Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Direcţia de Sănătate Publică nu vede grămada de rahat din

incinta Spitalului Județean Bacău. Dr. Marin Buştuc, directorul executiv, oferă aceeaşi versiune ca purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă cu privire la prezenţa deşeurilor menajere, a resturilor de materiale provenite din construcţii, a podelelor pline cu excremente în vecinătatea Maternităţii. Ceea ce conducerile SJU şi DSP nu vor să recunoască e faptul că deşeurile rezultate din reabilitarea şi modernizarea Maternităţii au fost abandonate de cel puţin 18 luni în curtea spitalului, pentru că oricum urmau şi alte lucrări, implicit alte gunoaie.

Direcţia de Sănătate Publică nu vrea să vadă gunoaiele din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă abandonate pe spaţiul verde şi care sunt acum lăsate la macerat.

bacauinfo.ro a atras atenţia asupra focarului de infecţii din apropierea Maternităţii Bacău încă din octombrie 2014. Purtătorului de cuvânt al SJU nu i s-a părut nimic anormal, ba mai mult i-a cerut socoteală reporterului pentru interesul manifestat faţă de situaţie. „Adică dumneavoastră spuneţi că se duc gravidele în molozul ăla? Păi şi atunci!? Eu vă spun care este situaţia lor. Dumneavoastră mergeţi şi faceţi reclamaţii unde credeţi de cuviinţă,” – Mirela Romaneţ.

La scurtă vreme am solicitat Direcţiei de Sănătate Publică să evalueze situaţia deşeurilor gestionate de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă. Conform directorului executiv al DSP Bacău, totul este în regulă.

„În incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă se efectuează lucrări de infrastructură şi de amenajare a curţii interioare (parcări, alei carosabile şi pietonale, canalizare, inel de incendiu) în baza unui contract încheiat între Spitalul Judeţean de Urgenţă şi o societate comercială. Urmare a efectuării acestor lucrări se generează cantităţi important de pământ, resturi vegetale şi beton, care sunt depozitate temporar pe terenul situat în vecinătatea Parcului Cancicov. La verificările efectuate de reprezentanţii instituţiei noastre s-au constatat numai deşeuri generate de activitatea de construire pe terenul menţionat de dumneavoastră,” semnează dr. Marin Buştuc.  

Excrementele din imagini, care acopereau podelele a două camere din anexa din preajma Maternităţii, nu au fost văzute de inspectorii D.S.P.. Faptul că în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă se merge ca la un WC public nu interesează D.S.P..

Dr. Buştuc nu doreşte să vadă grămezile de deşeuri rezultate în urma lucrărilor de reabilitare şi modernizare a clădirii Maternităţii, care au fost finalizate de cel puţin 20 de luni, şi care au fost abandonate acolo. Depozitarea pământului de la lucrările menţionate atât de SJU, cât şi de DSP, a început a se face în acelaşi loc, peste deşeurile iniţial abandonate, la scurtă vreme după publicarea materialului bacauinfo.ro. Este extrem de simplu de verificat acest lucru, după data la care a fost emis ordinul de începere a lucrărilor efective în teren, de dezgropare a conductelor vechi. 

Pe spaţiul dintre clădirea Maternităţii şi gardul din imediata apropiere a Parcului Cancicov sunt depozitate tone de deșeuri, pe care Marin Buștuc le asociază exclusiv cu lucrări la sol (alei pietonale, parcare etc.): bucăţi din pereţi, stâlpi de structură din ciment cu fier beton, plăci de beton, ambalajele sacilor de ciment, bucăţi de faianţă, rezervoare de apă din plastic pentru W.C.-uri, polistiren, plase utilizate în construcţii, ţevi de plastic, ambalaje de neoane, bucăţi de borduri, elemente din tâmplăria de lemn de la geamuri, fragmente de sticlă de geam, cărămizi, obiecte sanitare din porţelan sparte, ţiglă de acoperiş, bucăţi de folie izolatoare pentru fundaţii, bucăţi din uşi de lemn. Toate acestea ar trebui să provină din săpăturile destinate înlocuirii reţelelor de canalizare, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt S.J.U. şi ale directorului D.S.P.!

Gunoaiele menajere sunt aruncate acolo deliberat. Se pot găsi bidoane din plastic, recipiente din sticlă, ambalaje de carton LCD, ambalaje de lapte, de iaurt, lumânări folosite (în vecinătate se află biserica din Parcul Cancicov), doze de bere, găleţi sparte, papuci, cutii de bomboane, pahare de unică folosinţă de bere, ambalaje de napolitane, cutii de conserve, coji de cartofi şi de fasole păstăi, ambalaje pentru mâncare de tip fast food.

Notabilă este atitudinea purtătorului de cuvânt SJU: „Or fi fost şi din-astea. Nu zic nu.” Adică gunoaie menajere. Dar nu-i bai, pentru că DSP are răspunsurile pregătite. 

Cele două instituţii ale responsabile în Sănătate, SJU şi DSP, încearcă să ne vândă aceeaşi gogoaşă. Însă, din nou, gunoaiele nu mint.

„Aspectele privind persoanele fără locuinţă nu intră în competenţa instituţiei noastre,” ne informează dr. Buştuc. Dar cine răspunde pentru faptul că unii băcăuani, pur şi simplu, îşi fac nevoile în incinta spitalului? Băcăuani, care, de altfel, ar trebui amendaţi pentru gestul lor.

Evident, nu considerăm că inspectorii DSP ar trebui să alerge după persoanele îngrămădite de nevoi cu hârtie igienică în mână, dar cine răspunde pentru situaţia prost gestionată a deşeurilor de tot felul şi a excrementelor de lângă Maternitate?