Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
SC Domeniul Public și Privat Onești, firmă în subordinea Primăriei, pușculița
PSD și UNPR. Votul consilierilor locali privind componența Consiliului de Administrație al DPP nu are nicio relevanță. Cu 9 milioane de lei pe mână, oamenii susținuți de Laurențiu Neghină și Nicolae Gnatiuc fac ce vor. Conducerea DPP prosperă pe taxele oneștenilor și se obligă să obțină un profit de numai 4,2 % drept criteriu de performanță, în condițiile în care nu face decât să onoreze încredințările directe ale Primăriei. „Noi vrem ca DPP să gestioneze corect banul public, pentru că vorbim de societatea care ia cei mai mulți bani de la bugetul local,” solicită PNL prin Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local.
PNL Onești a cerut administrației locale, în conferință de presă, cheltuirea banului public într-un mod transparent și judicios. Consilierii locali au atras atenția asupra neajunsurilor din curtea Domeniului Public și Privat, societate aflată în subordinea Primăriei Onești și controlată de UNPR – PSD.
Acuzațiile reprezentanților PNL vizează: încredințările directe efectuate de Primăria Onești către DPP, în mandatul fostului edil Neghină, peste plafonul admis de lege; retribuția ilegală încasată de Ioan Paris, administratorul firmei, identificată de controlul Curții de Conturi, precum și modul în care s-au format Adunarea Generală a Acționarilor din rândul consilierilor locali PSD și UNPR, dar și Consiliul de Administrație al societății.
Primăria Onești, contrar legii, a alocat discreționar fonduri către DPP. Fostul primar Neghină a încredințat direct, fără licitație, o lucrare de 133.000 euro, respectiv modernizarea străzii Al. I. Cuza. Pentru a nu scoate la licitație contractul, așa cum prevede Ordonanța de Urgență nr. 77/2012, care modifică și completează OUG nr. 34/2006, viceprimarul Gnatiuc a declarat că a inclus investiția de peste 133.000 de euro la capitolul lucrări de reparații, în condițiile în care, de exemplu, pe șantier au apărut borduri noi. Oricum, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice sunt și lucrări de reparații la valori mai mici. Conform legislației, autoritatea contractantă, în cazul în care valoarea depășește 100.000 euro, este obligată să organizeze o licitație pentru atribuirea contractului de lucrări, fie ele de modernizare, reparare sau alte tipuri de intervenții.
„Noi vrem ca DPP să fie o societate transparentă, să dea dovadă de profesionalism și să se gestioneze corect banul public, pentru că vorbim de societatea care ia cei mai mulți bani de la bugetul local. Acolo se duce o bună parte din bugetul local,” a cerut Elena Pașcu Apăvăloaie în conferința de presă, menționând, totodată, și „obstrucționarea accesului societăților comerciale din Onești care ar putea să facă lucrări similare la costuri mai mici”.
În urma auditului realizat la SC Domeniul Public şi Privat, Curtea de Conturi a constatat, referitor la cheltuielile de personal, că nu au fost respectate prevederile legale. Remuneraţia administratorului unic nu poate depăşi nivelul indemnizaţiei lunare acordate prin lege pentru funcţia de viceprimar al unităţii administrative teritoriale. Valoarea plăţii nejustificate este de 94.000 lei şi se va recupera de la cei în cauză. Suma nejustificată a fost acumulată în perioada 2011 – 2014.
„Referitor la problema sumei imputate de Curtea de Conturi administratorului Paris, astăzi, în AGA (Adunarea Generală a Acționarilor – n.r.), s-a comunicat că în Consiliul de Administrație s-a hotărât că Paris trebuie să restituie integral suma plus penalitățile de întârziere,” a declarat Apăvăloaie pentru bacauinfo.ro.
Consilierii locali votează una, în DPP se hotărâște alta
Deciziile luate de Consiliul Local, în calitate de unic administrator, în ceea ce privește activitatea Domeniului Public și Privat, nu au nicio valoare. Oamenii lui Neghină și Gnatiuc fac ce vor. Au înlocuit prin retragere doi membri aleși prin vot în Consiliul de Administrație (CA).
Prin HCL 49/20.04.2015, consilierii locali au votat componența CA DPP din care făceau parte Gabriela Oprea și Laura Romedea. După două săptămâni, cele două persoane renunță la mandatele de administratori și membri ai CA pentru a face loc lui Robert Ionuț Chiriac și Bogdan Cosmin Vasiloiu.
Oamenii PSD – UNPR au pe mână o afacere finanțată din bani publici cu 9 milioane de lei și își impun criterii de performanță uluitoare. În timp ce clamează atragerea de fonduri din contracte cu terți, DPP solicită Primăriei Onești suplimentarea bugetului cu încă jumătate de milion de lei, mai precis cu 522.400 lei, și își impun criterii ridicole de performanță. Astfel, potrivit Planului de Administrare, Consiliul de Administrație al DPP își propune un profit de 4,2%, în condițiile în care încasările îi sunt practic garantate de comenzile Primăriei, iar o încredințare directă pentr un singur contract poate chiar depăși plafonul de 100.000 euro.
„Marea majoritate a celor din AGA nu ridică semne de întrebare, singura lor exprimare este da, fără să studieze, fără să argumenteze. DPP e pușculița cu bani în care se bagă bani și se scot pe diverse căi. Această firmă gestionează o bună parte din contribuțiile oneștenilor. Ca să obțină 1.000 lei venit, DPP cheltuie 958 de lei,” arată Ciprian Zarzu, consilier local PNL.