Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Alegeri o dată la cinci ani să fie, spun și primarii din județul Bacău, după ce

președintele interimar al Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, și-a manifestat într-o emisiune TV intenția de a propune ca toate alegerile din România: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale să fie organizate o dată la cinci ani.

Noi suntem în situatia în care din doi în doi ani avem alegeri. Poate vom ajunge să ne trezim, toată clasa politică, poate e de acord și președintele și, dacă reușim să modificăm Constituția, poate punem toate alegerile o dată la cinci ani, să punem și mandatele la parlamentare și la locale odata cu prezidențialele și cu europarlamentarele. Ce se poate face serios și în mod durabil, când din doi în doi ani ai alegeri, adică ai numai un an din doi în care nu ai alegeri. O sa facem o propunere în acest sens, este una din variante, mandate pentru parlamentari si primari de cinci ani” – a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Și de Putere, și de Opoziție propunerea fostului ministru al Dezvoltării e primită cu brațele deschise în județul Bacău, chiar de primari care în acest moment spun că e devreme să spună dacă vor mai candida în 2016 sau în ce condiții.

Cu o carieră de o viață în PSD, fiind în perioada 1992 – 2000 viceprimar, între 2000 – 2008 primar, 2008 – 2012 consilier local și acum, 2012 – 2016 primar, Ștefan Șilochi, de la Tg. Ocna, caracterizează propunerea președintelui interimar drept „interesantă”.

Nu cred că este un lucru rău, pentru că, dacă avem alegeri din doi în doi ani, e greu. Când îți mai faci strategii, când mai faci programe? Cred că am lucra mai mult și s-ar face campanie mai puțină, dar nu sunt eu în măsură să hotărăsc. Trebuie văzut cum e și în alte țări, sunt multe țări care au și mandatele primarilor de cinci ani și este mai puțin important dacă mandatele sunt de patru ani sau de cinci ani, este important să se facă în același an alegeri și atunci știm că nu facem nimic decât campanie electorală (J – nota red.) și în ceilalți ani lucrăm” – a declarat primarul Ștefan Șilochi.

Alegerile din doi în doi ani îi „abat” pe primari de la administrație, e de părere și primarul orașului Dărmănești, Constantin Spiridon, pentru că „politicul influențează economicul, și când sunt alegeri jumătate din ani e cam paralizată activitatea. Este rău și că se îngrașă porcul în ajun, până la urmă suferă tot populația, suferim cu toții, pentru că lucrurile făcute în salturi, la viteză, nu sunt bune, e bine să se lucreze constant”.

Dacă ne gândim la simplificare, ca să nu mai avem alegeri la doi ani, mai bine ar fi să se suprapună, să știm că avem alegeri în anul respectiv, ăsta e punctul meu de vedere. Eu cred că ar fi necesar ca la primari să se și limiteze mandatele, să aibă posibilitatea maxim două mandate, pentru că după două – trei mandate apare erodarea și randamentul mai scade. Cinci ani și cu cinci ar fi zece ani, 10 – 12 ani, mai merge, dar eu zic că e bine să vină și un suflu tânăr… e altă treabă, ați văzut că și în fotbal se schimbă antrenorii” – a declarat Spiridon, care se îndreaptă spre finalul celui de-al doilea mandat.

Mihaela Geaboc Bădic, primarul comunei Helegiu din 2004, apreciază că măsura ar veni prea târziu, mai ales pentru ea, care se află la finalul celui de-al treilea mandat.

„Corect este faptul că într-un mandat de patru ani, dacă o iei de la zero, nu reușești să faci mare lucru, e adevărat că alegerile prezidențiale, europarlamentare care au interferat în mandate ne-au cam diminuat elanul administrativ. Cred că este un lucru bun; nu înțeleg de ce vine acum propunerea, când PSD a fost la guvernare, când putea să facă un act normativ aplicabil din următorul mandat.” – a declarat Bădic pentru bacauinfo.ro.