Tensiune în ACL Bacău. Drăgănuţă: „Începând de astăzi, nu mai facem campanie electorală!” Mihăilă: „Liberalii sunt setaţi să voteze cu PSD”
PNL-ul mare, prea mic pentru orgoliile consilierilor judeţeni PDL şi PNL. „Începând de
astăzi, nu mai facem campanie electorală până nu vă rezolvaţi relaţiile cu PSD în Consiliul Judeţean,” i-a declarat clar şi răspicat democrat liberalul Constantin Drăgănuţă vicepreşedintelui PNL Claudiu Năstasă, după şedinţa de Consiliu Judeţean. Pedeliştii le reproşează liberalilor faptul că votează în cor cu Dragoș Benea (PSD), preşedintele C.J.. Faptul că liberalii nu l-au votat pe Petrică Mihăilă, propunerea PDL pentru a deveni membru în A.T.O.P., putea să arunce în aer alianţa dintre cele două partide, cu mai puţin de o lună până la alegerile prezidenţiale. Drăgănuţă, contrazis de Tudoriţa Lungu, şefa PDL: ,,Clar nu se pune problema să ne oprim cu campania. Este exclus lucrul acesta.”
Consilierii judeţeni din partea Partidului Democrat Liberal îşi acuză partenerii de alianţă, liberalii din C.J. – mai nou colegi de partid în PNL-ul mare, care a obţinut personalitate juridică – de faptul că păstrează vie Uniunea Social Liberală. Mai precis, Petrică Mihăilă consideră că PNL votează aşa cum îi cântă Benea, pentru a-şi păstra funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Tot el mai spune că liberalii nu acceptă ideea de a face opoziţie.
Pe acest fond şi cu nervii întinşi la maximum, după ce liberalii nu au susţinut propunerea PDL, respectiv votarea lui Mihăilă ca membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, organism cu rol consultativ, Constantin Drăgănuţă i-a comunicat vicelui C.J. Năstasă faptul că PDL încetează să mai facă orice fel de campanie electorală pentru Klaus Iohannis.
Constantin Drăgănuţă, consilier judeţean PDL: „Începând de astăzi, nu mai facem campanie electorală până nu vă rezolvaţi relaţiile cu PSD în Consiliul Judeţean.” După aproximativ o oră şi jumătate de la declaraţia făcută de acesta pe holurile Consiliului Judeţean, după şedinţă, bacauinfo.ro a încercat să obţină mai multe detalii cu privire la motivele disensiunilor dintre cele două grupuri de consilieri aflate, teoretic, în alianţă.
„Păi nu aţi văzut? Nu aţi fost în şedinţă? Dacă aţi fost, aţi văzut. Nu trebuie să vă spun eu. Nu e normal ca PNL să voteze la fel ca PSD. Trebuie să-şi rezolve situaţia cu PSD. Au votat la fel ca ei, împotriva noastră. Nu vă spun eu (n.r. proiectele asupra cărora grupurile consilierilor PNL şi PDL nu s-au înţeles). Nu aţi văzut? Dacă nu aţi văzut, atunci nu vă spun eu,“ – Constantin Drăgănuţă.
La scurt timp, Petrică Mihăilă a declarat pentru bacauinfo.ro că liberalii au votat omul PSD în detrimentul său. Acesta a fost desemnat de propriul partid pentru a ocupa un post de membru în A.T.O.P.. Era la bătaie cu Ioan Dascălu, consilier judeţean PPDD, propunerea PSD, făcută de Ionel Floroiu. Dascălu a primit 20 voturi, Mihăilă a obţinut 8, iar 5 voturi au fost nule.
„Aici apar disfuncţionalităţi pentru că nu ia nimeni iniţiativa să convoace şedinţele. Dar, oricum ar fi, cred că, chiar dacă sunt propuneri iniţiate pe ultima sută de metri, iniţiative spontane, făcute de colegi de-ai noştri din partid, pentru că de acum suntem un partid, tot trebuie… Domnule Munteanu, dacă nu am vorbit înainte, consilierii judeţeni între noi, asta înseamnă că trebuie să votezi cu PSD? Despre asta vorbim! Era propunerea unor colegi, pentru că de acolo a plecat supărarea, la A.T.O.P.. Deci, liberalii, votează omul PSD, pentru că nu am discutat noi înainte? Asta înseamnă că din start eşti setat să votezi cu PSD. Se vede foarte clar că nu se doreşte să se facă Opoziţie în Consiliul Judeţean din partea consilierilor PNL. Nu toţi. Unii sunt de bună credinţă. Pe orice logică politică, PNL nu trebuie să mai aibă funcţia de vicepreşedinte de CJ. De ce să-l mai ţină Benea vicepreşedinte? Pentru că îi e foarte simpatic domnului Benea? Dacă vrem să-l scoatem pe Iohannis preşedinte, trebuie să mergem din casă-n casă să spunem oamenilor că suntem în Opoziţie, nu că împărţim puterea cu PSD. Să arătăm toate abuzurile pe care le face Consiliul Judeţean.
Adică, după ce domnul Benea ofertează 4, 5 primari din PNL, numai din colegiul meu, tu mai stai cu el? Eu mă duceam cu demisia, nu să vorbesc în cor cu Benea. Eu sunt foarte supărat şi o să mă declar independent, tocmai din acest motiv. Vorbesc foarte serios. Nu e prima dată când PNL votează cu PSD şi împotriva PDL. Dacă PNL se foloseşte de noi acum, iar după alegeri …?” şi se opreşte Petrică Mihăilă.
Tudoriţa Lungu, preşedinta PDL şi copreşedinta ACL, îşi aşază în rând consilierii, trimiţându-i în aceeaşi zi pe teren, în campanie electorală. În acelaşi timp, confirmă nemulţumirea PDL faţă de situaţia vicepreşedintelui C.J..
„Clar nu se pune problema să ne oprim campania. Este exclus lucrul acesta. Nu se pune problema ca vreuna din tabere să abandoneze lupta, nici poveste. Suntem cu toţii în campanie, penelişti şi pedelişti la un loc. Dar nouă, de mai multe ori, ni s-a părut nefiresc să mai rămână domnul Claudiu Năstasă vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Obiectivul pe care-l avem acum, Klaus Iohannis, preşedinte, nu o să ne permită să ne supărăm pentru lucruri care nu sunt foarte, foarte importante, pentru că, cu certitudine, lucrurile acestea le vom lămuri între noi,” a declarat pentru bacauinfo.ro Tudoriţa Lungu. „Chiar acum (n.r. vineri, 10 octombrie) sunt în teritoriu şi cu domnul Drăgănuţă, şi cu colegii liberali. Toţi consilierii judeţeni PNL şi PDL sunt în campanie şi ne întâlnim mai rar ca să discutăm înainte de şedinţa de CJ. Aşa s-ar explica şi neînţelegerea de astăzi. Cu certitudine, ne vom rezolva problema asta.”
Cu duhul blândeţii, şefa PDL le găseşte scuze până şi consilierilor PNL: „Nu au picat de acord pe două puncte de pe ordinea de zi. Au fost uşor tensionaţi. Au fost spuse lucruri la nervi de domnul Drăgănuţă. S-a votat completarea în A.T.O.P.. E adevărat că în şedinţă a fost făcută propunerea şi pentru domnul Mihăilă. Este posibil ca liberalii să fi fost luaţi uşor prin surprindere, iar colegii noştri au tras concluzia că adunate voturile PDL şi PNL nu ieşeau câţi au votat pentru reprezentantul PDL. Nu este foarte, foarte important lucrul ăsta încât să compromitem un obiectiv atât important pentru România.”
Însă funcţia de vicepreşedinte, deţinută de liberalul Claudiu Năstasă, generează, în continuare, neîncredere şi suspiciuni de conservare a Uniunii Social Liberale în Consiliul Judeţean. Discuţiile privind luarea unei decizii definitive au fost amânate şi de această dată.
Tudoriţa Lungu, copreşedintă ACL: „O să purtăm această discuţie. N-am stabilit încă momentul în care ne vom decide clar ce va face domnul vicepreşedinte, dacă mai rămâne sau nu acolo. Când ne vom decide, vom face publică poziţia noastră. După ce depăşim campania electorală, ne vom gândi în linişte ce avem de făcut.”
În schimb, Ionel Palăr, copreşedintele ACL din partea PNL, a dat de înţeles că nu vor exista negocieri pe acest subiect, iar funcţia de vicepreşedinte în cadrul Consiliului Judeţean este un atu pentru noul PNL mare.
„Nu e cazul să ne referim la o persoană. PNL, respectiv ACL Bacău sau, mai precis, PNL-ul mare, are în acest moment în Consiliul Judeţean, de drept, un vicepreşedinte. Această funcţie este obţinută cu votul electoratului băcăuan. Este extrem de important să avem om la Consiliul Judeţean, care să reprezinte primarii pe care-i mai avem, încă. Atât primarii PNL, câţi au mai rămas, cât şi primarii PDL, au nevoie de o reprezentare în Consiliul Judeţean. Iar propunerile care se fac în şedinţele de Consiliu Judeţean trebuie să fie logice şi cu fundament. Speţa pentru care s-a produs supărare domnului Drăgănuţă nu este de nivelul să afecteze campania electorală în ansamblu. Scopul nostru este de a câştiga alegerile prezidenţiale şi nu de a avea vendete personale,” – Ionel Palăr.
Pe de altă parte, liberalii pot reproşa atitudinea ostilă a consilierilor PDL din Consiliul Local Bacău, care votează, deseori, alături de PER, împotriva proiectelor iniţiate de administraţia liberală, relevant fiind proiectul de modernizare a infrastructurii de termoficare a oraşului Bacău, în valoare de 80 de milioane de euro.