Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Câini fără stăpân, o problemă fără soluție, cu legi care par făcute doar pentru a

liniști spiritele încinse de incidente tragice. În Bacău, la nivel de județ, sunt aproximativ 3500 câini în cele patru adăposturi de stat și unul privat. Câinii ridicați de pe străzile municipiului reședință de județ sunt rapid înlocuiți de alții, provenind din curțile instituțiilor, ale firmelor, ale băcăuanilor sau din comunele limitrofe. Deși toate UAT-urile sunt obligate prin lege să înființeze servicii de ecarisaj, doar Primăria Bacău a primit o sancțiune din partea DSV pentru condițiile de trai asigurate câinilor adunați de pe străzi.

Ghinionul celor doi băcăuani băgați în spital de câinii comunitari săptămâna aceasta a readus în discuție problema acestora. Autoritățile locale și județene au încercat să prezinte modul în care acționează, însă tot ce reiese din explicațiile lor e că se înțeleg separat, fără coerență și cu resurse minime.

La nivel de municipiu, de ridicarea maidanezilor se ocupă Serviciul Gestionarea Câinilor Comunitari din cadrul Direcției Salubrizare, Agrement, Parcuri a Primăriei. Cu patru muncitori necalificați și un tehnician veterinar, SGCC trebuie să se ocupe atât de ridicarea câinilor de pe străzi, cât și de îngrijirea celor 2150 patrupede din adăpostul primăriei. Asta în condițiile în care legea prevede că, de exemplu, vasele din care câinii mănâncă trebuie spălate în fiecare zi  și fiecare câine trebuie consultat zilnic, iar starea lui de sănătate trebuie consemnată într-o fișă individuală.

Prin urmare, fără posibilitatea de a se face angajări, doar două persoane se pot ocupa de capturarea câinilor de pe străzile municipiului și, de cele mai multe ori, acționează doar pe bază de sesizări. Munca lor, însă, e una sisifică. „Nu vreau să arunc pisica în curtea altora. Noi rezolvăm de fiecare dată efectul și nu cauza. Pentru că oricâți câini am strânge, arealul se eliberează și câini din jurul Bacăului prind un areal liber și îl ocupă extraordinar de repede. Dacă nu vom avea o acțiune concertată, măcar la nivelul comunelor din jurul Bacăului, problema nu se va rezolva niciodată, indiferent câți câini am strânge și ce colaborări am avea, pentru că vorbim despre un proces continuu de înmulțire a câinilor, explică Radu Ababei, viceprimarul municipiului Bacău.

Din cele 93 unități administrativ teritoriale, doar patru (!) dețin servicii specializate pentru gestionarea câinilor comunitari. Asta deși conform OUG 155/2001, toate consiliile locale erau obligate să înființeze astfel de servicii. Cu toate astea, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău a realizat un singur control pe linia câinilor comunitari, la adăpostul din Bacău, căruia i-a retras autorizația de funcționare pentru aproape un an, sancțiune ce a adus după sine și încetarea funcționării serviciului de ecarisaj și, implicit, creșterea numărului de câini pe străzi.

Singura soluție, pe termen lung, ar fi respectarea OUG nr.155/2001, care spune că este obligatorie sterilizarea câinilor, cu sau fără stăpân, aparținând rasei comune. Așadar, nu doar câinii comunitari trebuie sterilizați, ci și cei cu stăpân. „Câinii de rasă comună, indiferent dacă au sau nu stapân, trebuie sterilizați. Cei fără stăpân sunt în sarcina Primăriei, cei pe care îi prindem; cei cu proprietari, de pe la case sau de pe la firme, sunt în sarcina proprietarului. Așa cum spune legislația, în cazul celor de pe domeniul persoanelor fizice sau juridice de drept public sau privat, administratorul de acolo este responsabil de respectarea legislației sanitar veterinare. Deci dacă sunt câini în curtea unei instituții, instituția respectivă răspunde. Sunt persoane care ascund câini efectiv la fiecare acțiune. Sunt instituții cu sute de angajați. În momentul în care ajung hingherii acolo, cea mai mare parte din câini sunt pitiți prin birouri, prin clădiri”, a declarat Gabriel Grițcu, directorul DSAP Bacău.

DSVSA Bacău, însă, nu a efectuat niciun control pe linia respectării acestui aspect al legii și a răspuns la sesizări tot prin transferarea responsabilității. „În cursul anului 2015 au fost trimise de către DSVSA Bacău – Compartimentul Poliția sanitară veterinară a animalelor adrese către toate unitățile de tip supermarket, Dedeman, Gara Bacău, Autogară, cantine școlare, cantina Universității ,,V. Alecsandri” de pe raza municipiului Bacău, unde cetățenii reclamau existența  câinilor comunitari și care produceau disconfort și reprezentau un pericol pentru siguranța cetățenilor, în vederea  rezolvării acestei situații în conformitate cu legislația în vigoare. Unitățile respective au colaborat cu serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân din cadrul Primăriei Municipiului Bacău,  fiind în mare parte rezolvată situația”, se arată într-un comunicat semnat de Carmen Carleta Bodea, șefa DSVSA Bacău, care a preferat să nu răspundă unor întrebări punctuale adresate de bacauinfo.ro cu privire la situația din comunele și orașele județului.

În municipiul Bacău, au existat trei campanii de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân, desfășurate în colaborare cu mai multe ONG-uri. Doar 442 persoane s-au prezentat cu animalele la sterilizare. În continuare, sterilizarea câinilor se face gratuit la adăpostului Primăriei, dar cei care merg cu animalele acolo trebuie să accepte ciparea acestora și trebuie să și le asume, adică să fie de acord cu înregistrarea câinilor pe numele lor.