Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Politica „să moară și capra vecinului” s-a aplicat luni în Consiliul Județean Bacău vizavi de Casa Cancicov, monument istoric unde

își desfășoară în prezent activitatea liberalii băcăuani. Imobilul a fost câștigat în instanță de moștenitorii familiei Cancicov, iar forul județean s-a văzut în situația de a se exprima cu privire la dreptul de preemțiune. Cu această ocazie, președintele CJ, Dragoș Benea, le-a arătat liberalilor proiectul PSD din Consiliul Local Bacău, referitor la blocul medicilor, și le-a transmis clar că nu dă un ban pe ei: „reziliați contractul, eliberați sediul, vă duceți lângă colegii democrat liberali și dăm clădirea pentru un Centru Cultural, nu dăm 450.000 euro ca să luăm chirie 200 euro/lună

Consilierii județeni au avut la mapă Proiectul de hotărâreprivind neexercitarea dreptului de preemțiune de către Județul Bacău pentru cumpărarea imobilului „Casa Cancicov” (…)”, care NU a trecut: 21 de voturi „pentru” (PSD – PC  și UNPR) și 9 abțineri – Opoziția (ar fi fost necesare 24 voturi pentru).

Președintele CJ Bacău, Dragoș Benea, a dat de înțeles din primaJudețul nu e interesat de Casa Cancicov, acum și Casa liberalilor băcăuani.

Noi am mai avut asemenea proiecte de-a lungul anului, nu foarte multe, cred că vreo 5 -6. În principiu, am mers pe mâna autorităților locale, care au bugete mai generoase decât ale noastre, și am lăsat dreptul de preemțiune Consiliilor Locale, în anumite zone au cumpărat Consiliile Locale, în anumite zone au cumpărat diverse persoane fizice sau juridice” – precizat Benea.

La ședință a fost prezent și directorul Direcției de Cultură, Petru Cimpoeșu, pentru prima dată de când conduce instituția.

Eu v-aș propune să vă gândiți bine înainte de a vota pentru, că avem față de Cancicov o datorie imensă. Parcul Cancicov el l-a făcut; Școala „Cancicov” – nr. 4… A fost una din marile personalități ale Bacăului. Pe de altă parte, vreau să vă spun că municipiul și județul Bacău – din păcate – au foarte puține monumente istorice. Cele care au fost retrocedate… vă dau exemplu fostul sediul al Direcției de Cultură, de lângă Colegiul „Ferdinand I”, a fost retocedat și acum e în stare de precolaps, din cauză că nu a fost preluat de nimeni (…)

– a pledat Cimpoeșu, făcând trimitere și la Conacul Buzdugan de la Gheorghe Doja – comuna Răcăciuni, Palatul Știrbei de la Dărmănești, Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” din satul Oprișești – comuna Răchitoasa, datată – 1634 – 1653, pentru care autoritățile nu și-au exercitat dreptul de preemțiune, iar acum se află în stare avansată de degradare.

Toate acestea se întâmplă deoarece, în urma retrocedării, proprietarul nu mai este interesat de valoarea patrimonială a imobilului, ci este interesat eventual de teren. Dacă dumneavoastră socotiți că această Casă Cancicov nu interesează județul Bacău, Consiliul Județean Bacău, sau municipiul, s-ar putea ca ea să cadă pe mâinile unui om care să vrea să facă acolo un bloc sau altceva.  (…) Casa este deocamdată într-o stare foarte bună. Eu nu știu dacă o să mai fiu la Direcția de Cultură peste 10 ani, ca să vă pot aminti atunci cum arăta și cum va arăta peste 10 ani.(…) Deci, având în vedere că ne așteaptă o rectificare bugetară pozitivă, s-ar putea să mai vină bani, de asemenea puteți negocia să o achitați în rate (…)” – a mai spus Cimpoeșu, care a subliniat și faptul că, deși prin legea stipulează că administrațiile locale și județene trebuie să prevadă sume în buget pentru protecția patrimoniului, niciun Consiliul Local  nu a alocat vreun leu.

După expunerea directorului Direcției de Cultură, consilierii județeni liberali, prin vocea lui Cezar Olteanu au anunțat că se vor abține de la vot.

(…) Noi, liberalii băcăuani, ca moștenitori ai marelui om politic, suntem obligați și interesați ca acest monument istoric ce-i păstrează memoria să rămână pentru totdeauna Casa liberalilor băcăuani. Din aceste motive, considerăm că ne aflăm într-o situație de interes personal și de a fi într-un conflict de interese. Opinia noastră rezidă din prevederile art. 75 din Legea privind statul aleșilor locali, care stipulează că aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia. Întrucât în material conflictului de interese, art. 46 din Legea 215 interzice consilierilor locali sau județeni să ia parte la deliberarea și adoptarea hotărârilor în care au un inteers patrimonial privind problema supusă, noi, grupul de consilieri liberali, nu vom participa la deliberarea și adoptarea acestui proiect de hotărâre, abținându-ne de la vot” – a luat cuvântul Olteanu.

Chiar dacă liberalii nu s-ar fi abținut de la vot și ar fi votat împotriva neexercitării dreptului de preemțiune, proiectul executivului CJ nu ar fi trecut. Poziția PNL l-a deranjat vizibil pe Benea, care s-a văzut cu proiectul blocat.

Nu poți să dai 450.000 euro pe un imobil și după aceea să speri că ai să stai cu 200 euro chirie, nu știu care e ordonatorul acela de credite care-și poate asuma așa ceva. Cumperi imobilul cu 450.000 euro și după aceea prelungești contractul cu 200 euro pe lună. De la acel imobil s-au încasat în ultimii 5 ani chirii adunate de 15.000 euro” – punctat Benea.

Investiția în cultură nu se amortizează în ani și nu se socotește în bani. Asta e o problemă de viitor. Casa Cancicov e una din cele mai frumoase case din Bacău și una din puținele care au mai rămas. Este o investiție în cultură, nu în industriala de pantofi sau mai știu eu ce. În cultură se lucrează cu unități mari de timp și beneficiile vin după ce noi dispărem” – degeaba a mai încercat să explice Cimpoeșu, după ce Casa Cancicov  a devenit miză între PSD și PNL.

Reziliați contractul, creați condițiile să o cumpere Consiliul Județean, adică două treimi, să cumpere această clădire, o dăm Direcției Județene de Cultură, face Centru de cultură și nu mai avem nici conflict de ordin personal, nu mai vine nici privatul, nu mai vine nimeni. (…) Reziliați contractul, eliberați sediul, vă duceți lângă colegii democrat liberali și dăm clădirea pentru Centru de Cultură, nu dăm 450.000 euro, ca să luăm chirie 200 euro pe lună” – a conchis Benea, după ce le-a bătut obrazul liberalilor pentru modul în care au tratat proiectul de „ultra-bun-simț” al foștilor consilierilor locali PSD George Bogatu și Zvetlana Zaharia

Dacă Consiliul Județean Bacău nu-și va de acordul pentru exercitarea dreptului de preemțiune într-un timp cât mai scurt, următoarea instituție care va trebuie să ia o decizie va fi Consiliul Local Bacău. Dacă nici forul local nu va tranșa problema, cel mai probabil imobilul și terenul aferent vor fi achiziționate de omul de afaceri Dan Aizic.