Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Mirajul fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală i-a lăsat pe zeci de întreprinzători din județul Bacău doar
jinduind la a-și dezvolta afacerile cu fonduri nerambursabile. Fie că vorbim de „modernizarea exploatațiilor agricole”, „creșterea valorii adăugate la produsele agricole și forestiere”, „microîntreprinderi în mediul rural”, „dezvoltarea activităților turistice”, „ferme de semisubzistență” mulți dintre beneficiarii măsurilor Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 s-au văzut nevoiți să rezilieze contractele de finanțare.
Conform Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bacău, cele mai multe contracte reziliate, 96, au fost din cadrul Măsurii 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistență”. 34 contracte reziliate vin din rândul celor semnate în cadrul Măsurii 312 – „Crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi în mediul rural”, 11 – Măsura 313 „Încurajarea activităților turistice”, 2 Măsura 121 „Modernizarea exploatațiilor agricole”, 7 – Măsura 123 „Creșterea valorii adăugate la produsele agricole și forestiere”.
Astfel au rămas doar visuri proiecte care vizau dotarea cu utilaje a fermelor, a unităților de panificație, a fabricilor de lapte, a unităților de procesare a cărnii, construirea de depozite frigorifice, achiziția de utilaje pentru foraj, achiziția de utilaje pentru dezvoltarea activităților meșteșugărești, producția de ornamente și decorațiuni sculptate, fabricarea de produse din material plastic, dotarea atelierielor de frizerie etc.
Directorul OJFIR Bacău Andrei Seto, a declarat pentru bacauinfo.ro că principalele motive care au stat la baza rezilierilor au fost lipsa cofinanțării, lentoarea cu care s-a lucrat în unele cazuri, dar și faptul că mulți dintre furnizorii de echipamente și de servicii nu sunt neapărat familiarizați cu metoda licitațiilor derulate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.
„Principalul motiv care a dus la rezilierea acestor contracte a fost lipsa cofinanțării, băncile au fost destul de sceptice în a acorda credite beneficiarilor, unul dintre motive fiind faptul că garanțiile pe care le-au adus nu au mai acoperit întreaga sumă de care ei au avut nevoie. Un alt factor a fost termenul de finalizare, acesta fiind la un moment dat 30 septembrie 2015. În mai sau iunie am avut pensiuni sau alte proiecte care nici măcar nu aveau licitațiile avizate, ca să nu mai vorbim de contracte cu furnizorii, sau contracte pentru lucrările pe care le aveau de făcut, și bineînțeles că ar fi depășit foarte mult termenul de 30 septembrie, iar când au realizat asta au făcut cereri de reziliere. O altă problemă care trebuie menționată este lipsa ofertanțiilor la licitațiile organizate on-line. Nu sunt foarte mulți furnizori care ne cunosc procedura de a se înscrie pe site-ul Agenției (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) și de a se înscrie la licitațiile organizate de beneficiarii privați și de a depune oferte pentru ca aceștia să poată semna contractele” – a declarat Andrei Seto pentru bacauinfo.ro.
Surse bacauinfo.ro afirmă că în curs de reziliere ar fi și proiectele „Unitate de procesare și ambalare cartofi” de la Faraoani, al Frigo Grup Cooperation, dar și „Construire depozit cereale” de la Itești a SC Depozitul de Cereale SRL, controlată de deputatul Lucian Ciubotaru.
Probleme în implementarea proiectului „Înființare siloz cereale” la Dămienești a întâmpinat și Romagria, societatea președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu. Omul de afaceri nu a solicitat însă rezilierea contractului, ci contractul i-a fost reziliat, conform propriilor declarații.
„Proiectul nu a avut nicio problemă, el este perfect legal. Ministrul a avut o problemă cu mine. Acum suntem la Curtea Supremă de Justiție. Nu mi s-a imputat nimic, a fost o mascaradă și pur și simplu l-a reziliat. Dacă vă uitați în hotărârile judecătorești și în concluziile de la DLAF, n-am nicio vină, totu-i perfect. Totul a început când am devenit eu liderul agricultorilor, au vrut să-mi astupe gura și au găsit un motiv. Eu nici nu începusem lucrarea și el mi-a reziliat. Proiectul l-am finalizat din banii mei, nu am putut beneficia de bani europeni. Aștept pronunțarea instanței și dacă nici aici nu se rezolvă – la noi e principiul ăla că statul nu trebuie să piardă – merg la Curtea Europeană de Justiție” – a declarat Baciu pentru bacauinfo.ro.
„El a vrut ca să mă pedepsească și a venit – deși lucrarea era neîncepută – și a făcut două fotografii – scrie și în hotărârea judecătorească pe care o am – și pur și simplu m-a executat. Ba că n-am nu știu ce la dosar, deși era, pentru că dacă nu era, nu ar fi fost eligibil și conform. Deci, după ce a fost dosarul elibigil și conform, au zis că n-a fost. Mi-o falsificat un dosar la APDRP, la Iași, a descoperit DLAF că l-au măsluit ei, că din două doar pe unul l-au măsluit: era unul bun, unul modificat cu pixul, dar fără semnătura mea, că semnătura n-au putut să o facă. Când le-a cerut dosarul Tribunalul Bacău, au adus un morman de pământ și l-au pus pe masa judecătorului, spunând că ăla-i dosarul, pentru că au avut inundații… le-am pus eu la dispoziție dosarul electronic, că ei nu aveau. Deci… a fost o execuție așa… stil comunist. O să se rezolve, eu nu am făcut nimic în viața mea, de asta am avut și gura mare. Am suferit, ce-i drept, că am plătit dobânzi la bănci 1 milion de euro 4 ani. Dar nu-i nimic. Mă întorc împotriva lor după ce câștig, pentru abuz în serviciu plus despăgubiri” – a mai adăugat omul de afaceri.
„Nu am de de unde să știu dacă domnului ministru i s-a cășunat pe domnul Baciu, sunt probleme care nu țin de Oficiul Județean. Domnul Baciu a avut un litigiu cu AFIR, controalele au venit de la București, din câte știu eu încă sunt în litigiu, încă nu avem o soluție juridică a acestui contract” – a replicat Andrei Seto.
Sursa foto: Primăria Secuieni