Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Ştefan Tifan, primarul comunei Berzunţi, calcă pe urmele predecesorului său, Gheorghe Balan. În timpul acestuia din urmă, anchetele jurnalistice au scos la iveală mecanismul prin care bani alocaţi investiţiilor în şcolile comunei au fost încasaţi fără a se mai face lucrări. Bani încasaţi pentru lucrări fictive. Pentru această faptă sunt judecaţi

Gheorghe Balan, fostul primar, Dan Sandu, fostul director al şcolii, Ioan Lupu, directorul firmei Infrarom Moineşti, precum şi Viorel Marin, inspector şcolar.

Investiţiile cu cântec ar fi continuate și de actuala administrație. Pentru lucrările de modernizare executate pe parcursul anului trecut la şcoala „Alexandru cel Bun” nu ar exista un contract între firma de construcţii din Târgu Trotuş şi Primăria Berzunţi. „Lucrările la şcoală au fost făcute fără vreun document justificativ, fără contract între firmă şi Primărie, fără devize de lucrări. Valoarea totală a lucrării este de 175.000 lei. 75.000 lei au fost achitaţi de şcoală pe materiale. Acum se fac presiuni asupra conducerii şcolii să plătească acest miliard (n.r. 100.000 lei). Banii ăştia sunt ai Primăriei pentru investiţii, pentru reparaţii capitale. Iar acum se fac presiuni asupra conducerii şcolii să plătească acest miliard (n.r. 100 000 lei),” spune prof. dr. Bogdan Botezatu, Şcoala „Alexandru cel Bun” Berzunţi.

La vederea reporterilor şi deranjat de prezenţa acestora la şedinţa de Consiliu Local, primarul Tifan a recurs la intimidări, cerând socoteală cu privire la impertinenţa participării presei la o astfel de şedinţă publică, conform legii. Încă din poartă, Tifan întreabă: „da nu trebuia să ştiu şi eu că veniţi?” Ca și cum intrarea în comuna Berzunţi şi prezenţa la o şedinţă publică au nevoie de aprobarea primarului.

Primarul Tifan, precum fostul edil al comunei Berzunţi, face alergie când vede unii reporteri. Încă din poarta Primăriei, acesta, cu un picior pe gard, ne întreabă: „da nu trebuia să ştiu şi eu că veniţi?” I-am justificat prezenţa noastră prin drepturile conferite de lege, care permit accesul neîngrădit la şedinţele de Consiliu Local, de altfel publice. În debutul şedinţei de Consiliu Local, primarul Tifan consideră oportune prezentările reporterilor în zeflemea şi cu insinuări josnice. Redăm, în continuare, declarațiile primarului: „După cum vedeţi (către consilierii locali) în sală se află de la … bănuiesc … sunt observatori la şedinţă. O să vă prezint ordinea de zi la şedinţă, după care vreau să vedem întrebările dânşilor şi dacă le putem fi cu ceva de folos, altminteri să ne lase să ne desfăşurăm activitatea în cadru restrâns.” Cu alte cuvinte, primarul Tifan încerca să evacueze presa din sală, fără vreo justificare legală.

A renunţat la intenţie, însă a avut un dinte împotriva aparatului de fotografiat, pe motiv că nu este fotogenic:    „v-aş ruga cu pozele mai puţin, domnu’ … Nu prea sunt eu fotogenic şi nici nu prea aş vrea să apar … Da!? Dacă participaţi la şedinţă, vă rugăm frumos să ne spuneţi cu ce vă putem ajuta şi întrebările dumneavoastră. Vă răspundem la început sau la sfârşit. Cu pozele, vă rog frumos … Repet: cu pozele mai puţin,” insistă primarul Tifan.

Într-un final, chiar domnia sa ne dezvăluie motivul care stă la baza atitudinii sale faţă de presă: În general, presa este în slujba noastră, nu noi în slujba lor, iar cine vrea să dea interviuri să o facă în gospodăria lui. Aici la Primărie eu nu am invitat deocamdată pe nimeni şi nici interviuri nu dau pentru că mi se pare corect să se planifice. Dânşii sunt observatori, nu au dreptul să pună întrebări şi nici nu voi permite.” Mai rămâne ca primarul Tifan să depună vreo plângere la Poliţie pe numele reporterilor pentru tulburarea liniştii publice sau orice alt motiv ar găsi, aşa cum, de altfel, a făcut şi fostul primar Bălan, deranjat la rândul lui de prezenţa noastră.

Dar cu lucrările la şcoală ce se întâmplă, domnule primar?

Tifan: „Nu dau nici o declaraţie!”

Aceasta-i întrebarea la care primarul Tifan trebuie să răspundă ori presei, ori altor instituţii abilitate să controleze legalitatea lucrărilor derulate la şcoala „Alexandru cel Bun”. Profesorul Botezatu atrage atenţia asupra neregulilor, confirmate, de altfel, de surse din cadrul Primăriei Berzunţi: Lucrările la şcoală au fost făcute fără vreun deocument justificativ, fără contract între firmă şi Primărie, fără devize de lucrări. Când a venit un control de la ITM, toţi muncitorii firmei au plecat de pe şantier, de la şcoală. La şcoala de centru au lucrat la acoperiş, au schimbat lemnul, au făcut şi izolarea termică a clădirii. Şcoala a achiziţionat materialele, dar nu poate să cheltuie şcoala bani pe lucrări de investiţii. Pentru manoperă, Primăria trebuie să plătească în baza unor documente justificative. Păi cum să plătească şcoala lucrări, fără să existe un contract de lucrări între firmă şi Primărie. Din acest motiv, firma nu poate recupera peste 100.000 de lei de la Primărie. Valoarea totală a lucrării este de 175.000 lei. 75.000 de lei au fost achitaţi de şcoală pe materiale. Acum se fac presiuni asupra conducerii şcolii să plătească acest miliard (n.r. 100 000 lei). Banii ăştia sunt ai Primăriei pentru investiţii, pentru reparaţii capitale. Contract trebuie să existe între Primărie şi firmă, pentru că nu are voie şcoala. Acum primarul a recurs la ameninţări. Că el nu este lăsat în pace să facă ceva în comună.”

O altă întrebare la care trebuie să răspundă primarul Tifan se referă la lucrările de extindere a casei sale din comuna Berzunţi, efectuate în iulie 2013, coincidenţă sau nu, de aceeaşi firmă care a lucrat şi la şcoală, conform declaraţiilor profesorului Botezatu: „Aceeaşi firmă a construit casa contabilului Primăriei Andrieş şi a lucrat la şi extinderea casei primarului.” La această întrebare ne-am fi dorit un răspuns şi din partea contabilului din cadrul Primăriei Berzunţi, Ion Andrieş.

Primarul Tifan îi ascunde pe Balan şi Andrieş de ochii presei

La aflarea veştii că presavine la şedinţă, primarul Tifan le-ar fi spus contabilului din Primărie şi fostului primar, acum consilier local, să nu participe. Pe acesta din urmă l-a şi învoit: „Doi dintre colegii noştri  s-au învoit. Au nişte probleme. Domnul Balan este la Timişoara. M-a sunat. El şi cu domnul Tudureanu sunt învoiţi,” deşi Balan a fost văzut prin sat cu tractorul arând: „Tifan l-a anunţat pe fostul primar să nu vină. Eu l-am văzut că făcea lucrări cu tractorul unui vecin de-al său, îi arase. La fel i-a spus şi contabilului Andrieş, să plece, ca să nu dea ochii cu presa,” spune Botezatu. 

Vom reveni asupra acestui subiect. Totodată, anunţăm conducerea Primăriei Berzunţi că vom participa şi la următoarele şedinţe de Consiliu Local. Publice.