Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Parcările publice din Oneşti, blocate de samsarii care vând maşini. Primarul Neghină înţelege mica bişniţă şi o încurajează, prin
revocarea regulamentului care permitea sancţionarea celor care parcau maşinile pe spaţiile verzi sau unde-i taie capul pe domeniul public. Autovehicule de toate mărcile, categoriile şi pentru toate buzunarele în parcările Oneştiului, de la 1.000 euro până la 5.400 euro.
Oneştiul, transformat de samsari târg de maşini. Parcările publice sunt ocupate unele în totalitate de maşinile scoase la vânzare de bişniţari. Loturile de parcări cu vad nu mai au locuri libere pentru proprietarii de autoturisme care locuiesc în blocurile din preajmă.
„Locuitorii din zona giratoriului de la ieşirea spre Bacău ne-au sesizat faptul că acea parcare este ocupată exclusiv de maşinile expuse la vânzare. Acelaşi lucru se întâmplă şi la giratoriul de la Gară, în faţa BCR. Sunt doar maşini expuse la vânzare. Locatarii din acele zone sunt foarte nemulţumiţi,” atrăgea atenţia consilierul local Constantin Florian.
Aşa cum se poate vedea în fotografii, maşinile îşi aşteaptă noii proprietari aşezate la rând, cu hârtia în parbriz, fiind prezentate caracteristicile autovehiculului şi preţul la care se poate face achiziţia, pentru a nu fi loc de interpretări. Mai noi, mai vechi, unele arată a fi chiar abandonate, maşinile din parcarea din dreptul sensului giratoriu la ieşirea spre Bacău sunt expuse şi pe o parte şi pe alta a străzii. Maşini mici, autoutilitare – distrug şi spaţiul verde.
În acest context, oneștenii care locuiesc în preajmă nu-şi pot parca maşinile, pentru că nu au loc. Printre blocuri pot fi surprinse imagini cu spaţiul verde transformat în dâmburi de noroi frământat, care s-a întărit cu venirea căldurii.
Consiliul Local Oneşti aprobase un regulament care prevedea sancţiuni pentru parcări, staţionări necorespunzătoare pe spaţiul public, însă primarul Neghină a considerat oportun să-l revoce.
Ştefan Martin, consilier local: „În urmă cu ceva vreme am revocat o hotărâre de Consiliu care se referea la un regulament privind autovehiculele parcate şi oprite necorespunzător pe spaţiile verzi. Am revocat-o, dar nu am pus nimic în locul ei şi am să-l rog pe domnul primar, pentru că dumnealui a fost iniţiatorul acelei revocări, să gândească foarte bine un proiect de hotărâre pentru a ridica acele maşini parcate. Sunt parcări publice ocupate de maşini scoase la vânzare. Dacă vine cineva să parcheze, nu are unde, pentru că sunt maşini lăsate la vânzare cu săptămânile şi chiar cu lunile. Proiectul vechi nu trebuia revocat în totalitatea lui. Trebuie realizat un nou proiect şi un regulament pentru aceste maşini.”
Singura replică a edilului, devenită laitmotiv: „Având în vedere locul dumneavoastră de muncă (Martin, inspector ISCTR – n.r.), ne-ar fi de mare folos un sprijin în direcţia asta, pentru că aveţi suficientă experienţă. Puteţi să iniţiaţi şi dumneavoastră un proiect. E liber oricine să o facă sau putem iniţia împreună”.
Dacă primarul revocă regulamente, viceprimarul Gnatiuc s-a erijat în promotorul sistemului de închiriere a parcărilor în baza căruia DPP, societatea Consiliului Local, percepe taxe proprietarilor de maşini. Ai zice că e o conspiraţie între administraţie, care nu ia măsuri de eliberarea a locurilor publice ocupate în scopul expunerii pentru vânzare, şi comercianții de maşini, care ocupă parcările din Oneşti și îi obligă pe oameni să apeleze la Primărie pentru a închiria un loc de parcare cu plată. 50 / lei fără TVA pe an costă un loc de parcare.
Probleme privind traficul rutier au fost semnalate chiar de către comisarul şef Emil Moroşanu, șeful Poliţiei Oneşti, care atenţiona administraţia publică locală cu privire la ambuteiajul care se creează de fiecare dată în ziua târgului pe DN 11, parte din Drumul European 574. Şi că în acest sens ar fi necesar un sprijin din partea autorităţii locale.
O parte din probleme – maşini expuse la vânzare care ocupa locurile publice, ambuteiaje în zone comerciale, tranzitate – ar putea fi eliminate prin înfiinţarea Poliţiei Locale. Cu jumătate de gură a recunoscut şi şeful Poliţiei Oneşti, mai ales că pentru astfel de activităţi alocă un număr semnificativ de agenţi.
Ştefan Martin: „Poliţia nu poate da amenzi pentru maşinile parcate pe spaţiul public. Oricum, a fost domnul Moroşanu acum câteva şedinţe în urmă şi numai nu l-am pupat, mai era puţin şi-l pupam,” cu trimitere la viceprimarul Gnatiuc, care l-a „urecheat” pe preşedintele de şedinţă pentru că nu i-a permis să-l felicite pe Moroşanu.