Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Cu spatele la zid, Primăria Onești și Termon CT sunt obligate să repornească sistemul de termoficare, altfel
vor pierde fondurile alocate de Guvern (1,5 milioane lei), iar echipamentele modernizate cu 22 milioane euro ajung la fier vechi, urmând tradiția industriei oneștene. „(…) este o aberație pe care v-aș ruga (…) să v-o scoateți din cap,” s-a ținut însă ferm pe poziții fostul primar PSD al Oneștiului.
Puse cu spatele la zid în urma controlului efectuat de inspectori din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Termon CT (TCT) și Primăria Onești sunt nevoite să repornească sistemul de termoficare în sezonul rece 2015 – 2016.
Controlul inspectorilor MDRAP a vizat situația investițiilor făcute la Termon CT și starea echipamentelor. Inspectorii guvernamentali au reproșat conducerii Termon și Primăriei Onești faptul că nu au înștiințat ministerul cu privire la situația de insolvență (mai degrabă faliment) în care se află operatorul de termoficare.
Jocul de glezne și dezbaterile mimate din ședințele de Consiliu Local s-au transformat subit în precipitarea autorităților de a găsi soluții pentru a reporni sistemul de termoficare. În joc sunt fondurile obținute de la Guvern la finalul anului trecut (1,5 milioane lei), alocate cu destinația unică – repornirea sistemului centralizat de încălzire, dar și infrastructura operatorului de termoficare, modernizată cu un credit de 22 milioane de euro, pentru care Primăria Onești plătește din bugetul local o rată lunară de 300.000 lei.
Laurențiu Neghină, fostul edil al Oneștiului, și înlocuitorul său pentru moment, Alexandru Cristea, viceprimar cu atribuții de primar, au încercat deturnarea fondurilor alocate de Guvern de la destinația inițială. Neghină a încercat o deturnare cu iz penal, în timp ce în mandatul celui de-al doilea Primăria a solicitat Guvernului acordul utilizării banilor în alte scopuri. Răspunsul a fost negativ. 1,5 milioane lei, suma alocată la sfârșitul anului trecut, trebuie să finanțeze repornirea sistemului centralizat de încălzire, altfel va fi pierdută.
Din 6 martie 2013, de când fostul edil Neghină a decis sistarea furnizării apei calde și căldurii oneștenilor (și din cauza campaniilor presei oneștene apropiată echipei Neghină – Vreme), mai mulți proprietari de apartamente au fost nevoiți să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire și să investească într-o centrală murală individuală.
Acum, Termon CT și Primăria Onești, după ce reprezentanți MDRAP pun întrebări și controlează situația sistemului și operatorului de termoficare, după ce au primit răspuns negativ privind schimbarea destinației fondurilor alocate de Guvern, sunt nevoiți să găsească soluții de repornire a sistemului cu doar o lună înainte de sezonul rece 2015 – 2016.
„Soluții pentru așa ceva există,” apreciază acum Mircea Cetean, administrator Termon CT. „Această valoare pe care o posedă comunitatea oneșteană e în pericol de a deveni un mare morman de fiare. Nu cred că o comunitate ca a noastră, care nu este foarte bogată, își permite o risipă. Din această cauză, cred că ar fi foarte util să gândiți această problemă și măcar să ținem scânteia aprinsă la Termon, să nu băgăm Termon în imensa groapă de gunoaie a întreprinderilor care s-au desființat, care au fost tăiate și duse la fier vechi. Cred că Consiliul Local ar trebui să gândească, și încă foarte rapid, pentru că timpul nu este în favoare noastră, pentru că operațiunile de repornire la oricare din centrale presupun un timp, o procedură. Mai sunt de plătit 6 milioane de euro (din creditul contractat pentru modernizarea sistemului – n.r.).”
Cu doar câteva luni în urmă, Cetean se înțelegea cu fostul primar Neghină să țină închis sistemul centralizat de încălzire, ceea ce s-a și întâmplat din martie 2013, inclusiv sezonul rece 2014 – 2015. Acum, caută soluții și militează în favoarea repornirii sistemului și îi prezintă avantajele: „Tendința mondială este cea pe sisteme centralizate de încălzire din foarte multe puncte de vedere: control, fiabilitate, flexibilitate, economie, luptă pentru protejarea mediului. Părerea mea este că trebuie să găsim neapărat o soluție ca acest sistem să supraviețuiască. Vreau să-i anunț pe cei care ne conduc că vine iarăși iarna, o să apară probleme de încălzire.”
Planul pentru repornirea sistemului în 2015 – 2016 vizează interconectarea în grupuri a centralelor termice (CT), pe zone în primă fază (numai în cartierele cu distribuția pe orizontală), legarea instituțiilor publice la sistem, energie verde – panouri solare, înlăturarea pierderilor din subsoluri prin înlocuirea sau izolarea conductelor, reașezarea cazanelor de puteri mai mici la centralele cu cazane foarte mari, atragerea de investitori.
Administratorul judiciar al Termon CT pe perioada insolvenței operatorului, Ionuț Apostu, plasează mingea în terenul Primăriei și al Consiliului Local Onești: „Este 100% responsabilitatea Primăriei. Ea dispune de aceste fonduri. M-au întrebat oameni dacă se pot rebranșa, dacă pornește sistemul.”
Replica dură a fostului edil Emil Lemnaru dezvăluie poziția pe care o adoptă PSD cu privire la repornirea sistemului centralizat de încălzire, care se gândește deja cum să abordeze subiectele sensibile financiar, pentru a nu solicita bugetul local în perspectiva preluării conducerii Primăriei Onești după alegerile locale din 2016.
„Părerea mea cu privire la sistemul centralizat, la care să rebranșăm școlile, creșele, spitalul, grădinițele, este o aberație pe care v-aș ruga, în plenul acestei ședințe de Consiliu, să v-o scoateți din cap, că dacă se aplica această idee rămâneau școlile, ca în Bacău și în alte orașe, iarna, fără căldură. Nu mai insistați pe această idee, considerați să faceți sistemul mai performant cu ceea ce avem acolo, altfel băgăm în degringoladă unitățile care merg bine. Fiți realiști! De ce vreți să distrugem sistemul de învățământ, să lăsați școala fără căldură, dacă oamenii nu-și plătesc facturile? Salariații nu trebuie să comenteze, ci să execute, că altfel e haos,” ordonă Lemnaru, contrat de Mircea Cetean: „Atunci, spuneți-mi și mie, de ce Termon a fost capacitat în halul ăsta, inclusiv pentru instituțiile publice?
Cetean a ridicat miza, propunând Consiliului Local și varianta în care sistemul de termoficare să fie preluat de un investitor privat, după alte modele. „În țară, s-au făcut solicitări la diverse SACET-uri de către investitori, în sensul de a prelua sistemul parțial sau în integralitate. În două cazuri, sistemul a fost preluat. Din acest motiv am trecut și noi la punctul șase atragerea investitorilor.”