Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Noile atracții de pe Insula de Agrement Bacău prind contur. Ritmul de lucru

nu este neapărat încurajator, ajungându-se la 10% din total proiect, dar aproximativ 40% din valoarea proiectului ar fi reprezentată de echipamente și dotări. Constructorul a ridicat structuri metalice pentru două dintre clădirile noi, podul de acces pe insulă este reabilitat. Se mai lucrează la Kids Land, la teatrul în aer liber, amenajarea aleilor pietonale și pistele pentru bicicliști. La podul spre insula mică s-au turnat pilonii de susținere, iar malurile au fost întărite.

Accesul pe Insula de Agrement se face pe un pod aproape nou. Lucrările de reabilitare la podul vechi din 1968 presupun intervenții la nivelul infrastructurii și suprastructurii. În acest moment, se lucrează la montarea planșeelor prefabricate cu elemente filigran (predale) și se realizează stratul de piatră, pentru a căptuși suprafața înclinată de teren, pentru a împiedica surparea sau eroziunea pământului de către apă. Totodată, a fost turnat un strat de asfalt și se montează borduri.

După ce cobori de pe pod, înainte se întinde fântâna arteziană, care, odată finalizată, te va întâmpina cu o construcție simbolică concepută ca un perete al plângerii, pe care se scurg lacrimile celor care şi-au pierdut identitatea – pe de o partea cea culturală, prin distrugerea istoriei proprii, şi pe de altă parte prin pierderea identităţii personale. Fântâna se va desfăşura pe o lungime de 37,5 m, având o înălţime de 3,00 m. Acum se lucrează la fundație și la ridicarea construcției.

Kids Land, clădirea pentru jocuri educaționale, se află la nivelul fundației. Se toarnă grinzile de beton fundare și se mai lucrează la confecțiile metalice. La finalul proiectului clădirea va fi compusă din trei încăperi destinate adunării şi instruirii sub supraveghere a copiilor. Din aceste trei încăperi, doar una este permanent închisă, celelalte două având posibilitatea de deschidere, devenind astfel clase în aer liber. În interiorul clădirii mai există o zonă funcţională, care cuprinde grupuri sanitare şi un depozit de jucării.

Rețeaua de alei pietonale și piste pentru bicicliști care duc spre inima insulei sunt în lucru, conturându-se deja câteva trasee. Se toarnă stratul de beton și se montează borduri și pavele ecologice. 73,91% din suprafaţa totală a Insulei (85.853 mp) reprezintă spaţiul verde, respectiv 63.733 mp. Potrivit proiectului, pe lângă alei / pavaje (14.105 mp) vor mai fi amenajate alei înierbate în suprafaţă de 3.410 mp.

Podina de lemn / locul de promenadă se întinde pe o suprafaţă de 7.382 mp. Se lucrează la structurile de ciment și stâlpii fundației. Podina va fi construită din materiale naturale, realizându-se o structură uşoară din lemn de esenţă tare, tratat corespunzător, pentru a spori rezistenţa la apă. Lemnul folosit este de stejar şi va fi aşezat pe lung în stilul deck. Din punct de vedere funcţional, acest spaţiu a fost conceput pe trei nivele. Partea superioară poate constitui o extindere a teraselor propuse a fi amplasate în zonă, partea situată la înălţimea mediană va fi preponderent utilizată ca spaţiu de promenadă, iar partea inferioară, pe alocuri, poate fi utilizată ca o plajă neorganizată.

În mijlocul insulei, în locul petei de nisip, se amenajează acum anexa pentru terenurile de sport pe nisip (turnare beton grinzi fundare și confecții metalice). 

Suprafața totală a Insulei de Agrement este de aproape 86.000 mp din care insula mică 5.800 mp. Aici va fi amenajat un teatru în aer liber / amfiteatru. Este o amenajare sezonieră care dă posibilitatea organizării unor spectacole ori întâlniri spontane ale tinerilor care doresc să se manifeste în domeniul artistic. Se vor realiza două piese: una pentru spectatori – 4 gradene de 45 cm înălţime şi 1 m lăţime, pe care se vor monta un număr de 150 scaune de plastic; a doua piesă este pentru performeri, şi anume o scenă. Acum, lucrările sunt în etapa turnării grinzilor de beton fundare.

Accesul spre amfiteatru pe insula mică se va face pe o pasarelă pietonală reconstruită în totalitate. Au fost turnați pilonii de susținere a pasarelei și se excavează surplusul de pământ. S-au amenajat și întârit malurile/baza pasarelei pietonale, mărindu-se, totodată, distanța dintre cele două insule.

Se mai lucrează la alimentarea cu apă (montare țeavă PEHD), irigații (montare țeavă PEHD), canalizare (montare țeavă PEHD, PVC) și iluminat (montare cabluri).

Stadiul fizic realizat referitor la contractul de lucrări nr.68692/19.03.2015 este de 10%, potrivit răspunsului Primăriei Municipiului Bacău, dar trebuie avut în vedere faptul că aproximativ 40% din valoarea proiectului ar reprezenta-o dotările și echipamentele.

Extrem de important de reținut este faptul că perioada de executare a lucrărilor este de 10 luni, iar nerespectarea  termenului duce la pierderea fondurilor europene nerambursabile, respectiv 48,16% din valoarea contractului. Probabil că fondurile europene vor acoperi, totuși, tot ce se va reuși să se trimită la decontare până la 31 decembrie. Proiectul de modernizare a Insulei de Agrement a fost câștigat pentru 33 milioane lei de asocierea CONBAC – SSAB-AG.