Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Rămâne cum am stabilit. Biserica Ortodoxă are liber la prozelitism în școlile statului laic, cu sprijinul
Primăriei Bacău, după ce Proiectul de hotărâre privind parteneriatul cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a trecut în ședința de vineri a Consiliului Local Bacău.
Așa se face că Primăria va pune 25.000 lei pentru ca Biserica Ortodoxă să împartă în școli ghiozdane echipate, dar și iconițe și cărți de rugăciuni.
„Nu facem prozelitism în școli. Eu știu că acea parte a fost scoasă. Știu că juridicul a avut o intervenție și știu că acea parte a fost scoasă. Noi dăm la partea cealaltă, la rechizite. Primăria acordă doar la ghiozdane, restul de iconițe… nu e treaba noastră” – a declarat pentru bacauinfo.ro secretarul Ovidiu Popovici.
„Contribuția ce îi revine municipiului Bacău este în valoare 25.000 lei, sumă necesară pentru acoperirea parțială a costurilor acordării celor 500 pachete cu rechizite complet echipate în valoare estimativă de 120 lei/pachet” – stă scris și în expunerea de motive a proiectului, propoziție care scoate Primăria basma curată.
Protoiereul Costică Busuioc a transmis însă Primăriei că „grupul țintă este format din peste 3000 de copii, elevi din toate cele trei cicluri de învățământ, beneficiari în mod special ai proiectului nostru comun fiind aproximativ 500 de copii, fiecare dintre aceștia urmând să primească în dar caiete și rechizite pentru noul an școlar. Pentru cele 500 de cazuri sociale, suma per elev ar fi (în accepțiunea noastră) de 120 lei, ceea ce ar însemna un total de 60.000 lei, la care se adaugă 15.000 lei reprezentând contravaloarea a 3.000 de pachete cadou (conținând pix, orar, cărticică de rugăciuni, iconiță, dulciuri – total 5 lei) oferite copiilor din grupul țintă”.
„Este un proiect probabil luat de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul din Biblie „Lăsați copiii să vină la Mine”, dar mă întreb și întreb pe toată lumea: dacă copilul meu este penticostal, adventist de ziua a VII-a, romano-catolic, greco-catolic sau este evreu? Acei copii n-au dreptul la chestia asta? (…) Că dai la școală o iconiță ortodoxă… celălalt care este penticostal ce simte?” s-a întrebat înainte de ședință consilierul local Paul Valerian Timofte (PP-DD), care s-a și abținut să voteze proiectul.
„Biserica – părerea mea – cred că ar trebui să facă foarte multe acțiuni sociale. Acum, că vrea să implice și autoritatea locală, sincer ar trebui să fi făcut o acțiune doar a Bisericii. Consiliul Local oricum sprijină tot timpul partea de învățământ. Ca și confesiuni… nu știu exact cum și unde vor fi distribuite… Cunosc însă că au fost foarte mulți bani dați bisericilor pe Legea 350, mă gândesc că acei bani ar fi putut fi gestionați și pentru acțiuni sociale, iar rolul Bisericii sunt în continuare de părere că trebuie să fie unul social și aplecat către enoriași. Aș fi vrut ca, atunci când s-a alocat acel buget de aproximativ 500.000 euro pentru toate lăcașele de cult, să fie puși deoparte și pentru acest eveniment… începerea anului școlar, când copiii au nevoie de un sprijin” – a declarat și consilierul Dragoș Ștefan (UNPR), care s-a abținut și el.
Consilierul Maria Enășel, de la liberali, care, culmea, a votat pentru, s-a declarat „sictirită” după ședință: „Eu îs catolică, îs nervoasă de nu mai pot… o să iau și o să văd lista cu copiii” – ne-a spus pe picior de plecare.
Drumul spre succes al Bisericii Ortodoxe e pavat cu intențiile bune ale altor consilieri, care nu văd dincolo de „ajutorarea copiilor nevoiași.”
„Am înțeles din expunerea de motive că se vor da în școli rechizite și tot necesarul, ghiozdănel și tot ce trebuie copiilor săraci. Biserica Ortodoxă e inițiatorul și îi va întreba probabil pe copii dacă primesc sau nu iconiță. Noi, sincer am dorit să ajutăm acești copii, încurajăm ideea de a merge la școală, sunt părinți care nu-și trimit copiii la școală fix de rușine pentru că nu au să le ofere copiilor nici minimul de care au nevoie. Încercăm cumva să minimizăm diferența la copii. Acum, dacă se interpretează și religios și nu știu cum, n-aș putea spune că fundațiile romano-catolice nu acordă copiilor lor chiar finanțări de la bugetele locale… Nu am nimic împotrivă ca și partea catolică să vină cu un proiect de genul ăsta, nu ne deranjează, pentru că sunt săraci de toate confesiunile. Nu ne opunem să ajutăm nicio confesiune religioasă cu ce putem” – a declarat Iulian Stoican.
Decanul de Bacău, pr. Isidor Dîscă, a precizat pentru bacauinfo.ro că nu vrea să comenteze situația.