Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

PSD Bacău trage pentru majoritate simplă în Consiliul Judeţean Bacău şi e la un pas de a oficializa și în acte faptul că

cei din PP-DD au fost, de fapt, în anticamera lui Dragoș Benea. Patru din cei cinci consilieri judeţeni ai Partidului Poporului – Dan Diaconescu sunt cu un picior la clădirea albastră. Vasile Cautiş şi Răzvan Şendrea au bătut palma cu PSD-ul lui Dragoş Benea, Vasile Manolache şi Ioan Dascălu s-ar orienta tot spre social democraţi. Ovidiu Marian Stănică, din partidul domnului Dan, merge spre PD-L, umplând numai bine un loc lăsat liber de către Eugen Ochenatu, care ar trece la PSD.

Șendrea, traseist „de singurătate

Am decis să plec din Partidul Poporului Dan Diaconescu ca urmare a mai multor factori. Cel mai important dintre ei se referă la faptul că, pe scurt, aş fi rămas singur în Consiliul Judeţean Bacău, doi dintre colegi plecaseră deja, aveam semnale că şi ceilalţi doi vor pleca şi atunci am zis că e mai bine să plec şi eu” a declarat consilierul judeţean Răzvan Şendrea cunoscut ca un apropiat al Partidului Social Democrat.

Şendrea oficializează practic deschiderea către politica social democraţilor băcăuani, pe care până acum şi-a manifestat-o prin perdea.

Practic da, dar e uşor forţată această exprimare… e drept că mulţi dintre prietenii mei se regăsesc în PSD. Nu ăsta a fost neapărat principalul motiv pentru care am făcut trecerea”  – a mai adăugat Şendrea, care ar fi văzut în PP-DDo şansă, o rampă de lansare”, regăsindu-se acum „ca şi orientare în rândul PSD-ului”.

Cautiș spune că la PP-DD a fost ca la piață

Vasile Cautiş, care când a plecat din rândurile PSD, în vara lui 2012, a declarat că o face pentru a lăsa tinereţea să conducă social democraţii, acum declară că experienţa lui „cu tinereţea celor de la PP-DD nu prea au mers”.

Exact ce i-am spus şi Simonei Man (preşedinta PP-DD – n.red.), partidul ăsta s-a născut mort. Eu mi-am pus mari speranţe, am zis că fac ceva şi nu mi-am găsit locul absolut deloc. Vă dau o singură chestie elementară: nu au avut alegeri niciodată, deci totul s-o lucrat ca la piaţă, care să fie, care să nu fie…” explică acum Cautiş retragerea la vatră, menţionând că, dacă nu l-ar fi acceptat PSD, ar fi activat ca independent sau ar fi renunţat chiar la funcţia de consilier judeţean.

Eugen Ochenatu, care ar fi lăsat PDL pentru PSD, nu a declarat nimic referitor la subiect. „Lăsaţi-mă, că sunt într-o şedinţă” – atât a spus după ce a auzit întrebarea, şi a închis.

Probleme de comunicare la PSD?

PSD, cu doi purtători de cuvânt, unul mai oficial ca altul, merge-nchis în problema apetitului pentru PP-DD din Consiliul Judeţean Bacău.

Bogdan Seto spune că „pe întreaga perioadă a campaniei electorale orice declaraţie de presă este de la domnia sa (deputatul Cosmin Necula – n.red.), în perioada campaniei dânsul îndeplineşte funcţia în totalitate”, iar Cosmin Necula spune doar ce poate … sau ce i se permite să știe: „ce pot eu să vă spun este că cel mai bine este să luaţi legătura cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, dumnealui a gestionat situaţia, fapt pentru care cel mai bine cunoaşte întreaga situaţie”. Preşedintele Dragoş Benea nu a răspuns însă la telefon.

Despre mişcările de trupe au vorbit însă preşedinta PDL, Tudoriţa Lungu, şi preşedintele interimar al PNL, Ionel Palăr.

Nu ştiam că Ochenatu a făcut deja oficial treaba asta, aveam ceva bănuieli… eu regret plecarea lui, mai ales că a stat alături de noi atâta timp cât am fost la putere, e ciudat, nu mă aşteptam la Eugen Ochenatu la mişcarea aceasta, însă e alegerea lui şi asta e.”

În ceea ce-l priveşte pe Ovidiu Marian Stănică, spune că s-a alăturat din proprie iniţiativă PDL.

Pleacă unul, vine altul, ca şi număr rămânem tot atâţia consilieri judeţeni PDL, aş fi preferat să nu fie nevoie să se facă astfel de mişcări, aş fi preferat ca fiecare să-şi respecte mandatul până la capăt, însă cum Guvernul a permis lucrul acesta asistăm la tot felul de curiozităţi. (…) Nu am făcut niciun fel de negocieri să vină cineva la Partidul Democrat Liberal, prin urmare n-a trebuit să-l conving. Nu cred că s-a ocupat cineva, pur şi simplu din câte ştiu a fost dorinţa domniei sale să se alăture echipei PDL, considerând că este compatibil cu echipa. (…) este posibil ca între consilierii judeţeni PDL şi PP-DD să se fi purtat ceva discuţii”– a declarat Tudoriţa Lungu pentru bacauinfo.ro.

Preşedintele interimar al PNL Bacău, Ionel Palăr, nu e deloc surprins de preferinţele consilierilor PP-DD.

Faptul că toţi consilierii PP-DD migrează către PSD nu e nicio surpriză. Acest lucru a fost gândit de la bun început, din momentul în care PPDD şi-a pus candidaţii la Consiliul Judeţean şi pentru alegerile parlamentare în judeţul Bacău. Nu-i un factor de noutate, s-a oficializat un lucru care era stabilit de la bun început” – a declarat Palăr pentru bacauinfo.ro.

Năstasă, prestație model ca vicepreședinte al Consiliului Județean. Se pregătește Șendrea?

În condiţiile formării unei majorităţi simple în Consiliul Judeţean Bacău, PSD l-ar scoate din schemă pe Claudiu Năstasă. PNL însă, prin vocea preşedintelui interimar, nu-şi pune problema unei demisii.

Este foarte adevărat că domnul Claudiu Năstasă ocupă funcţia de vicepreşedinte al CJ, funcţie pe care a ocupat-o prin voturile cetăţenilor, nu prin înţelegeri la masă. Din punctul nostru de vedere dânsul şi-a făcut treaba foarte bine şi acest lucru nu poate să-l conteste chiar nimeni. A lucrat cu toţi primarii din judeţul Bacău în aparatul administrativ al CJ. A avut o prestaţie – fără a fi lipsit de modestie – cred că cea mai bună în ultimii de 20 ani în calitate de vicepreşedinte şi dacă domnia sa nu-şi va mai putea exercita funcţia dintr-un joc politicianist, va fi o mare pierdere pentru judeţul Bacău. Dar… văzând şi făcând… Nu e vorba de a lua o decizie politicianistă. Din punctul nostru de vedere locul domnului Năstasă este la Consiliul Judeţean, dacă acest lucru nu va mai fi posibil… să lăsăm băcăuanii să aprecieze acest lucru. Nu am ce să-i reproşez şi nu cred că o soluţie de sacrificiu politicianist ar fi cea mai bună în acest moment. Eu cred că şi după această perioadă tulbure de acum corpul administrativ al judeţului Bacău trebuie să aibă profesionişti, dincolo de acest aspect numai realitatea politică ne va putea spune ce se întâmplă.” – a declarat Ionel Palăr.

Teodora Ciuraru

Legături dubioase PP-DD – PSD

Încă de la organizarea alegerilor locale din 2012,  de la stabilirea candidaţilor, PP-DD Bacău a mirosit însă a PSD. Costică Marcu, preşedinte al Organizaţie PP-DD Bacău a fost trimis la plimbare în aprilie 2012, cu puţin timp înainte de alegeri, structura băcăuană a partidului – conform lui Marcu – fiind preluată de Gheorghe Chealfă, cunoscut şi ca Gelu Cheptănuş, actor principal în afacerile din jurul rafinăriilor băcăuane de la sfârşitul anilor 90, începutul anilor 2000, din care statul ar fi ieşit mult în pierdere, afaceri de care nu ar fi fost străini nici greii PSD de la vremea respectivă. Oficial însă, Chealfă şi-a anunţat doar simpatia faţă de PP-DD. Un apropiat al său, Marcel Bujor, era desemnat candidatul „domnului Dan” la Primăria Oneşti, iar PP-DD şi-a conturat tuşele în Bacău cu oameni din rândul sau apropiaţi PSD-ului. Bujor n-a luat Primăria Oneşti, a prins un loc în Senat, aşa cum au prins şi Ioan Melinte şi Miron Smarandache locuri în Camera Deputaţilor. Niciunul nu mai face acum parte din „partidul domnului Dan”. Bujor e la UNPR, Melinte si Smarandache la PSD.

Dacă era să mergem cu PSD, plecam şi eu la PSD. Ştiţi, nu vă ascund, înainte de a candida am fost preşedinte în Consiliul de Administraţie al unei societăţi care aparţinea de domnul Cheptănuş. Domnul Cheptănuş este un apropiat al PSD-ului, să vă mai spun un secret, Adi Şerban, primarul de la Slănic Moldova, un pesedist înverşunat, fanatic dacă putem să spunem aşa, este naşul meu de cununie, niciodată, cunoscându-mi caracterul, personalitatea, orgoliul, nu mi-a spus să trec şi eu la PSD. Îl apreciez că cel puţin nu a încercat să-mi spună, iar dacă, se spune că sunt omul lui Chealfă, lui Cheptănuş, în momentul în care cei doi au trecut (n.red. Ioan Melinte şi Miron Smarandache la PSD), putea să-mi spună treci şi tu, dar eu nu ascult de nimeni. Eu decid pentru faptele mele şi viitorul va demosntra, pentru că ştiu, poate dumneavostră nu credeţi, dar atât timp cât Victor, domnul prim-ministru are un război cu Dan Diaconescu nu va fi posibilă nicio apropiere între PP-DD şi PSD”, a declarat Marcel Bujor în conferinţa de presă din octombrie 2013. Apoi, i-a trecut.