Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Îmbrățișează-ți lumea! Sub acest slogan se sărbătorește, în această perioadă,

Săptămâna Internațională a Bebelușilor Purtați în sisteme ergonomice. Grupuri de părinți care au descoperit că cel mai natural mod de a crește pruncii e la pieptul mamei militează pentru renunțarea la ideile preconcepute și purtarea copiilor aproape, dar nu oricum, ci folosind sisteme ergonomice, care respectă și influențează dezvoltarea naturală și sănătoasă a copiilor. Există și în Bacău un astfel de grup, mereu deschis celor care vor să i se alăture.

Copii mai liniștiți și mame mai fericite. Asta promit, pe scurt, cei care promovează curentul babywearing. În Bacău, de un an, s-a închegat un grup de tinere mame care, după ce au descoperit beneficiile purtării copilului în sisteme de purtare ergonomice, încearcă să îndrume și alte familii spre modul cel mai natural de purtare. „Am înființat acest grup din dorința de a ne alătura marilor orașe din țară, care aveau un grup organizat în acest sens și pe care le invidiam de fiecare dată când vedeam fotografii de la diversele evenimente organizare de acestea. Am tot întrebat în jurul meu dacă nu dorește cineva să preia inițiativa și am ajuns să îl inființez personal. Pe lângă dorința de a aduna în același loc părinții care s-au informat despre purtarea sănătoasă a bebelușilor, am dorit ca fiecare dintre noi să avem acces la un număr cât mai mare de sisteme ergonomice, pentru a ne face o idee despre fiecare în parte. De asemenea, factorul socializare, atât între copilași, cât și între părinți, a fost unul foarte important, legându-se numeroase prietenii”, povestește Oana Ungureanu, unul dintre fondatorii grupului local. Ideea a prins atât de bine încât, în doar un an, grupul a ajuns să numere 450 membri, deși inițial au fost doar 6.

Sistemele de purtare sunt alternative mult mai ieftine la cărucioare și, se pare, dau dependență. „nd micuța mea avea trei săptămâni, am primit cadou primul nostru sistem ergonomic, un wrap elastic, și ne-am îndrăgostit instant de acesta. Teoria despre beneficiile purtării sănătoase o știam, însă practica a venit în completarea tuturor informațiilor și am simțit că este cel mai bun lucru pe care îl pot oferi copilului meu.  Astfel, de la trei săptămâni ale micuței noastre până în prezent, la un an și jumatate, am purtat-o în diverse sisteme ergonomice, care ne-au oferit libertatea de a merge pe orice fel de drum accidentat, pe orice fel de vreme, am coborat sute de scări în salină, am urcat pe munte, am intrat in magazine… multe dintre aceste lucruri fiind imposibile de realizat cu ajutorul unui carucior.

Babywearingul e susținut și de psihologi, care îndeamnă părinții să renunțe la ideile ce descurajează ținutul copiilor în brațe. „Părinții își țin în brațe copiii de când se știu, instinctiv. O bună perioadă s-a renunțat la asta, considerându-se că astfel copilul devine dependent și chiar manipulator încă de la 6 luni. Mă bucur că noile teorii de parenting s-au aliniat instinctului și naturalului demonstrând, prin cercetări, că a-ți purta bebelușul nu poate avea decât beneficii. Un copil fericit este acela înconjurat de multă iubire împărtășită, ale cărui nevoi sunt satisfăcute cu drag. Purtarea bebelușilor este legată de atașamentul sigur – de care orice om are nevoie pentru a fi încrezător în forțele proprii și flexibil, cu o stimă de sine ridicată. Atașamentul securizant se formează încă de la naștere, atunci când părintele răspunde nevoilor copiilor. Răspunsul prompt acestor nevoi transmite puiului mesajul că se află în siguranță, că se poate baza pe cei dragi oricând. Copilul purtat are acces la mai multe informații, prin intermediul adultului vede, aude, simte, cunoaște, este implicat în mai multe activități care-i dezvoltă abilitățile cognitive, emoționale, motrice – pe măsură ce crește va avea mereu o altă perpectivă (cea de la niveul adultului) care-i va îmbogăți lumea și-i va deschide calea către autonomie! Beneficiile babywearingului își dovedesc utilitatea nu doar fizic, ci pun o amprentă extrem de valoroasă asupra dezvoltării emoționale a viitorului adult.” explică psihologul Celina Ivan.

Unul dintre cei mai importanți producători de sisteme ergonomice de purtare a bebelușilor este din Bacău. A început prin a-și croi un sistem pentru ea și copilul ei și acum are comenzi din toată țara. „Băiețelul meu avea deja 11 luni când, pe un forum pe care activam, a apărut o discuție legată de sisteme de purtat. Am descoperit o lume nouă, puțin străină. Având o mașină de cusut acasă, am hotărât să-mi fac propriul mei tai. Pe urmă a venit de la sine, pentru că am văzut cât e de minunat pentru mine, și absolut tot ce făceam, fie în casă, fie afară, efectiv eram nedespărțită de acest sistem. I-am spus unei prietene, ea a spus că vrea și ea. Apoi prietena mea le-a spus unor prietene de-ale ei, și tot așa. Pe Bacău a fost puțin mai dificil la început, pentru că mă promovam, și pe mine și purtatul doar printre prieteni. Acum patru ani era o stângăcie în discuție pe tema asta. Apoi au apărut rețelele de socializare și, cum la nivel internațional e un efort colectiv pentru promovarea curentului, acum toată lumea știe că e foarte bine să-ți porți copilul. Între timp am început să produc și alte sisteme. Fiecare nou model l-am produs întâi pentru mine, l-am testat, l-am perfecționat și, după ce m-am convins că este OK, am ieșit cu el și pe piață”, povestește Mariana Zamfir.

Purtați aproape de mamă, bebelușii se adaptează repirației ei, la sunetul bătăilor inimii și la mișcările mamei. Cercetările arată că bebelușii prematuri iau mai repede în greutate atunci când sunt în contact permanent cu mama lor. De asemenea, cu cât sunt mai mult ținuți în brațe, cu atât bebelușii plâng și se agită mai puțin, adorm mai repede, comunică mai bine cu adulții și se atașează mai ușor de cei care îi poartă. Perioada 4-10 octombrie e Săptămâna Internațională a Bebelușilor Purtați, prilej folosit de grupul local de babywearing pentru o întâlnire la care au participat zeci părinți, cei mai mulți posesori deja ai unui sistem ergonomic de purtare a copiilor, dar și alții, dornici să le încerce. Astfel de întâlniri au loc lunar și sunt deschise oricui dorește să afle informații sau să testeze unul din cele 35 sisteme de purtare pe care Babywearing Bacău le deține.