Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
E clar – Poliția Locală Bacău nu-și poate face treaba conform standardelor secolului XXI, dacă
nu are la dispoziție camere de supraveghere. E una din concluziile trase în urma unei întâlniri care a avut ca temă „Evaluarea activităților și rezultatelor obținute în anul 2014”. „Trebuie să trecem de la etapa polițistului în stradă la etapa polițistului la locul evenimentului” – a subliniat viceprimarul Radu Ababei, în asentimentul comisarului-șef Adrian Tuluc, de la Poliția Municipală. Chiar și așa, cele mai păzite puncte din municipiul Bacău – Piața Centrală și Piața Sud – sunt și cele mai problematice, conform intervențiilor avute de Tuluc și de consilierul local Ilie Bîrzu. De ce? Pentru că din cele peste 30 camere de supraveghere montate spre sfârșitul lui 2011 „mai funcționează doar două-trei”, conform viceprimarului Radu Ababei. Cu un sistem de supraveghere instalat în octombrie 2011, care e pe chituci, impunându-se acum achiziționarea unuia mai trainic și mai frumos, șeful Poliției Locale nu vrea să dea explicații. „Să nu intrăm în polemici”, a intervenit Relu Mardare, când am întrebat cine a considerat oportună instalarea unor camere analogice care, spun ei, nu sunt bune. Cam atât s-a putut întreba la bilanțul Poliției Locale, deși lista era lungă.
În septembrie-octombrie 2011, aproape că nu aveai loc de reprezentanții Poliției Locale și ai Direcției Piețelor, când se îngrămădeau să vorbească despre un sistem de supraveghere video care urma să ușureze piețele de infractori. 33.099 lei a costat sistemul, compus din 31 de camere fixe și două mobile, „camere de înaltă rezoluție” – așa cum declara purtătorul de cuvânt al Poliției Locale la vremea respectivă. În nici patru ani „mai funcționează două-trei”, fiind probleme „cu transmisia, cu rezoluția”.
„În Piața Centrală – știu istoria – a avut un sistem anologic instalat acum câțiva ani. Din varii motive: șocuri de curent, lipsă de stabilizatoare care nu au fost puse pentru că proiectul a fost costisitor – cu bani puțini se fac lucruri puține, asta-i rațiunea – sistemele de acolo nu mai pot fi îmbunătățite, decât schimbate, ca să concluzionăm” – a declarat șeful Poliției Locale, Relu Mardare.
Purtătorul de cuvânt Florin Podoleanu a dat și el de înțeles că în trei ani și ceva ani de funcționare sistemul și-a trăit traiul.
„Au funcționat foarte bine, drept dovadă că și colegii de la Poliția Națională ne-au solicitat de atâtea ori imagini. Cu ajutorul acestor camere, așa cum au fost ele, au fost identificați și prinși mai mulți infractori și mai mulți autori de fapte. Era vorba de un sistem analogic care nu mai este atât de competent cu necesitățile (…) Tehnica se updatează mai tot timpul. Nu putem să vorbim de un computer pe care-l aveam acum 4 ani că este la fel de performant ca cel pe care îl avem astăzi. Nu putem să rămânem în urmă (…)” – a declarat Podoleanu, care a estimat, din amintiri, că în cei aproape trei ani și jumătate de când au fost montate camerele au fost identificați și prinși „în jur de 20-25” de „infractori și autori de fapte”.
În acest context a luat cuvântul și viceprimarul Radu Ababei, care a precizat că în bugetul anului 2015 al Direcției Piețelor a fost prinsă„instalarea sistemului video” și că „până la sfârșitul anului vom avea monitorizarea video pe tot ce înseamnă piețe în municipiul Bacău: Piața de Gros și Târgul Auto”.
„La piețe este nevoie de un sistem integrat, astfel încât conceperea sistemului de supraveghere să asigure o cameră pe cealaltă. Să nu pot să las un individ să-mi modifice o cameră dacă nu este supravegheată. Avem nevoie de niște camere care să controleze absolut totul și, din păcate, ne-am scumpit la tărâțe și ne-am ieftinit la mălai, în sensul că nu s-a făcut un sistem integrat și care să verifice toate cele patru piețe. Sigur că ne-am dori, și cu siguranță că pentru anul viitor vom pune în buget supravegherea parcurilor și a celorlalte obiective, dar am fost obligați să facem o prioritizare a punctelor nevralgice” – a declarat Ababei. Parcurile sunt o problemă, mobilierul urban și spațiile de joacă fiind vandalizate, deși ar trebui să aibă paza asigurată.
„Paza aceasta cu un singur agent de pază pentru o suprafață de genul Parcul Nord, când pe lângă cei care-și plimbă copiii sau se plimbă cu bicicleta mai vin și o serie de adolescenți întârziați, care consideră că bunul comun este un bun care poate fi degenerat este… Noi am încercat să păstrăm aceste parcuri și cu camere video, dar finanțarea nu a fost posibilă (…) Există un Studiu de Fezabilitate la nivelul municipiului pe care noi l-am făcut acum vreo doi ani, el urmează să se îmbunătățească, erau acolo vreo 160 și ceva de camere de supraveghere și am avut în vedere și aceste zone: Parcul Sud, Parcul Nord, Parcul Central (…) și așa am putea să acționăm la eveniment, nu să facem patrula.(…) Serviciile astea… nimeni nu face servicii gratis, ele trebuie plătite, nu am vrut să intru în amănunte, dar serviciile de pază, ca peste tot, trebuie plătite, salariul minim de economie începe să crească de vreo 3-4 ani încoace, cheltuielile cu acest serviciu cresc, bugetul municipiului se diminuează, pentru că așa stau lucrurile, și atunci reducem”, a adăugat Mardare, paza parcurilor fiind „externalizată”.