Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Din categoria noi rufe unde mai uscăm, rulează acum

Uite, am flori frumoase, am crini, cum să mi-i strice?” Pe lângă crini, au rămas însă în urma proiectului de Creare și modernizare spații verzi în municipiul Bacău, în spatele blocului 25, scara B, de pe strada Mioriței, câteva cauciucuri ornamentale și garduri de fier care împrejmuiesc o mini grădină de legume: câteva cuiburi de fasole, câțiva butuci de viță de vie, câteva fire de roșii și flori de care o bunică este foarte mândră.

Amenajarea care a rămas în picioare ridică semne de întrebare, în condițiile în care  se învecinează cu terenul din spatele blocurilor 6 și 8 de pe strada Tipografilor, care a fost pregătit pentru a se putea interveni conform proiectului.

Uite, am flori frumoase, am crini, cum să mi-i strice? O venit și o băgat excavatorul și o luat pământul și l-o răsturnat colo. O vrut să taie bătătorul, că nu are nu știu ce distanță de bloc. Pe ăla de pe Tipografilor l-o tăiat și acum oamenii vin și scutură aici. Ăia (locatarii de pe Tipografilor) nu erau acasă, că au pământ, case pe la țară pe undeva… și au făcut vraiște, au luat tot. Era gard frumos de la Tipografie, l-o furat (?1? – nota red.), adică când s-o stricat Tipografia ei au luat gardul și l-au cărat aici, era de fier… aveau vreo 40 bucăți, am luat și eu unul de la ei” – ne-a explicat o bunică, fericită că amenajarea ei n-a fost distrusă de „oamenii răi”.

La blocurile unde nu s-au scos gardurile înseamnă că acel amplasament nu a fost prins în proiect” – ne-au transmis reprezentanții Primăriei, care contrazic practic Proiectul Tehnic, în care numerele 23, 25 de pe strada Mioriței, cu numărul cadastral 67 908, sunt cuprinse în „suprafața studiată” și integrate în tronsonul 5.

Conform Primăriei Bacău, de proiect s-a ocupat  „SC GREEN PROJECT SRL IASI, iar de derularea contractului de servicii de proiectare nr. 68663/25.02.2011 s-a ocupat, conform contract, director Direcția Servicii Publice ing. Viorica Marcu (la nivelul anului 2011), care la vremea respectivă era Manager proiect”.

Nu am fost niciodată manager de proiect. Știu proiectul, eram director la Direcția de Servicii Publice, știu pașii care s-au făcut, dar n-am fost manager de proiect; m-am ocupat, dar nu  am fost manager de proiect. În privința situației prezentate de dumneavoastră, trebuie urmărită fișa cadastrală, e posibil ca locația respectivă să fie proprietate privată. Foarte multe spații verzi din municipiiul Bacău sunt reconstituite ca și proprietate privată. Din acest motiv vreau să vă spun că parcursul proiectului a fost destul de greoi, pentru că vizualizam locațiile, stabileam zonele de amenajare, proiectantul le măsura, le trecea în proiect, se ducea la Oficiul de cadastru, suprapunea cu evidența de acolo și ni se spunea că parrcela X trecută pentru reamenajare e proprietate privată. Pe mine nu mă miră asemenea situații, pentru că am tot întâlnit. Dacă vreți să elucidați situația, cel mai bine este să mergeți la Primărie să vedeți cadastru proiectului, altfel e greu de spus de ce s-o oprit acolo, de ce au sărit. Dacă spuneți că e grădină de legume, garduri, cauciucuri e clar că cineva tratează zona ca fiind proprietatea lui”, a explicat pentru bacauinfo.ro Viorica Marcu.

Între timp, în spatele blocului 15 de pe strada Mioriței, unde în martie au fost desființate amenajările improvizate ale locatarilor, se lucrează.