Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Dezbaterea publică de joi referitoare la construirea a două blocuri „de locuințe colective” pe străzile Aleea Parcului și 22 Decembrie nu a fost

lipsită de personaje din sfera politică. Au fost prezenți consilierul local UNPR Cristinel Manolache, deputatul PSD Cosmin Necula, dar și consilierul județean PC Vasile Isvoran, acesta făcându-se însă remarcat prin prezența discretă, într-un capăt de sală. De la liberali nimeni n-a considerat suficient de important momentul.

Manolache s-a înfipt direct la prezidiu, arătându-se ancorat în problema locatarilor de pe str. 22 Decembrie. Îi știa pe oameni pe nume, le făcea semne discrete când să-și continue ideile, când să vorbească, să tacă, cine să o facă; ce să mai, un mediator din umbră al dezbaterii, rolul oficial revenindu-i arhitectului-șef Alexandru Geliman.

Am o rugăminte… doamna Șoșu, vă rog frumos… Ne considerăm toți oameni civilizați, am venit la o întâlnire de unde să plecăm cu propunerile pe care dumneavoastră le ridicați și să plecați cu lămuriri de aici, da? Vreau să fim detensionați, calmi, să vorbim ca niște oameni civilizați. Vreau să închidem primul subiect și după aceea să trecem la următorul. Mai avem un un vecin care vrea să-și spună punctul de vedere… un pic, doamna Șoșu, vă rog  frumos, nu monopolizați toată discuția…”  a fost prima intervenție a consilierului UNPR.

Auziți, vă rog să luați loc, vreau să concluzionăm problema dumneavoastră, care e cea mai importantă. Dumneavoastră acolo în zonă, vă cunosc foarte bine situația, m-am deplasat acolo, am luat legătura cu cetățenii, m-au informat… din nefericire ați primit lovitură după lovitură, ați avut un parc în triunghiul acela Iosif Cocea – 22 Decembrie, care a fost revendicat, vândut la a nu știu câta mână, iar proprietarul care a venit și-a dorit să construiască un bloc de locuințe colective, în primă fază noi ne-am opus, în a doua faza a trecut și ați înțeles cum merg lucrurile în CL.

Acum primiți o altă lovitură. Noi, eu împreună cu dumneavoastră; pentru că problema dumneavoastră se va decide în CL, nu aici, aici este pur și simplu o întâlnire consultativă, tehnică, însă dânsul (arhitectul șef – n.red.) conform documentației pe care o primește de la beneficiar, cu toate avizele în spate, o propune CL, se validează sau se respinge. Noi, și eu în special, am tot interesul ca să vă sprijin, să vin cu argumente clare solide (…) din punct de vedere tehnic, ca să putem argumenta că acest imobil nu-și are locul acolo. În schimb, discuția de aici e pur consultativă. Asta e procedura. Vrem, nu vrem, trăim în democrație. Eu cred că problema este alta: lipsa locurilor de parcare, lipsa spațiilor verzi în zonă – cred că asta e problema dumneavoastră prioritară, că nu aveați nimic cu proprietarul sau beneficiarul dacă …” – și abia se încălzea să intre în problemă, când arhiectul șef s-a trezit „Haideți să concluzionăm…”, dându-i de înțeles să lase gargara.

Asta fac! (…) Eu vă garantez… o să ne vedem, vom găsi argumentele tehnice, le punem pe hârtie și eu vă garantez că le voi susține în CL. O să fiți prezenți acolo, vă invit să fiți prezenți și în CL să vedeți cum este susținută problema dumneavoastră” – a încheiat Manolache.

Deputatul PSD Cosmin Necula a pledat cauza celor de pe str. Aleea Parcului, fiind pus în temă de o locatară cu ceea ce ar urma să se întâmple acolo. Spre deosebire de Manolache, Necula s-a așezat între oameni și n-a simțit  nevoia să facă show. A ridicat mâna pentru a lua cuvântul, iar când i s-a dat și-a argumentat poziționarea de partea locatarilor.

Numele meu e Cosmin Necula, spun asta pentru a rămâne în procesul verbal. Vin în fața dumneavoastră într-o dublă calitate: Pe de o parte ca cetățean al municipiului Bacău, pe de altă parte ca deputat al Colegiului din care face parte această problemă, care în momentul de față nu are un aspect litigios. Trecând de componenta îndoielnică de natură juridică a titlului de proprietate, a amplasamentului, a tot ceea ce reprezintă o potențială construcție acolo, se poate invoca de foarte multe ori că legea dă posibilitatea unei construcții în anumiți parametri legali, având în vedere un studiu de însorire, a unei dimensiuni raportată la celelalte blocuri. Pe de altă parte, domnule arhitect-șef, ne aflăm într-o situație în care trebuie să acționați dumneavoastră împreună cu CL în spiritul legii. Pentru că legea a fost făcută în așa fel încât să se dea posibilitatea decidentului politic pe de o parte, și aparatului tehnic să spună NU, în cazul CL, fără să motiveze de ce va respinge în CL o eventuală construcție de acest gen. Avem o curte de blocuri, nu discutăm situația juridică a acelui teren, în care există riscul să se ridice un nou bloc, sufocând urbanistic tot ceea ce poate reprezenta la momentul actual puținul spațiu verde care există în Bacău. (…) Vin să respectați întru totul spiritul legii. Permițând construcția, ați ciunti din punct de vedere arhitectonic ceea ce a rămas ok în acest oraș. Aveți pe de o parte un constructor care își dorește să facă bani, perfect justificat, pe de altă parte în pixul dvs și în hotărârea CL stă decizia de a se construi sau nu acest bloc. Decizia nu trebuie să o motiveze sub nicio formă CL, pentru că dacă va respecta pur și simplu hotărârea cetățenilor… aceasta va fi întotdeauna de a nu se sufoca (…) Dacă veți permite dumneavoastră și CL construcția acestui prim imobil pe acest tip de incinte, veți sufoca toată zona pentru că pe cale de precedent vă veți trezi cu foarte multe construcții în acea zonă” – a parlamentat Necula.

O prezență discretă la dezbatere a fost consilierul județean Vasile Isvoran, care însă a participat, așa cum a precizat pentru bacauinfo.ro, în calitate de om al locului, str. Aleea Parcului.

PNL a primit bilă neagră

Ați văzut adresa mea și către viceprimar, nu l-am văzut aici… un punct negru. Eu din 1993 sunt liberal, dar am fost un liberal cinstit și m-am bătut cu toți, indiferent de cine este. Pe mine nu mă mai interesează chestia asta, sunt cetățean al Bacăului, sunt cetățean, sunt bunic, dar bătaie de joc ca în România….” – i s-a adresat Vasile Măgirescu, un locatar de pe Aleea Parcului, arhitectului-șef.