Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Dragoș Benea are ghinion. După episodul Blue Aero – Nelu Iordache, un nou partener al
Județului Bacău e vizat de Parchet. Chiar în momentele în care procurorii DIICOT făceau percheziţii la sediile ROMPREST într-un dosar de evaziune fiscală de 18 milioane euro, Dragoş Benea sublinia grosier că proiectul de management al deşeurilor este închis, cu un grad de implementare de 75 – 80%, prezentând semnarea contractului cu firma de salubrizare controlată de Florian Walter drept o reuşită. Între timp, DIICOT a pus sechestru pe toate conturile şi bunurile ROMPREST, iar SERVSAL Oneşti anunţă că acţionează în instanţă ADIS şi preşedintele Consiliului Judeţean pentru abuz în serviciu.
Componenta de colectare şi transport deşeuri din proiectul „Sistemul integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bacău”, derulat de Consiliul Judeţean Bacău, va fi gestionată de Romprest Service, controlată de omul de afaceri Florian Walter.
Contractul de delegare a serviciului a fost semnat chiar în ziua în care procurorii DIICOT făceau percheziţii la sediile Romprest din ţară, într-un dosar de evaziune fiscală. Romprest este acuzată că ar fi păcălit statul român cu 18 milioane euro.
Sorin Velicu, directorul operațional al Romprest, prezent în Bacău pentru a semna contractul cu preşedintele Consiliul Judeţean, a dat asigurări că percheziţiile „vizează persoane fizice şi nu este implicată compania”.
Potrivit DIICOT, din gruparea infracţională ar face parte 22 de persoane.Contractele fictive cu firme fantomă ar fi fost parte a modului de operare, spun procurorii.
„Pe întregul lanţ comercial anterior înregistrării în evidenţele Romprest SA s-a identificat aceeaşi tipologie. Se organizau scriptic circuite de tranzacţionare succesivă a serviciilor constând în punerea la dispoziţie de personal muncitor, servicii care ajutau la diminuarea obligaţiilor fiscale. În fapt, muncitorii erau folosiţi la negru. Nu exista o evidenţă a personalului muncitor subcontractant, nu existau situaţii de lucrări. Furnizorii aveau, la rândul lor, furnizori care nu declarau livrări sau care ţineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfăşurare a activităţilor de curăţenie specifice, numărul de persoane executante sau calificarea acestora”, a spus Georgiana Hossu, procurorul-şef al DIICOT, într-o conferinţă de presă.
Problemele cu justiţia pe care le are Romprest (DIICOT a pus deja sechestru pe bunurile şi conturile firmei de salubrizare) pot afecta desfăşurarea contractului de delegare a serviciului de colectare şi transport al deşeurilor, proaspăt semnat. Acesta ar putea fi al doilea proiect major eşuat al lui Dragoş Benea, după cel de modernizare a Aeroportului Bacău.
Prin firma controlată de Nelu Iordache, Blue Aero, aeroportul urma să beneficieze de investiţii în valoare de 45 milioane euro, în baza contractului de concesiune pe 35 de ani.
În noiembrie 2012, Direcţia Naţională Anticorupţie realiza percheziţii la sediile firmelor deţinute de Iordache, inclusiv la Blue Air, într-un dosar privind deturnări de fonduri în cazul lucrărilor la autostrada Arad – Nădlac.
Firma lui Iordache nu a mai putut onora obligaţiile asumate prin contractul de concesiune, realizând doar 11% din lucrări.
Gunoiul Oneştiului, disputat între Primăria Oneşti – ADIS – Romprest şi Servsal
Conducerea operatorului de salubrizare din Oneşti acuză ADIS şi preşedintele de Consiliului Județean de abuz în serviciu, anunţând că va apela la justiţie.
Corneliu Fântână, reprezentant Servsal Oneşti: „Pe ce bază a introdus ADIS Oneştiul în proiect? E vorba de abuz în serviciu. Dai în concesiune ceva ce este al tău, Moineşti, spre exemplu, dar nu un serviciu pe care nu l-ai avut niciodată, cum e salubrizarea Oneştiului. În două zile facem documentaţiile şi vom acţiona în instanţă ADIS şi preşedintele de Consiliu Judeţean.”
În replică la materialul publicat de bacauinfo.ro, Dragoş Benea a ţinut să facă unele precizări cu privire la situaţia din Oneşti: „În Oneşti se va plăti mai puţin. Apropo de propaganda Servsal. Servsal ne-a amânat procedura de achiziţii cu cel puţin două luni, au avut o cerere de intervenţie.”
„Merg pe teoria că e mai ieftin la început şi ulterior o să crească tariful, pentru că trebuie să respecte un grafic,” spune Corneliu Fântână, reprezentantul Servsal.
În cadrul conferinţei de presă, preşedintele CJ s-a arătat mai degrabă arţăgos, în mod gratuit, subliniind grosier încheierea proiectului, deşi gradul de implementare a ajuns la 75 – 80%.
Dragoş Benea, preşedintele CJ: „Nu ştiu câte judeţe pot declara închis în patru ani un proiect pe deşeuri. Dacă facem o comparaţie la nivel naţional, suntem al patrulea. Dacă facem o paralelă cu programul de apă şi canal, evident acest proiect de gestionare a deşeurilor este foarte, foarte avansat (în condiţiile autorizaţiile de construcţie pentru lucrările pe apă şi canal sunt eliberate cu întârziere de către CJ – n.r.).”
Benea a adus critici şi Primăriei Bacău, deşi nu ştie exact situaţia: „De ce doar 65 de localităţi? Pentru că pentru Municipiul Bacău şi alte 22 de localităţi este o situaţie, elegant spus (!!!), atipică, în sensul în care se merge pe o prelungire pe fel de fel de acte adiţionale… nu ştiu… anuale sau la şase luni. Nu ştiu cum fac cei de la Primărie prelungirea unui contract din 2010. În mod normal şi acolo ar fi trebuit demarată încă din 2010 o procedură de achiziţie pentru colectarea şi transportul deşeurilor. Nu s-a făcut acest lucru, deşi au fost făcute comunicări scrise către Primăria Bacău. Nu s-a înaintat documentaţia pentru a începe licitaţia. Responsabilitatea aparţine celor care nu au înaintat-o. Noi suntem într-o situaţie mult mai normală şi mult mai stabilă, şi mult mai predictibilă, aceea de a avea un contract semnat pe următorii 8 ani, nu de a prelungi timp de 4 – 5 ani prin fel de fel de adiţionale o situaţie pe care proiectul de implementare ISPA nu o prevede, dar asta este responsabilitatea altora.”
Nu a scăpat nici primarul Comăneştiului: „Grosier, aşa, pot să spun că suntem undeva la 75 – 80% în implementarea acestui proiect. Mai avem de semnat contractul pe instalaţii, după ce terminăm procedura. Şi mai sunt echipamentele în zona Comăneşti, pentru că achiziţia am pornit-o mai târziu pentru că un an au fost fel de fel de corespondenţe între ADIS şi UAT Comăneşti. Vom termina şi acolo procedura astfel încât la sfârşitul anului să declarăm proiectul închis”.