Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Fondurile europene alocate Măsurii 322 „Renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, parte a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013 au fost „o gură de oxigen dată comunităţilor de la sate”, e de părere Gioni Crăciun, primarul comunei Livezi, care a implementat un proiect în valoare totală de 3.073.853 euro, din care 2.478.914 euro – fonduri nerambursabile.

Proiectul integrat „Modernizare drumuri de interes local, amenajarea infrastructurii pentru organizarea festivalului tradiţional Ziua Bradului, înfiinţare serviciu social – after school – pentru copii în comuna Livezi, judeţul Bacău” a fost depus în 2009 la Oficiul de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Bacău, în 2010 a fost semnat contractul de finanţare, iar după mai bine de trei ani, în octombrie 2013, a fost finalizat. Drumul de la depunerea proiectului până la tăierea panglicii „nu a fost chiar simplu – povesteşte primarul – ne-am împiedicat de o birocraţie foarte stufoasă, şi nu mă refer aici din partea APDRP-ului (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – n.red.). Probabil noi, statul român, guvernanţii, ştim să ne punem piedică, să mai schimbăm regulile în timpul jocului, ceea ce duce la cheltuieli suplimentare sau eforturi deosebite. A fost nevoie poate ca în 24 de ore să mergem şi la Bucureşti, şi la Iaşi, să ne întoarcem, să facem o serie de documente, să le transmitem, să le retransmitem, dar până la urmă ne-am descurcat, tot răul spre bine.” Investiţia a fost dusă la bun sfârşit datorită echipei. „SF-ul (studiul de fezabilitate – n.red.) l-am făcut cu firmă din Bucureşti. Asta ar trebui să o ştie toată lumea: dacă vrem să implementăm proiecte cu fonduri europene, trebuie să ne înconjurăm şi de oameni de calitate, de firme cu experienţe în spate. Contează mult experienţa, seriozitatea firmelor şi capacitatea de a se adapta legislaţiei noi, atât celei româneşti, cât şi celei impuse de Uniunea Europeană” – mai spune Gioni Crăciun.

Gioni Crăciun, primarul comunei Livezi: „Se văd roadele acestui proiect. Le-am cules şi noi într-o campanie elctorală, acum doi ani.”

Investiţiile de peste 3.000.000 euro au putut lua, ce-i drept, ochii electoratului, chiar dacă Serviciul social – after school este şi nu este funcţional, din cauza fondurilor puţine sau chiar inexistente pentru asigurarea funcţionalităţii, iar investiţiile făcute în infrastructura pentru organizarea Festivalului tradiţional „Ziua Bradului” sunt greu şi de amortizat, darămite să aducă un plus. „Chioşcurile” pentru comercianţi, producători locali – de exemplu – zac nefolosite, cu excepția perioadei festivalului. „A fost un proiect integrat, a avut trei componente, dar în majoritate a fost vorba de infrastructură de drumuri, am asfaltat 9,6 km de drumuri, drumuri la care a fost nevoie şi de o serie de lucrări de artă – le spunem noi – pentru că au fost şi o serie de probleme… au fost executate  şi ziduri de sprijin, gabioane, apărări de maluri ş.a.m.d. În incinta primăriei am pus bazele unei infrastructuri pentru desfăşurarea sărbătorii tradiţionale a comunei – Ziua Bradului – sărbătoarea e în fiecare an, în ultima duminică din august. Am făcut chioşcuri pentru promovarea produselor tradiţionale, alei, parc de joacă pentru copii, o scenă cu amfiteatru. Am dotat şi un After-school cu tot ce înseamnă pentru ca toţi cei 16 copii care vin la Programul „Şcoală după şcoală” să-şi poată desfăşura activitatea cu un cadru didactic. Ne gândim de la toamnă să regândim funcţionarea lui, pentru a descoperi noi talente în mijlocul copiilor din comuna noastră”, îşi prezintă Gioni Crăciun realizarea.

Proiecte asemănătoare celui implementat la Livezi au mai derulat alte 16 comune din judeţul Bacău în perioada 2007 – 2013. Traian, Buhoci, Săuceşti, Valea Seacă, Mărgineni, Letea Veche, Tamaşi, Măgireşti, Brusturoasa, Corbasca, Odobeşti, Helegiu, Sascut, Parava, Dealu Morii, Cleja şi Livezi au semnat contracte de finanţare în valoare de 41.682.287 euro, iar opt comune – Faraoani, Ghimeş Făget, Ştefan cel Mare, Pânceşti, Bereşti-Tazlău, Bereşti-Bistriţa, Strugari şi Nicolae Bălcescu au apelat la Măsura 322 d – „Investiţii privind lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundaţii în 2010” şi au semnat contracte de 10.301.848 euro.„Aşteptăm cu nerăbdare sesiunea 2014 – 2020 şi cred că sau aş vrea să cred că experienţa acumulată în perioada 2007- 2013 să-şi spună cuvântul şi să accesăm din nou fonduri europene, pentru că sunt „zâna cea bună” în comunităţile rurale” – a mai adăugat Gioni Crăciun.

Ce aduce Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 pentru comunităţile rurale

În primul rând, bani mai puţini. Conform datelor făcute publice până în prezent de Ministerul Agriculturii, Măsura „Renovarea şi dezvoltarea satelor” devine Măsura „Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale” şi, pe parcursul PNDR 2014 – 2020, va beneficia de o alocare financiară de 1.100.595.000 euro, faţă de 1.380.800 .000 euro alocarea din cadrul PNDR 2007 – 2013. Sprijinul public va fi nerambursabil 100% şi nu va fi mai mare de 1.000.000 euro/ comună, pentru investiții care vizează un singur tip de sprijin (infrastructura de drumuri sau apă uzată); 2.000.000 euro/ comună pentru investiții care vizează infrastructura apă și apă uzată; 500.000 euro pentru proiectele de infrastructură educațională / îngrijire; 4.000.000 euro pentru proiectele colective (care vizează mai multe comune), fără a depăși valoarea maximă / comună / tip de sprijin; 500.000 euro pentru proiecte de protejarea patrimoniului cultural.

 eodora Ciuraru