Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Primarul infractor Laurenţiu Neghină, condamnat la 8 luni cu suspendare pentru şpagă la BAC, încearcă să

îngrădească accesul la informaţiile de interes public pentru o parte a presei. Vrea reflectări „normale” ale activității instituției. Cei de-ai casei au fost angajaţi la Primărie – ba administrator public, ba administrator special peste operatorul de termoficare, ba dactilograf, ba consilier personal. Neghină, primarul fără BAC, solicită ziariştilor un CV pentru a fi acreditaţi pe lângă instituţiile administraţiei publice locale şi Consiliul Local Oneşti, pentru că domnia-sa apreciază studiile superioare. De altfel, acesta şi-a bifat în pliantul electoral din 2012 căsuţa cu studii superioare, dând de înţeles că ar şti despre ce e vorba.

Primarul Oneştiului Laurenţiu Neghină calcă pe urmele fostului edil PSD Emil Lemnaru, care a evacuat presa din cadrul unei şedinţe de Consiliu Local. Atunci, Neghină a deplâns soarta presei apropiate, acuzându-l pe Lemnaru de obstrucţionare a dreptului de acces la informaţiile de interes public.

Astăzi, deranjat de o parte a presei, încearcă printr-un Regulament de acreditare a reprezentanţilor mass media să pună distanţă între el şi finii pe care îi are în subordine. Administraţia Neghină doreşte să impună un Regulament în condiţiile în care nu răspunde zecilor de solicitări pe Legea 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public înaintate de reporterii bacauinfo.ro (şi Oneşti Expres). Unele solicitări fac anul de când nu au primit răspuns.

Purtătorul de cuvânt şi administratorul public al Municipiului Oneşti nu răspunde nici măcar la telefon. Pentru un om cu greutatea dublei funcţii este aproape invizibil. 

De exemplu, administraţia Neghină nu vrea să răspundă la întrebările bacauinfo.ro cu privire la alte achiziţii făcute de Primăria Oneşti cu firma Aquila Fashion, la care Neghină este acţionar în proporţie de 95%.

Nu vrea să răspundă la solicitarea informaţiilor cu privire la avariile produse la sistemul de termoficare, o investiţie a Oneştiului de aproximativ 22 milioane euro. Cine se face vinovat de pagube? Care este valoarea pagubelor produse? S-a realizat o evaluare a pagubelor?

Rămâne un mister cum a reușit candidatul Neghină să aibă studii superioare, după un eșec cu șpagă la BAC 

Neghină nu răspunde nici când vine vorba de lista beneficiarilor de locuinţe ANL sau sociale. Ce aveţi de ascuns? Credeţi că găsim pe lista respectivă numele unor apropiați?

În ciuda insistenţelor reporterilor bacauinfo.ro, primarul Neghină nu aduce la cunoştinţa publicului concluziile anchetei care s-ar fi desfăşurat în cadrul Primăriei Oneşti cu privire la posibila situaţie de conflict de interese în care s-ar fi aflat. Situaţia la care facem referire este cea în care Primăria Oneşti a achiziţionat prin atribuire directă produse alimentare de la firma Aquila Fashion SRL, controlată de edil.

Sunt doar câteva dintre cele mai vechi solicitări pe Legea 544 şi care nu au primit răspuns din partea Primăriei Oneşti. Mai întrebăm public ceva: faceți publică lista persoanelor care au semnat / lucrat în presa locală, la Ziarul Ora 25, TV Kit, Radio Kit, Connect FM și lucrează la Primărie sau au primit finanțări din partea Primăriei?  Conform CV-urilor pe care le-ați solicitat la angajare.

Antecedentele primarului Neghină în relaţia cu presa, alta decât a casei, sunt de natură a pune sub semnul întrebării intenţiile cu care a fost înaintat acest Regulament de acreditare a presei spre aprobare în Consiliul Local Oneşti.

Dreptul de acces la informaţiile de interes public este liber şi de el poate face uz oricine, fie că are un CV stufos sau nu, fie că are studii superioare sau nu, fie că e de partea primarului sau nu, fie că e ziarist sau cetățean.

Nimeni, cu atât mai puţin un condamnat pentru șpagă, nu poate îngrădi accesul la informaţii publice nimănui, cu atât mai puţin presei. Oricine are dreptul de a solicita informații de interes public Primăriei Onești, nu e nevoie să te numești ziarist.

În rest, business as usual. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Oneşti nu răspunde la telefoane, la mesaje, la adrese pe Legea 544, nu postează anunţul privind dezbaterea publică pe site-ul Primăriei. În schimb, cântarea artistei Mioara Velicu şi invitaţia administraţiei locale stă pe site de câteva zile. În fond, administrarea unui municipiu e folclor.