrie 2015. „Eu spun că la anul pe vremea asta vor fi terminate lucrările. Termenele sunt destul de strânse. Sunt în grafic, în acest moment. Riscul nefinalizării lucrărilor în termen există doar la ei, la constructori. Dacă nu termină în termen, trebuie să aplicăm penalităţi şi nu este în avantajul nimănui. Licitaţiile se câştigă, de regulă, cu preţuri mici, iar dacă mai plăteşti şi penalităţi, nu ai făcut un mare business,” – Răzvan Găină, manager C.R.A.B..
Şi Primăria oraşului Dărmăneşti este satisfăcută de ritmul execuţiei lucrărilor. „Firmele lucrează destul de bine, faţă de cum mă aşteptăm,” afirmă Constantin Spiridon. „Faţă de prima lună, când au început efectiv lucrările, constatăm că în octombrie lucrările merg într-un ritm mai alert. Sunt mai multe puncte de lucru. Fiecare firmă a început să introducă reţeaua de canalizare în mai multe puncte din oraş. În felul acesta, eu cred că până în toamna anului viitor vom reuşi să terminăm investiţia. Pe străzile Stejarului şi Minerilor au făcut şi proba video.”
Gospodăriile se pot racorda la reţeaua de canalizare numai după finalizarea construcţiei unei noi Staţii de Epurare a Apelor Uzate, începând cu sfârşitul anului 2015.
Constructorii „taie” primele facturi, în valoare de 3 – 4 milioane lei
Firmele de construcţii din asociere vor emite în câteva zile facturi în valoare de până la 4 milioane de lei. Valoarea lucrările efectuate de cele trei firme depăşeşte această sumă, însă nu pot trimite la decontare decât lucrările finalizate în totalitate, care implică realizarea racordurilor, readucerea suprafeţei la starea iniţială şi efectuarea probei video.
„În acest moment, asocierea are executate lucrări în valoare mai mare de 3 milioane de lei, însă când facturezi trebuie ca toate etapele din cadrul lucrării să fie realizate. Cum spuneam, aduci la gata tronsonul respectiv, pentru a putea să facturezi. Vom factura între 3 şi 4 milioane de lei,” arată Constantin Lazăr – TRANS CARPAT, subliniind, totodată, că fluxul facturi trimise – decontări realizate este extrem de important pentru a nu pune în pericol proiectul de investiţii: „Depinzi de banii ăştia, pentru că materialele trebuie comandate înainte. Spre exemplu, conducta de ceramică trebuie plătită, altfel nu ţi-o aduc. Dacă nu se încasează, cred că oprim lucrările. Mai lucrezi două săptămâni din inerţie, până faci şi racordurile, dar dacă nu se încasează e dificil de dus lucrarea, sunt mulţi bani, utilaje şi oameni blocaţi într-o lucrare.”
Constantin Spiridon: „Plata facturilor se va face la timp. Potrivit valorii fiecărei facturi trimise la decontat de constructor, Primăria Dărmăneşti trebuie să achite 2%. Am înţeles că în următoarea perioadă vor fi trimise facturi către C.R.A.B..”