Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

George Guliu, administrator al unei societăți controlate de băcăuanii Radu și Diana Nemeș,

arestați în SUA pentru evaziune fiscală, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Este prima condamnare în dosarul în care 36 inculpați, în frunte cu Nemeș și soția lui, sunt judecați pentru un prejudiciu adus statului de aproape un sfert de miliard de lei.

”3 ani și 8 luni de închisoare și interzicerea, atât pe durata executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea acesteia a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală.” Aceasta este sentința pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva lui George Guliu, asociat și administrator al Excella Grup SRL, firmă controlată de băcăuanul Radu Nemeș și soția acestuia, Diana, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat. Practic, în cazul lui Guliu instanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției, astfel încât acesta a beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor pedepsei.

Cei trei, împreună cu alte 12 persoane, printre care și fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, au fost trimiși în judecată, în iulie 2014, pentru constituirea unui grup infracțional specializat în evaziune fiscală prinsustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

Radu Nemeș, împreună cu soția acestuia, Diana, și cu George Guliu au fost acuzați că au înregistrat în contabilitatea și în documentele fiscale ale companiei pe care o dețineau cheltuieli fictive referitoare la achiziția de țiței, omițând înregistrarea operațiunilor de comercializare a motorinei, pentru a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale, producând un prejudiciu statului de 242.642.205.44 lei, adică aproximativ 56 de milioane de euro.

Lideri a grupului ar fi fost Radu Nemeș și soția acestuia, ei fiind cei care ar fi pus la cale întregul plan, ar fi avansat resursele necesare şi ar fi fost principalii beneficiari ai sumelor obţinute din evaziunea fiscală, fiind deținătorii a 95% din părţile sociale ale Excella Real Grup S.R.L. Pe numele celor doi autoritățile din România au emis un mandat de arestare încă din 2012, care însă nu a putut fi pus în aplicare, pentru că soții Nemeș au fugit în Statele Unite. Timp de doi ani au reușit să se ascundă acolo, însă în mai 2014 au fost arestaţi de autorităţile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Poliţiei Române, în localitatea Yelm, statul american Washington.

Presa din SUA a scris despre soții Nemeș că ar fi dus o viață prosperă, fiind implicați într-un grup religios, Ramtha’s School of Enlightenment. Își construiseră un buncăr, iar agenții federali care i-au reținut au dezgropat din terenurile proprietăților deținute de cei doi soți sute de monezi de aur și argint. Din locuința celor doi au fost confiscate haine și încălțăminte de lux, statuete Swarovsky, bijuterii, 7 autoturisme și 12 arme de foc.

În prezent, Radu Nemeș se află după gratii, iar soția sa e sub control judiciar. În timp ce partenerul lor, George Guliu, a făcut misiunea judecătorilor mai ușoară, recunoscând-și vina și beneficiind, în acest mod, de o reducere cu o treime a pedepsei, cei doi soți Nemeș luptă în continuare în instanță cu acuzațiile aduse de procurorii DNA, având următoarea înfățișare în 2 noiembrie. Ultima înfățișare a fost în 5 octombrie, când Radu Nemeș a solicitat înlocuirea arestului preventiv cu măsura de arest la domiciliu, solicitare care a fost respinsă.

Sursă foto: bacauinfo.ro