Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Se strâng rândurile în jurul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, care beneficiază de
un buget de „8,25 miliarde Euro, cu 76,8% mai mare față de alocarea totală a programului pentru perioada 2007 – 2013” – anunță Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Est (ADR NE). În această perioadă sunt discuții pentru deschiderea unor sesiuni de finanțare în septembrie, pentru Axele 1 și 2 – „pentru IMM-uri” și Axa 6 – „axa de drumuri” – a declarat pentru bacauinfo.ro directorul ADR NE, Vasile Asandei, care a subliniat însă că în acest moment informațiile „nu sunt încă validate, ghidurile nu sunt definitivate și nu sunt aprobate criteriile de selecție de Comitetul de Monitorizare.”
În cadrul POR 2014 – 2020, pe lângă continuarea tipurilor de investiții din perioada 2007 – 2013 vor fi finanțate și „eficientizarea transportului urban (căi de rulare, piste pentru bicicliști, mijloace de transport ecologice), creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, modernizarea creșelor și grădinițelor, ca parte a infrastructurii de educație, regenerarea economică și socială a comunităților defavorizate din mediul urban, construirea și dotarea a 3 spitale regionale (Iași, Craiova și Cluj), dezvoltarea centrelor de transfer tehnologic, sprijinirea IMM-urilor, precum și extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru și cartea funciară” și vor dispărea diferențierile făcute prin HG nr. 998/2008, care desemnau municipiile Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara poli naţionali de creştere, în care să se realizeze cu prioritate investiţii din programele cu finanţare comunitară şi naţională, iar Arad, Baia-Mare, Bacău, Brăila, Galaţi, Deva, Oradea, Piteşti, Râmnicu-Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu-Mureş – poli de dezvoltare urbană, pentru a deveni „un liant între polii de creştere şi celelalte oraşe mici şi mijlocii ale sistemului urban, pentru a atenua şi preveni tendinţele de dezechilibrare a dezvoltării în cadrul regiunii din care fac parte”.
„În materie de dezvoltare urbană va fi o altă abordare” – precizează Asandei. Axa 4 – Dezvoltare urbană, care are ca subdomenii transportul urban, clădiri pentru activități educative, culturale, recreative, zone verzi, piețe publice, scuaruri, revitalizarea zonelor urbane și refuncționalizarea zonelor abandonate și infrastructură de educație, se va adresa doar municipilor reședință de județ, iar „celelalte orașe vor putea aplica pe alte axe din program pe același tipuri de proiecte, dar nu pe Axa 4”.
„În materie de dezvoltare urbană va fi o altă abordare, în sensul că pe Axa 4 vor fi eligibile reședințele de județ, care vor avea același statut, nu va mai exista un pol de creștere, cum a fost Iașul, și poli de dezvoltare urbană. Toate municipiile reședință de județ vor avea același statut, însă va fi alocată o sumă pentru fiecare dintre ele. Criteriile în baza cărora se vor aloca sumele încă nu le cunosc și nu știu ce sumă va fi alocată fiecărei reședințe de județ. Va fi o fi o diferențiere. S-a discutat ca în exercițiul 2014 – 2020 să se adopte o poziție care să întărească competiția. Suma alocată fiecărei reședințe de județ va fi disponibilă în două tranșe. O primă jumătate, în primii doi ani, să spunem, urmând ca, dacă beneficiarul respectiv aduce proiecte de calitate, începe implementarea lor, se încadrează într-un grafic asumat, să aibă acces și la cealaltă tranșă, dacă nu a doua jumătate va face obiectul unui apel la nivel național, va merge într-un fond național din care cei performanți să-și poată finanța proiecte. Nu se va mai întâmpla ca în perioada 2007-2013, să fie niște bani alocați cum au fost cei pentru polii de creștere până la sfârșit. Dacă nu îi accesezi până la un moment dat, îi pierzi. (…) Dacă până acum un pol de creștere s-a considerat oraș care poate genera dezvoltare, acum toate reședințele de județ au cam același statut, desigur, cu bani mai puțini, nu putem avea câte 100.000.000 euro pentru fiecare reședință de județ, de exemplu” – a explicat pentru bacauinfo.ro directorul Asandei.
În privința proiectelor aflate încă în implementare în cadrul POR 2007 – 2013, Asandei afirmă că în acest moment nu există nicio șansă ca termenul de finalizare a tuturor proiectelor – 31 decembrie 2015 – să fie schimbat.
„Proiectele care nu vor putea fi finalizate până la 31 decembrie vor trebui finalizate din banii beneficiarilor până la jumătatea anului 2016. UE investește în proiecte care trebuie să fie finalizate și să-și atingă scopul. În raportul final pentru POR 2007 – 2013, care va fi depus la Comisia Europeană la începutul anului 2017, acele proiecte să fie evidențiate ca fiind finalizate, atingându-și scopul. În caz contrar există riscul foarte mare ca toți banii pentru proiectele care nu vor fi finalizată nici până la jumătatea lui 2016 să fie dați înapoi” – a mai declarat directorul ADR Nord-Est.
Conform Situației contractelor în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 în Regiunea Nord – Est din 13 octombrie 2014, în județul Bacău s-au semnat contracte cu asistență financiară nerambursabilă în valoare de 514.253.437 lei. Pe Axa 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere au intrat în judeţul Bacău 227.440.072,86 lei; Axa 2 – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport a adus în judeţul Bacău 130.195.263,63 lei; Axa 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale – 46.139.337,93; Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local – 46.731.953,37 lei; Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului – 63.746.809,37 lei.
Din octombrie, Situația contractelor în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 în Regiunea Nord – Est a mai suferit modificări, însă orientativ tabloul general a rămas același.
Elvetic – consultanță și scriere de proiecte pentru obținerea de fonduri nerambursabile, beneficiari publici și privați. Trimiteți un mesaj cu ceea ce doriți! – P