Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Primarii din mediul rural resimt lipsa alocărilor pe investițiile prinse în Programul Național de Dezvoltare Locală. Stadiul lucrărilor înaintează, în timp ce

ritmul lent al plăților efectuate de către Guvern îi pune în dificultate pe edili. Contract adjudecat, lucrări începute în teren, 50.000 lei este alocarea totală în doi ani din perioada de trei impusă de PNDL. „Așteptăm să primim pe sfârșitul anului pe baza situației de lucrări executate. Noi vom executa lucrări de maximum 800.000 de lei, finanțare pe care ne-o asigurăm din returnarea TVA,” arată primarul comunei Helegiu.

Cred că în 2 – 3 – 4 luni, Guvernul va recupera decalajul între alocări și stadiul lucrărilor,” a recunoscut situația din teren președintele Consiliului Județean, privind desfășurarea Programului Național de Dezvoltare Locală.

„În 2015, până în acest moment, nu am primit niciun leu. Așteptăm să primim pe sfârșitul anului, pe baza situației de lucrări executate. 50.000 lei ne-au fost alocați de Guvern în 2014, prin PNDL, pentru proiectare,” explică situația Mihaela Geaboc Bădic, primarul comunei Helegiu.

Contractul de executare a obiectivului, investiție finanțată prin PNDL, a fost adjudecat pentru 2,612 milioane lei din 2,919 milioane lei, valoarea totală estimată.

Guvernul a alocat, până în acest moment, în doi ani de derulare a proiectului din perioada de trei ani, 1,91% din valoarea cu care a fost câștigat contractul, respectiv 50.000 lei.

Pentru a face plățile în mod constant către constructor, în funcție de ritmul de lucrări, primarul a încercat contractarea unui credit. Aici, alt obstacol, dar nu din partea bancii, ci de la Guvern. „Am avut o tentativă de a obține un credit bancar, iar când să perfectăm contractarea, am primit o adresă de la Guvern, prin care ne spune că ședința Comisiei de finanțe privind aprobarea împrumuturilor nu se va ține mai devreme de 15 septembrie. Și până primești răspunsul, mai durează o lună. Pentru noi ar fi fost prea târziu, nu mai avem timp să ne încadrăm cu investiția. Am renunțat la credit,” arată Mihaela Geaboc Bădic.

Lucrările vor continua la drumul comunal, susține edilul, dar cu finanțare locală, până la noi alocări făcute de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: „Vom executa lucrări de maximum 800.000 lei anul acesta, finanțare pe care ne-o asigurăm din returnarea TVA pe proiectele europene, de 700.000 lei, plus bani de la alte capitole bugetare, unde nu au fost consumați.”   

Instal Design, constructorul care a câștigat licitația, a început să lucreze efectiv la drumul comunal care leagă localitățile Helegiu și Drăgugești. Proiectul de modernizare a celor 2,3 km presupune lucrări la nivelul stratului  inferior (15 cm balast) și superior (12 cm piatră spartă) de fundație, aplicarea a două straturi, de legătură (6 cm) și de uzură (4 cm). Se vor amenaja șanțuri pereate (2.204 ml), drumuri laterale (14 drumuri, pe o lățime medie de 4 ml și o lungime de 20 ml) și podețe dalate (8 bucăți), tubulare (3 bucați). Vor mai fi executate lucrări pentru colectarea apelor subterane și de consolidare la nivelul corpului drumului.