Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Dacă RAFO, UTON sau CAROM nu mai e, firma deputatului UNPR Vali Vreme (deținută 100% de soție, conform ultimelor date) se descurcă şi

încasează bani din contractul cu Spitalul Municipal Oneşti. Pentru întreţinerea serverelor, UM – Soft primeşte 2.700 lei/lună cu TVA. Conducerea spitalului a tăiat drastic din cheltuielile cu terţii, pentru a face economii în vederea acreditării unităţii, însă contractul cu UM – Soft a rămas în vigoare. „Avem un contract foarte rezonabil cu firma cu care am avut şi anterior acest contract, care se ocupă de tot ce înseamnă de activitatea serverelor,” declară dr. Oana Secară, manager S.M.O.  

Conducerea Spitalului Municipal Oneşti, respectiv dr. Oana Secară, manager, şi dr. Adrian Brânzaniuc, director medical şi consilier local UNPR, a triat contractele cu terţii pentru serviciile furnizate, pentru a reduce cheltuielile.

Economiile realizate în urma sistării contractelor ar trebui să susţină demersurile S.M.O. în vederea obţinerii acreditării. „Dacă nu reuşim să obţinem acreditarea în 2015, ultimul an de acreditare, nu mai putem încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acest lucru înseamnă că cei 700 de salariaţi vor rămâne fără niciun fel de venit, iar activitatea spitalului nu se va mai desfăşura, ceea ce presupune ca pacienţii să fie redirecţionaţi către alte spitale care au acreditare,” trage un semnal de alarmă dr. Oana Secară, manager S.M.O..

Printre contractele rămase în vigoare se numără şi cel cu UM – Soft, firma deputatului Vali Vreme, proaspăt înrolat în UNPR, partidul primarului Neghină şi al directorului medical Adrian Brânzaniuc. Cel din urmă este şi consilier local, optând în baza Ordonanţei lui Dragnea să se transfere de la PDL la UNPR.

Dr. Oana Secară, manager S.M.O.: „Am păstrat unele contracte obligatorii prin lege şi cât mai rezonabile ca preţ. Am redus de peste tot cât s-a putut. Suntem obligaţi să avem contracte de depanare atât pe parte de hard, cât şi pe soft. Pe soft, avem firma cu care am făcut şi informatizarea spitalului, e vorba de Infoworld. Pe servere, avem un contract foarte rezonabil cu firma cu care am avut şi anterior acest contract, care se ocupă de tot ce înseamnă activitatea serverelor, care sunt foarte importante la noi. Dacă pică un server, a picat toată activitatea spitalului care este computerizată de la cap la coadă, inclusiv analizele, radiologia. În momentul ăsta, pentru servere avem contract cu SC UM – Soft. Valoarea pe lună este undeva la 2.700 lei cu T.V.A..”

Reamintim oneştenilor faptul că firma deputatului Vreme a derulat contracte de mentenanţă I.T. cu Termon CT, operatorul local de termoficare aflat în insolvenţă. Cel mai apropiat colaborator al primarului Laurenţiu Neghină, omul cu care a defilat în campania pentru alegerile locale, cu care s-a ţinut de mână în seara alegerilor şi căruia i-a mulţumit pentru victorie, omul alături de care s-a pozat pe afişele de la parlamentare, e şi cel care şi-a pus semnătura pe un contract multianual de 3000 euro/an, fără T.V.A., cu Termon. Neghină are de dat explicaţii, pentru că, după ce i-a acuzat pe liberali, realitatea arată că încasatori din bugetul Termon au fost colaboratorii lui. În acest caz, deputatul Valerian Vreme, care şi-a pus semnătura, ca administrator, pe contractul încheiat între Termon şi UM – SOFT SRL. La 1 ianuarie 2007 a intrat în vigoare un „contract de asistenţă hardware”, încheiat între S.C. UM – SOFT S.R.L. Oneşti şi Termon S.R.L., contract pe care apar semnăturile lui Valerian Vreme, în calitate de administrator al UM-SOFT şi Maricel Iordache, în calitate de administrator al Termon SRL. Valoarea contractului a fost de 250 euro/lună, fără T.V.A.. Înţelegerea dintre UM-SOFT şi Termon ar fi mers, conform unor surse, până în 2011, ceea ce înseamnă că firma lui Vreme ar fi încasat circa 12. 000 euro – link.

În mandatul lui Valerian Vreme la șefia Comunicațiilor, presa centrală și locală a dezvăluit numeroase contracte semnate de UM-Soft, firma soției sale Mioara Vreme, cu numeroase instituții publice locale. Nici firmele din industria oneșteană  nu au scăpat, chiar dacă unele dintre ele au dat faliment ori au fost închise – UTON, Termocentrala Borzești. Alţi clienţi ai UM – Soft, potrivit site-ului firmei: Chimcomplex S.A.Borzeşti, Termoserv, Sofert, Apă Canal – link.

Problema nu e legalitatea acestor contracte, cât tabloul general: în timp ce politicianul Valerian Vreme îl ataca dur pe primarul PSD Emil Lemnaru, societățile de stat din zonă, inclusiv din subordinea Primăriei și Consiliului Local, alimentau conturile societății controlate de familia Vreme.

Vali Vreme nu a răspuns apelurilor bacauinfo.ro pentru a oferi un punct de vedere.