Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Primăria Târgu Ocna, datoare vândută

Companiei Regionale de Apă Bacău, apelează la serviciile unei case de avocatură. La 1,3 milioane lei, cuantumul debitelor nerecuperate de fostul operator al Primăriei la momentul preluării serviciului de către C.R.A.B., mai este adăugat prejudiciul calculat de Companie la 500.000 lei, reprezentând diferenţa dintre tariful perceput şi tariful aprobat de consilierii locali târgocneni. 

Consiliul Local şi Primăria Târgu Ocna acuză Compania Regională de Apă Bacău de o atitudine abuzivă, în baza monopolului deţinut la nivelul judeţului Bacău. Aleşii locali târgocneni au aprobat angajarea unei case de avocatură, în tentativa de a se scutura de noul debit înregistrat şi perceput de C.R.A.B., care s-a prevalat de o clauză din contractul „bine meşteşugit” pentru a recupera ceea ce consideră prejudiciu. Suma se ridică la 500.000 lei şi reprezintă diferenţa dintre tariful perceput de Companie şi tariful aprobat de Consiliul Local Tg. Ocna.

„În cazul în care unităţile administrativ teritoriale refuză să permită operatorului să aplice strategia tarifară conform prezentului contract de delegare, acestea sunt obligate să suporte din bugetul propriu pierderile potenţiale de venituri ca urmare a acestui lucru. În această situaţie unităţile administrativ teritoriale sunt obligate să prevadă în bugetul de venituri şi cheltuieli propriu, cu prima rectificare sau, cel târziu, la votarea bugetului nou, sumele de care operatorul a fost lipsit. Plata acestor sume trebuie făcută lunar până la revizuirea deciziei.”

Tarifele, fără T.V.A., percepute de operatorul judeţean, sunt de 3,07 lei/m.c. apă şi 2,46 lei/m.c. pentru canalizare. Ultimele tarife aprobate de Consiliul Local Tg. Ocna au ajuns la 2,27 lei/m.c. apă şi 1,36 lei/m.c. pentru canalizare. 

„Nu a fost aprobată în luna ianuarie majorarea preţului la apă solicitată de C.R.A.B.. C.R.A.B. a înaintat acţiune în instanţă, pentru a obliga Consiliul Local Tg. Ocna să anuleze Hotărârea de Consiliu Local prin care a refuzat majorarea preţului la apă. Începând cu luna ianuarie 2014 au emis pentru fiecare lună câte o factură cu diferenţa dintre preţul perceput de ei şi cel aprobat de Consiliul Local Tg. Ocna. Până în acest moment este înregistrată datoria UAT Tg. Ocna în sumă de 493.857,49 lei. CRAB consideră prejudiciu adus companiei diferenţa dintre preţul aplicat acum la Tg Ocna şi cel pe care trebuia să-l aplice, dacă Consiliul Local vota,” a explicat Corina Văsioiu, secretarul oraşului Tg. Ocna.

Ştefan Şilochi, primarul oraşului-staţiune, subliniază faptul că nu a existat nici o piedică pusă în procesul derulat de C.R.A.B. de aplicare a strategiei tarifare. „Noi credem că nu am împiedicat. Nu am fost de acord, e altceva. Noi suntem singura localitate care a făcut această menţiune, că doar cu acordul Consiliului Local se poate aplica preţul. Dar noi nu am împiedicat! CRAB poate să mărească tariful la populaţie, dar fără aprobarea Consiliului Local. Nu poate un Consiliu Local să fie obligat de cineva să aprobe un tarif. Trebuie să apelăm la un avocat. C.R.A.B. are avocaţi buni şi noi am mai pierdut un proces cu ei. Ei emit facturile cu diferenţa de preţ, noi le trimitem înapoi, nu le recunoaştem. Facem corespondenţă la fiecare factură şi le spunem că noi, Consiliul Local, nu putem să plătim diferenţa. Noi suntem nemulţumiţi de serviciile pe care ni le oferă C.R.A.B.. În contract avem o clauză care spune că, dacă nu suntem mulţumiţi de prestaţia lor, poate fi reziliat contractul. Datoria noastră veche către C.R.A.B. a ajuns la nivelul a 1,3 milioane lei. A venit executorul şi ne-a blocat contul. Am fost la directorul general ( Răzvan Găină – n.r.) să gândim o reeşalonare. Sperăm, până la urmă, să se poată face această reeşalonare.”

Nemulţumirile mai vechi ale localităţii Tg. Ocna s-au accentuat pe fondul datoriilor acumulate şi, mai nou, pe fondul acţiunii în instanţă iniţiată de Compania de Apă. „Am înţeles să înfiinţăm Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Bacău, pentru ca ea să ne reprezinte în relaţiile cu operatorul. A.D.I.B. a primit împuternicirea de la consiliile locale ca pentru noi şi în numele nostru să apere interesele noastre. Am făcut adresă şi la A.D.I.B., că plătim cotizaţia degeaba, pentru că nu suntem apăraţi în faţa C.R.A.B., un operator, căruia noi i-am dat instalaţiile din oraş să le administreze. Dintre toate problemele noastre, s-a rezolvat doar cea cu Vâlcele. Au adus o instalaţie de pompare, datorită căreia nu se mai opreşte apa la ora 23.00,” – Şilochi.

Relaţiile tensionate dintre Tg. Ocna şi operatorul judeţean au culminat cu blocarea contului Primăriei pentru 1,3 milioane lei. Replica primarului Şilochi a fost de a sista virarea cotizaţiei către A.D.I.B., iar în ultima şedinţă a membrilor Asociaţiei şi-a exprimat nemulţumirile cu privire la serviciile de proastă calitate oferite de operator, dar şi de procedurile de stabilire a strategiei de tarifare şi de rolul jucat de C.R.A.B. în derularea investiţiilor în cadrul Programului Operaţional Sectorial.

Ştefan Şilochi, primarul oraşului Tg. Ocna: „Noi am blocat contul în care aveam cotizaţia pentru ADIB. De când ne-au blocat contul nostru, nu am mai dat nici un ban asociaţiei. Ne sună din două în două zile. În loc ca ADIB să stabilească tariful şi-l dă CRAB, CRAB stabileşte tariful şi vine în ADIB. Am blocat şi mărirea tarifului în ADIB. Acolo am fost ascultat. Am mai reuşit să blocăm aprobarea tarifului de 500 lei pentru realizarea unui branşament. După părerea mea, anomalia a apărut când CRAB s-a implicat în proiecte. A venit cu 5% pe un credit făcut la BERD. Ei spun că ne ajută, dar cine te-a pus pe tine să îmi dai bani pentru Tîrgu Ocna, noi cu 2%, CRAB cu 5%, restul sunt bani europeni. Fondurile europene sunt date fiecărui cetăţean din judeţ. Nu ştiu cum va achita CRAB creditul, dacă prestează serviciile cum le prestează acum, pentru că poate intra în faliment.”

Şilochi mai arată faptul că strategia de tarifare ar trebui să fie întotdeauna apanajul proprietarului, adică A.D.I.B., şi nu al operatorului, respectiv C.R.A.B.. Mai mult, reproşează faptul că Primăriile au fost nevoite să atribuie serviciul de apă şi canalizare în mod direct.

„CRAB a făcut toate unităţile administrativ teritoriale acţionari, pentru a-i încredinţa serviciul în mod direct, fără licitaţie. Nu e corect. Aceste servicii publice trebuie scoase la licitaţie. Un operator mare nu înseamnă că este şi bun. S-ar putea ca două localităţi, pe principiul geografic, demografic, să aibă un alt operator. Spre exemplu, Valea Trotuşului, care se alimentează de la Valea Uzului, poate să aibă un operator. Păi ce legătură am eu cu Buhuşi sau cu Letea Veche, care pompează de trei ori apa, cu costuri mai mari. Nu este normal ca operatorul să participe la investiţii. Investiţiile sunt numai la proprietar, proprietarul coordonează, iar exploatarea la Companie. Nu ştiu câte judeţe din ţară mai au preşedinte la ADIB un administrator public de Primărie. Sunt ori preşedinte de CJ ori primar, persoane alese, ca să răspundă cetăţenilor, ca să ţină cont de limita lor de suportabilitate.”

Vestea proastă pentru Compania de Apă constă în faptul că consumul s-ar fi redus drastic din cauza tarifului. „Consumul de apă s-a redus la jumătate. Oamenii şi-au făcut fântâni în curţi. Nu e corect să se întâmple aşa, dar cu 500 de lei, cât costă branşamentul, şi-au făcut fântâni,” a declarat Ştefan Şilochi.

Dom’ primar, votăm până iese!

Reacţiile dure ale consilierilor locali, indiferent de culoarea politică, au produs confuzie la momentul votului, când trebuia să se aprobe sau nu achiziţia serviciilor de natură juridică de către Primărie. Parcă desprins dintr-o scenetă cu iz caragialesc, cu discursuri pline de emfază, redăm o parte din dialogul personagiilor noastre, care în final nu s-au înţeles la vot.

Daniela Biri, consilier local PNL:Atitudinea CRAB este una de monopol şi cred că ar trebui să ne adresăm şi Consiliului Concurenţei, pentru că au fost firme şi mai mari decât CRAB, gen E.ON, care au plătit. A impune un preţ care nu ţine de o negociere directă într-o economie de piaţă am impresia că s-ar putea să fie o încălcare flagrantă a legii şi, în paralel, Primăria ar trebui să facă o sesizare şi la Consiliul Concurenţei.”

Costache Nuţu, consilier local PC:Mie îmi pare rău că am aşteptat să ne execute CRAB, trebuia după prima, a doua lună, să ne trezim şi să luăm o poziţie faţă de ei. Ăştia-s nişte ,criminali” şi nu ne lasă în pace. Clar! Odată că sunt miliardele din urmă, pe de altă parte vin acum cu o altă găselniţă, ca să ne facă datori faţă de ei. Dacă nu ieşim din ADIB, nu avem nici o şansă să câştigăm vreun proces cu CRAB.”   

Trebuie să iasă sau să nu iasă? Votăm până iese!

Nuţu, preşedintele de şedinţă:Domnu’ Drăgănuţă, sunteţi de acord să iasă?

Neculai Drăgănuţă, independentul:Eu sunt abţinere.”

Daniela Biri:A picat proiectul de tot.”

Ilie Ionel, consilier local PSD:Nu cred că procedăm corect. Greşeala e de la noi.”

Maricel David, vicele, PSD:Trebuia să votăm întâi scoaterea punctului doi din proiectul de hotărâre.”

Valentin Păscălin, PSD:Da!

Nuţu:Gata!Votăm pe articole.

Rezultatul: 13 voturi pentru angajarea unei case de avocatură şi o abţinere, independentul Drăgănuţă.