Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Strângeri de mâini şi buchete de flori a primit echipa CSM Oneşti pentru performanţa Cristinei Zoltan, care s-a întors de la Campionatul Mondial de Cadeţi – Lupte libere cu medalia de argint pentru al doilea an consecutiv. Recompensa „ceva mai substanţială” pentru argintul mondial va veni, în cazul lor, „în octombrie, la Gala performanţei oneştene”. Plata în avans, ca la … avocaţi, pentru „promovarea Oneştiului”, a fost făcută către raliurile vicepreședintelui PSD Adrian Răspopa.

N-au contenit să le mai mulţumească responsabililor cu şedinţa Consiliului Local Oneşti pentru că i-au invitat să-şi spună reuşita în plen. A-nceput directoarea CSM, Ingrid Istrate: „aş vrea să vă mulţumesc pentru faptul că ne-ați invitat astăzi aici pentru a ne felicita”, a continuat antrenorul: „mă simt onorat pentru că am fost invitat astăzi în şedinţa dumneavoastră alături de doamna directoare şi alături de mândria mea” şi a încheiat Cristina: „vă mulţumesc pentru că ne-aţi invitat astăzi aici. Sperăm ca în următorii ani să obţinem cât mai multe medalii internaţionale”. Primăria lui Neghină, preocupată de raliuri, bumţi-bumţi şi comerţ cu firmele primarului i-a oferit Cristinei pentru o performanţă cât Casa Poporului un buchet de flori, iar antrenorului Sorin Iordache – strângeri de mâini.

Doi oameni simpli din Prejmer – Braşov, Cristina şi Sorin au venit la CSM Oneşti cu traistele-n băţacum doi ani”. Cristina, fetiţă într-o familie săracă, aşa cum sunt mai toate familiile care dau campioni de lupte libere, s-a apropiat de sport la şcoala din Prejmer. A jucat mai întâi handbal la nivel de curtea şcolii, iar mai târziu, la un moment dat, după ore, a bătut la uşa sălii unde antrena Sorin Iordache: „l-am întrebat dacă pot să vin şi eu şi am rămas acolo”. Cristina, care are acum 17 ani, şi-a lăsat acolo părinţii şi fraţii şi şi-a urmat antrenorul, care a bătut la uşa CSM cu cinci copii. Luptele libere nu-s pentru oricine, e muncă multă, e sudoare, sunt lacrimi şi mâini crăpate: „plângi în sală, vii cu medalii” – i-a explicat antrenorul Cristinei. „Când am venit de la Prejmer, Cristina era doar campioana României la nivel de copii, iar eu i-am propus doamnei directoare o susţinere în baza Clubului CSM Oneşti, pentru că ştiam că ea este sportiva care va veni cu o performanţă, şi doamna directoare ne oferă cazare şi masă: mâncare la cantina clubului şi cazare la „Nadia Comăneci”. Are toate condiţiile de pregătire şi ăsta este un motiv care ne ajută să facem performanţă, că dacă ar fi să fie susţinută de părinţi nu ar putea, şi nu este singura în astfel de situaţii”.

Sorin Iordache „ştia” încă de la Prejmer valoarea Cristinei, ştia că va aduce medalii, iar sub culorile CSM Oneşti luptele i-au adus deja două titluri de vicecampioană la nivel mondial. La 17 ani, când alte fete încep să lase cofetăriile pentru cafenele, când răsfoiesc reviste glossy pentru apariţii în club de neuitat, Cristina îşi petrece zilele între camera de la CSM, şcoală şi antrenamente. Iar antrenamentele n-au nimic din fițele unor băieți de partid finanțați de săracii Oneștiului ca să se distreze la raliuri. „Depinde de antrenament: sunt antrenamente tehnico-tactice, antrenamente de forţă, de pregătire fizică. De exemplu, un antrenament de prgătire fizică: facem o încălzire, face o alergare peste Perchiu, peste deal, până sus, se întoarce pe partea cealaltă, după care lucrează aproape o oră de forţă în sală, ceea ce înseamnă că ridică cam 7, 8 10 tone la un antrenament. Sau după un antrenament tehnico-tactic pe saltea, ca să înţelegeţi ce înseamnă, stoarce tricoul aproape 1 kilogram jumate – două – cam asta înseamnă sau un antrenament înainte de Campionate, mâini crăpate şi lacrimi” – ne-a explicat antrenorul Iordache.

Drumul spre succes, pavat cu modestie

Cristina îşi duce antrenamentele la fel de demn cum îşi duce şi medaliile. Luptele i-au dezvoltat „mintea, sufletul şi corpul”, i-au dat încredere, şi au dus-o spre reuşite importante la nivel mondial. „Cel mai important lucru pe care îl are Cristina şi care a ajutat-o să facă marea performanţă este modestia şi acel ceva de a fi cuminte şi ascultătoare, ceea ce alte fete de vârsta ei mă îndoiesc că îl au. Are dorinţa de a deveni cineva, de a-şi arăta sieşi, în primul rând, că poate. A înţeles că, dacă e modestă şi ascultătoare, poate să ajungă foarte sus. Dacă nu, se poate prăbuşi foarte repede, mult mai repede decât a ajuns sus” – a mai adăugat Iordache.

Sorin Iordache, antrenorul Cristinei Zoltan: „Am găsit aici, la Oneşti, un club mic, locul unde mi-am dorit eu să activez, pentru că prima mea dorinţă – aşa cum ştiţi şi dumneavoastră motivaţia financiară la noi este zero în momentul în care iei un salariu de 830 lei pe lună – este aceasta: de a scoate copii care au nevoie de ajutor şi care au calităţi extraordinare şi nu au alte posibilităţi în afară de sport. Sportul luptelor este unul foarte greu, unde marea majoritate a copiilor nu prea vin, mai ales copiii care au situaţii financiare bune acasă. În special copiii cu situaţii precare vin către acest sport, iar noi încercăm să le dăm o şansă pentru a se realiza în viaţă.

830 lei pe lună, pe bune?

Sorin Iordache şi Cristina Zoltan dau Oneştiului şi României nu numai două medalii de argint la Campionatele Mondiale, dar şi perspectiva unei participări mai mult decât onorabile la Olimpiadele ce vor urma. Fac asta din pasiune, fără încrâncenări, cu dorinţa de a oferi. Sorin Iordache, cu dorinţa de a oferi unor copii ştiinţa pentru a face performanţă; Cristina, cu dorinţa de a da mai departe, la un moment dat, ceea ce a primit şi ea de la antrenorul ei. „Atunci când am plecat de la Prejmer şi am luat cinci copii cu mine – Cristina nu este singura – mi-am asumat o responsabilitate faţă de aceşti copii, iar responsabilitatea mea este aceea de a reuşi să-i ajut să termine şcoala şi să facă performanţă. Este singura lor şansă pentru a face ceva în viaţă, pentru că societatea momentan nu ne oferă nimic, este din ce în ce mai greu şi din ce în ce mai multă lume necăjită şi săracă” – spune cu o bucurie pătimaşă un om care pune umărul pentru performanţe de talie mondială şi e plătit pentru asta cu 830 lei pe lună. „Atât timp cât eu mi-am asumat o responsabilitate faţă de aceşti copii şi am apucat să fac o promisiune pentru ei… mi-ar fi foarte uşor să-i las şi să plec, dar nu pot, pur şi simplu nu pot. Dorinţa mea de a face performanţă pentru ei este extrem de mare şi asta este puterea cu care reuşesc să depăşesc problemele financiare cu care eu mă confrunt, să ştiţi, mă confrunt. Pe lângă asta, am stat un an de zile într-o cameră la club, cu familie cu tot, după care mi-am cumpărat un apartament cu Prima Casă. Eu, din salariul ăla, trebuie să plătesc şi rata la bancă şi îmi este destul de greu, dar când vezi o sportivă cum e Cristina şi îţi aduce astfel de bucurii, parcă uiţi de toate necazurile.”

Teodora Ciuraru