Surpriză la desemnarea noului primar al Oneștiului
Primarul Oneştiului, Laurenţiu Neghină, poate fi deja înlocuit de prefect cu Nicolae Gnatiuc, actualul viceprimar, dar
șeful PSD Onești nu e sigur de post. UNPR ar trebui să facă rocada cu PSD, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procedurilor demarate de Dorian Pocovnicu, prefectul de Bacău, prin care lui Neghină i s-ar aplica procedura de încetare a mandatului. Gnatiuc vrea, dar mai rămâne ca şi Dragoş Benea, preşedintele PSD, să-şi dea acordul. Potrivit surselor bacauinfo.ro, Gabriel Oprea, şeful UNPR, și-a exprimat dorința ca Primăria să rămână a uneperiștilor. Acest lucru ar presupune mutări masive de efectiv, iar în cărţi pentru numirea ca viceprimar şi ulterior ca primar interimar e Alexandru Cristea (UNPR). Pentru acest scenariu, Gnatiuc trebuie să accepte pierderea funcţiei de vice al Oneştiului.
Laurenţiu Neghină, încă primarul Oneştiului, își va pierde funcţia înainte de termen, ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care prevede că tuturor aleşilor locali condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare li se aplică măsura încetării mandatului. Acesta îşi pierde şi drepturile de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
Primarul Neghină a fost condamant pe 29 februarie 2012 de Tribunalul Bacău la 8 luni cu suspendare pentru cumpărare de influenţă în Dosarul „Mită la BAC”.Numele lui Neghină apare pe un plic care conţinea 2.000 lei, plic ridicat în cadrul percheziţiilor efectuate în 28 iunie 2010 la Grupul Şcolar „Al. Vlahuţă” Podu Turcului. În timpul audierilor, Neghină a afirmat că suma reprezintă o sponsorizare, fără a putea preciza persoana căreia i-a înmânat suma de bani.
Prefectul Dorian Pocovnicu a solicitat secretarilor tuturor unităţilor administrativ teritoriale situaţia primarilor şi consilierilor care sunt vizaţi de hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit Deșteptarea.
„Am primit notificarea Prefecturii. Referatul l-am făcut de ieri şi acum îl transmit direct la Prefectură,” a declarat pentru bacauinfo.ro Daniel Spânu, secretarul Primăriei Oneşti. „Doar cazul domnului primar Neghină este la Oneşti. Prefectul urmează să analizeze dacă sunt îndeplinite condiţiile legale ca să emită ordinul de încetare a mandatului. Imediat cum ni se comunică ordinul prefectului, în aceeaşi zi trebuie găsite soluţiile legale pentru preluarea conducerii de către viceprimar, aşa spune legea.”
Prefectul Pocovnicu a declarat limpede că aleşii locali condamnaţi cu suspendare îşi vor pierde mandatul. Prin urmare, este de aşteptat ca un ordin de încetare a mandatului de primar să ia calea Oneştiului pe adresa lui Laurenţiu Neghină.
Cu toate astea, colegii de partid ai lui Neghină găsesc argumente pentru ca acesta să rămână pe funcţie.
Gabriel Berca, proaspăt membru UNPR şi secretar executiv pe regiunea Moldovei, a aflat de la bacauinfo.ro de situaţia primarului de la Oneşti. „Nu ştiu care e situaţia lui. Acum aflu şi eu, dar depinde ce prevede hotărârea Înaltei Curţi. Eu vă spun, în general, că dacă sunt interzise drepturile de exercitare a drepturilor publice, a activităţii în Primărie, îi încetează mandatul. Dacă nu prevede, nu. Spre exemplu, sunt parlamentari care au fost în astfel de situaţii şi îşi continuă activitatea în Parlament. Depinde ce prevede hotărârea respectivă şi e decizia prefectului, până la urmă. El trebuie să aplice legea.”
Senatorul UNPR Marcel Bujor dă ca sigur faptul că Neghină va contesta orice decizie împotriva sa, care va duce la pierderea mandatului înainte de termen. „Vag ştiu această situaţie. Eu sunt la Bucureşti. Am aflat tangenţial că vineri ar fi emis Prefectura o adresă către secretarul Primăriei. Este o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie asupra unei speţe din Târgu Jiu, ceva de genul ăsta.”
Cu privire la declaraţia prefectului Pocovnicu, Bujor spune că nu e o hotătâre „expresă” pe situația din Onești: „Dacă este declaraţia domnului prefect, dumnealui fiind în măsură, nimeni nu este mai presus de lege, dar, probabil, că vor fi multe contestaţii la această speţă, pentru că nu există o hotărâre expresă a ÎCCJ. În primul rând, toţi trebuie să ne supunem legilor, dar cred că există şi căi de contestaţie, iar primarul Neghină va face contestaţie. Cred că sunt multe cazuri şi în ţară, cu pedepse cu suspendare şi care deţin funcţii publice. E dreptul fiecăruia să facă contestaţie, dacă se crede nedreptăţit, iar la final va exista o soluţie definitivă.”
PSD Oneşti aşteaptă cu nerăbdare înscăunarea lui Gnatiuc, mai puţin Benea
Spre deosebire de colegii de alianţă, deputatul Cosmin Necula, purtătorul de cuvânt al PSD Bacău, este convins că legea se va aplica: „Din punctul nostru de vedere, o decizie a ÎCCJ nu se comentează, se aplică de îndată, fără prea multe comentarii, aşa cum scrie în lege.”
Nicolae Gnatiuc, viceprimarul Municipiului şi preşedintele PSD Oneşti, aşteaptă ordinul de încetare a mandatului emis de către prefect, care ar putea să însemne alegerea lui în funcţia de primar interimar. Gnatiuc nici nu vede un alt deznodământ, declarând clar şi răspicat că îşi doreşte funcţia de primar, chiar dacă este doar până la alegerile din 2016. „Bineînţeles că da!”
Decizia se va lua în cadrul Biroului Municipal al PSD Oneşti întrunit în şedinţa convocată de Dragoş Benea, preşedintele PSD Bacău. Potrivit surselor bacauinfo.ro, Benea ar trebui să-l convingă pe Gnatiuc să-şi dea demisia din funcţia de viceprimar pentru a-i face loc lui Alexandru Cristea (UNPR), care, ulterior, ar urma să fie desemnat de Consiliul Local drept primar interimar. Benea trebuie să respecte dorința şefului UNPR, Gabriel Oprea, care vrea ca Primăria Oneşti să rămână a uneperiștilor. Pentru alegerea unui nou viceprimar, secretarul Spânu arată că acest lucru se poate face cu votul a două treimi din numărul aleşilor locali. Adică e nevoie de 12,66 de voturi din 19.
În condiţiile în care PSD are 9 consilieri locali, iar UNPR 5, negocierile vor fi aprinse. Nici PSD şi nici UNPR nu au singure numărul necesar de voturi. Nu sunt excluse nici eventuale negocieri cu PNL, care are 5 consilieri locali, iniţiate de PSD. În virtutea istoriei useliste, PSD ar putea propune PNL un post de viceprimar interimar, pentru ca Gnatiuc să scape Neghină, iar UNPR să fie lăsată în Opoziţie. Sunt de notorietate situaţiile în care Gnatiuc a fost marginalizat din punct de vedere administrativ şi trimis să verifice potabilitatea apelor din fântâni sau să se pozeze cu muncitorii Domeniului Public şi Privat, aflaţi la lucru.
Pentru astfel de situaţii, între UNPR şi PSD nu există nici un fel de protocol, recunoaşte Gabriel Berca, sperând ca Neghină să nu-şi piardă mandatul.
Nici Gnatiuc nu cunoaşte vreo înțelegere publică între cele două formaţiuni politice, doar cea prin care UNPR susţine PSD la guvernare. „Eu nu cunosc un protocol între PSD şi UNPR la nivel judeţean. Ştiu doar de protocolul de la nivel naţional, prin care suntem sprijiniţi la guvernare de către UNPR. Ştiu şi că în 2016 vom merge pe liste comune la locale, dar nu este cert.”
Cu alte cuvinte, Gnatiuc nu vede cum ar putea să piardă oportunitatea de a fi desemnat primar interimar cu o majoritate politică UNPR – PSD de 14 consilieri locali din 19. „Vom vedea ce se va hotărî în această şedinţă. Domnul preşedinte a solicitat o întâlnire a Biroului Politic, vedem ce spune organizaţia judeţeană,” mai declară viceprimarul Gnatiuc.
Dragoș Benea, Laurențiu Neghină, Alexandru Cristea și Dorian Pocovnicu nu au putut fi contactați, pentru un punct de vedere.