Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Polițiștilor oneșteni condamnați la pedepse de până la 8 ani închisoare, toate cu executare, li se trage de la
„testul de integritate”. De acolo s-a pornit tăvălugul care, alimentat de noul Cod Penal, i-a rupt. Unele acuzații sunt grave, de pildă modul în care s-au comportat în cazul unui accident (ar fi încercat să-l mușamalizeze). Dar să trimiți după gratii patru oameni pentru o mită „totală” de vreo 700 lei, în condițiile în care o astfel de sumă este o jignire pentru multe halate albe băcăuane, ca să nu mai vorbim de miniștri (citiți aici niște sentințe – Năstase, Mitrea, Bian etc.), și să condamni pentru că ar fi comunicat unuia numărul de puncte de penalizare (de ce nu ar putea fi asta o informație publică din oficiu, pe siteul Poliției?) nu e stat de drept.
Ei trebuie pedepsiți, dar până la opt ani pentru cele de mai sus înseamnă o disproporție uriașă între faptă și pedeapsă. Laura Ștefan, probabil cel mai cunoscut expert anticorupție din țară, a atras atenția acum câteva luni asupra anomaliilor din noul Cod Penal. Teoretic, societatea trebuie să le ofere șansa indivizilor care o iau pe arătură să se reabiliteze. Dacă închisorile devin neîncăpătoare degeaba, societatea a pierdut. Toată lumea pare preocupată de a umple pușcăriile, prea puțini par interesați să determine să NU se mai întâmple abuzuri. Stat de drept. Fiți convinși de faptul că acești polițiști „știu” foarte bine cum merg lucrurile atât în sistemul lor, cât și, în general, în România. Că nu vorbesc e alegerea lor. Probabil că au fost șocați la auzul unor condamnări cu executare pentru 150 lei, știind ce fac alții. Dacă, spre exemplu, și-au imaginat (absolut greșit!) că ar putea fi puși să deschidă o coloană oficială, pe motocicletă, noaptea, pe ploaie, la o viteză absurdă, și să tacă cu privire la situație, iar cei 150 lei să-i fi considerat o compensație pentru situațiile astea? Absolut nelegală situația, dar poate fi înțeleasă uman?
Cu siguranță, nici unul dintre cei patru polițiști oneșteni nu e structural un individ rău, nu s-a născut cu intenția de a deveni infractor. Ceva i-a schimbat, iar la acel ceva nu se gândește nimeni. Mediul, viața, greutățile, sistemul, noi, România. Unul e fiu de preot. E imposibil de crezut că a primit o educație din care a înțeles că trebuie să ia mită. Până la opt ani cu executare nu le oferă nicio șansă de reabilitare și de reintegrare în societate, după cum e o problemă a sistemului faptul că nu face public ce reprezintă cei 288.000 lei pe care trebuie să-i achite fiecare, drept cheltuieli de judecată. Fosta președintă a Curții de Apel Iași, cu totul și cu totul alt rang decât polițiștii oneșteni aflați la început de carieră, a primit la Curtea de Apel Bacău (nu la Tribunal, ca oneștenii), 4 ani și șase luni pentru 6.000 euro mită. Ce am putea înțelege, ca oameni care privim justiția de pe margine, când pentru 6.000 euro se dau 4 ani și șase luni (a fost și acolo încă o infracțiune, trafic de influență), iar pentru câteva sute de lei se dau până la opt ani? Vorbim Tribunal, o instanță căreia abia i s-a infirmat o condamnare de 7 ani, acuzatul fiind achitat la Curtea de Apel. Dacă acuzatul, Doamne ferește!, stătea mai slab psihic și își lua zilele după condamnarea de la Tribunal?
În condițiile astea, luând ca referință condamnările dictate de justiția băcăuană, cât ar trebui să primească cei care vor fi găsiți vinovați de neglijență criminală în cazul polițistului Gigină, din coloana oficială a ministrului (sursă pentru urmărirea cazului: Vlad Petreanu)? Neglijența criminală, a trimite conștient un om să-și riște viața când nu e cazul e, totuși, mai mult decât o acuzație de mită de câteva sute de lei.
Pentru o decizie corectă cu privire la moartea polițistului bucureștean, putem spera ca șefii săi să fie judecați de justiția băcăuană? Avem încredere în ea, chiar dacă justiția și dreptatea sunt noțiuni care nu se confundă mereu. Înainte de asta însă, așteptăm să fie făcute publice „testele de integritate” pe care le-au trecut șefii polițistului mort, în frunte cu ministrul Oprea, exact ca în cazul polițiștilor oneșteni, unde pedeapsa cu executare e execuție.
Sursa foto: M.A.I.