Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Încurcate sunt căile urbanismului în municipiul Bacău. Intenția omului de afaceri Alin Giurea,
fostul președinte director general al PAMBAC, de a investi pe strada Ion Ghelu Destelnica (fosta stradă Trotuș) și de a transforma o clădire abandonată într-un bloc de locuințe colective a fost blocată de Consiliul Local Bacău, La sfârșitul lui august, același for dăduse undă verde Planului Urbanistic Zonal întocmit pentru a obține derogări de la Planul Urbanistic General adoptat în 2012.
Blocarea proiectului a fost dusă la sfârșit de un alt om de afaceri, unul dintre vecinii proprietăți, Dobrin Dăncuță. De la lansarea procedurii de consultare a publicului, acesta a depus adrese la Primăria Bacău prin care, împreună cu alți trei vecini, și-au argumentat împotrivirea față de realizarea proiectului lui Giurea. Demersurile inițiale ale vecinilor nu au avut ecou, fiind considerate neîntemeiate de arhitectul șef al municipiului, care a fundamentat „Proiectul privind aprobarea PLANULUI URBANISTIC ZONAL pentru SCHIMBARE DESTINAȚIE CLĂDIRE ALIMENTAȚIE PUBLICĂ P+2 EXISTENTĂ ȘI CONSTRUIRE EXTINDERE S+P+2-3R CU DESTINAȚIA DE LOCUINȚE, STR. ION GHELU DESTELNICA, NR.7”. Documentul a primit aviz favorabil din partea consilierilor locali în ședința din 31 august, dar Dăncuță a întreprins demersurile pentru ca PUZ-ul aprobat de consilieri să fie anulat.
În ședința de la sfârșitul lui septembrie, consilierii locali au avut la mapă Proiectul de hotărâre privind soluţionarea de către Consiliul Local al Municipiului Bacău a plângerii prealabile formulată de către dl. Dăncuţă Dobrin, prin care acesta solicita practic revocarea PUZ-ului girat de consilierii locali în 31 august, deoarece „documentația de urbanism aprobată aduce modificări Planului Urbanistic General al Municipiului Bacău și Regulamentului Local de Urbanism.” Consilierii nu au respins însă plângerea, proiectul primind 4 voturi „pentru”, 13 voturi „contra” și 3 nule, urmând ca Executivul să întocmească un alt proiect, prin care să fie anulată hotărârea din 31 august.
„Este o mare mizerie și o mare măgărie” ce s-a întâmplat, a declarat pentru bacauinfo.ro reprezentantul investitorului și autorul proiectului, arhitectul Cristian Lefter, la ieșirea din sala de Consiliu. Din punctul său de vedere, pretențiile lui Dăncuță sunt neîntemeiate.
De partea cealaltă însă, Dăncuță și-a expus punctul de vedere în sală prin intermediul avocatului Petru Hărătău, care le-a comunicat consilierilor locali că „în modul în care s-au desfășurat lucrurile în legătură cu schimbarea PUZ-ului au intervenit o serie întreagă de nelegalități” și că cei care ar fi trebuit să îi pună în temă pe consilieri le-au arătat „doar parțial prevederile legale”, dându-le elegant peste nas aleșilor că votează fără cunoască legea.
„Este adevărat că prin PUZ se poate modifica Planul de Urbanism General. Există însă lucruri care nu vi s-au spus, și anume că în ceea ce privește anumite elemente, prin PUZ nu se poate deroga. Indiferent de faptul că dumneavoastră vi s-au indicat prevederile art. 23 din Legea 350 / 2001 – în paranteză fie spus, nu știu dacă vreunul din consilieri ar putea să știe conținutul. (…) Art. 23 face referire la condițiile în care se pot face derogări de la Planul de Urbanism General. Prin PUZ se cere modificarea CUT de la 1,2 la 2, ceea ce reprezintă o creștere procentuală de 66%, în vreme de prevederile legale invocate prevăd posibilitatea creșterii doar în proporție de 20%. Vi s-a spus să votați pentru că există toate avizele corespunzătoare. Și în răspunsul pe care l-a primit domnul Dobrin tot același lucru se susține, că nu contează că în zonă există monumente istorice. În condițiile în care în zonă există monumente istorice, regulamentul pe care dumneavoastră l-ați votat, și în același timp, PUG, prevede obligativitatea obținerii avizului Ministerului Culturii. Asemenea avize nu au fost solicitate. (…)” – a prezentat situația, în mare, av. Petru Hărătău.
De cealaltă parte, reprezentantul investitorului, arh. Cristian Lefter, a transmis că „toate contestațiile aduse acestui proiect nu sunt corecte și nu sunt în baza legii. Acest PUZ a fost verificat în foarte multe feluri. În primul rând cei care au emis avizele de mediu, de sănătate și celelalte avize au fost la fața locului împreună cu mine, iar toată documentația a fost verificată și avizată de Comisia Tehnică a Primăriei, care este alcătuită din specialiști, din câțiva arhitecți și urbaniști, după care a fost verificată de Comisia de Urbanism a CL. Nu putem să venim și să spunem că toți acești oameni care au verificat și și-au dat avizul nu au văzut nimic, numai domnul Dobrin Dăncuță a văzut ce era anormal acolo și neîntemeiat. (…) Înălțimea clădirii este la cornișă de 11,60 m, sub cea prevăzută în PUG de 12 m la cornișă – ea va avea terasă – și sub înălțimea de 16 m, pe care o permite PUG la coamă. (…) Distanța dintre construcție și locuința domnului Dobrin este de 30 m, de două ori și jumătate înălțimea clădirii noastre, deci nu are cum să umbrească, să-i ia soarele. Ordinul Ministrului Sănătății spune că distanța între clădiri trebuie să fie egală cu distanța clădirii celei mai înalte. Nu vreau să fiu răutăcios și nici să duc discuția în altă parte, doar se poate vedea cu ochiul liber că înălțimea casei d-lui Dobrin este mai mare decât ceea ce propunem noi, așa că ne punem întrebarea cine pe cine umbrește. (…) Investitorul garantează și nu dorește, așa cum a spus în numeroase rânduri, să iasă din cadrul legal.”
„Apropo de avizul Ministerului Culturii, acest aviz se solicită la nivel de autorizare, după parcurgerea documentației de urbanism, când se ajunge pe procedura de autorizare se vede avizul Ministerului Culturii”, a luat cuvântul și arhitectul-șef Alexandru Geliman, al cărui punct de vedere vizavi de construirea imobilului S+P+2-3R propus de omul de afaceri Alin Giurea este că „documentația tip PUZ aprobată prin hotărârea nr. 180/31.08.2015 a Consiliului Local al Municipiului Bacău a parcurs toate etapele prevăzute de HCL 109/10.05.2012 privind aprobarea Regulamentului local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea Planurilor de Urbanism în Municipiul Bacău.”
Proiectul semnat de Cristian Lefter prevede construirea a 30 apartamente cu o suprafață utilă de aproximativ 70 mp, și amenajarea a 46 locuri de parcare fiind o investiție estimată de acesta la aproximativ 1.000.000 euro.
De notat că acum câțiva ani, la momentul aprobării unui PUZ pe un teren de pe strada Pictor Aman, lângă Universitatea „George Bacovia”, aflat în proprietatea unei societăți controlate de Dobrin Dăncuță, acesta îi catalogase pe criticii investiției drept „triști care fac valuri” , apreciind că „dacă ar fi după unii, nu s-ar mai construi nimic, ca pe vremea lui Ștefan cel Mare” (Sursa: Deșteptarea).
Sursă foto Alin Giurea: wall-street.ro