Tipuri de fire de ață de cusut

Cu toții avem prin casă măcar o papiotă de ață de cusut, dar și câteva ace de diferite dimensiuni, pentru a repara rapid, micile incidente care pot apărea din cauza destrămării materialului. Cu toate acestea, există mult mai multe fire de ață de cusut, iar în rândurile următoare vei afla mai multe despre ele.

 

Ața poliester

 

Este destul de frecvent utilizată, fie că este vorba despre cusutul la mașină sau manual. Foarte practică, ieftină, ușor de găsit în o mulțime de culori, este cel mai des întâlnită în coșulețul cu papiote al fiecărei gospodine. Pentru că este realizată din poliester, rezistența ei este ceva mai ridicată.

Este numită de cele mai multe ori și ”ață universală”, ceea ce înseamnă că se potrivește perfect majorității cerințelor dintr-o gospodărie. Durabil, dar și cu o mică elasticitate, acest tip de fir este unul foarte rezistent la uzură. Chiar și când vine vorba de hainele celor mici, tot acest fir se dovedește a fi alegerea ideală.

 

Ața de bumbac

 

După cum probabil ți-ai dat deja seama, avem de a face cu o ață din bumbac, nu prea rezistentă, și de aceea nu este recomandată să fie utilizată la mașina de cusut. Dacă însă vrei să coși ceva manual, confecționat dintr-un material mai slab decât bumbacul, este o alegere potrivită.

 

Ața cerată de pentru marochinărie

 

Ata de cusut cerata pentru cusut pielea este foarte folosită în marochinărie. Fabricată din poliester împletit, are un aspect plăcut, iar rezistența ei este una ridicată. Are această denumire deoarece firul este ușor cerat, fiind disponobil în mai multe grosimi sau culori.

 

Ață de brodat

 

Persoanele pasionate de decorațiuni hand made, și aici ne referim în special la reprezentantele sexului frumos, mult mai atrase de acest gen de activitate, știu multe despre ața de brodat, care se folosește la aproape toate proiectele de acest gen. Este disponibilă în mai multe culori, poate fi confecționată din raion, bumbac sau metal, are o bună durabilitate, și nici nu costă prea mult. De asemenea, se potrivește atât pentru broderiile realizate manual, cât și cele la mașina de cusut.

 

Ața elastică

 

Acest tip de ață de cusut este perfectă atunci când vine vorba despre îmbrăcămintea sport, țesături gen lycra sau costume de baie. Firele sunt ceva mai groase spre deosebire de altele, și este și normal să fie așa deoarece trebuie să ”țină” bine cusăturile.

 

Ața de nailon

 

Firul acesteia este unul fin, dar foarte rezistent. Din acest motiv ața de nailon se recomandă pentru cusăturile ceva mai dificile, sau pentru confecționarea manuală a unor coliere, pandantive sau brățări, ba chiar și cercei.

 

Ața de mătase

 

În acest caz avem de a face cu un fir neted, cu un aspect elegant, pe care îl poți folosi pentru a oferi proiectelor tale un finisaj aparte, care să atragă toate privirile admirative. Este un tip de fir care se potrivește atât pentru cusutul manual, dar și la mașina de cusut. Sunt unele persoane care prefer firul de mătase pentru a coase butoniere sau pentru a finisa tivurile pieselor de îmbrăcăminte deoarece lucrează mai ușor cu el, aspectul este unul plăcut și nu deranjează privirea.

Și, deși multă lume are impresia că firul de mătase nu stă prea bine la capitolul rezistență, specialiștii sunt de părere că sunt și alte fire mult mai slabe decât acesta.

Firul de mătase este perfect atunci când îți place să lucrezi manual anumite obiecte decorative, pentru că le oferă acestora un aspect de-a dreptul aparte.

 

Ața de tapițerie

 

În acest caz avem de a face cu un fir mult mai greu decât cele cu care erai obișnuită până acum, pentru că este important ca acesta să fie unul durabil. Ceea ce impresionează la ele este faptul că deși sunt foarte rezistente și deurabile, ele sunt în același timp și foarte delicate. Acest tip de fire sunt perfecte atunci când vine vorba despre confecționarea pernelor, a draperiilor și a altor elemente de decor. De menționat faptul că este un fir foarte rezistent la razele puternice ale soarelui, așa că utilizarea lor este indicată și pentru articolele care vor acoperi mobilierul de exterior.

 

Ața de sfoară

 

Un fir puternic, gros, indicat pentru finisarea cusăturilor. Acesta este tipul de ață utilizat pentru a coase pânza sau tivirea salopetelor de lucru sau a blugilor.

 

Cum știi să alegi ața de cusut potrivită

 

În funcție de proiectul pe care intenționezi să îl derulezi se face și alegerea tipului de ață potrivit. Este posibil să utilizezi doar un singur fir, dar și o combinație dintre ele.

În primul rând, se va ține cont de caracteristicile țesăturii. Firul de ață ales nu trebuie să se potrivească doar din punct de vedere estetic, ci și cu greutatea sau dimensiunea.

 

Nu uita nici de acul de cusut

 

Am discutat despre tipurile de fire, dacă se potrivesc sau nu pentru cusutul manual sau cel la mașina de cusut, dar nu uita că pentru ambele variante ai nevoie de acele potrivite. Chiar dacă, pentru că nu cunoști prea bine domeniul, toate acele ți se par la fel, trebuie să știi că nu sunt atât de similar. De reținut ar fi faptul că pe măsură ce numărul acului este mai mic, cu atât este mai fin. Evident, un ac mai gros va avea un număr mai mare. Așa vei putea să îl alegi mult mai ușor pe cel potrivit pentru proiectul tău.

Orice proiect nou presupune utilizarea unui ac nou, iar dacă este vorba despre țesături delicate, nu vei opta niciodată pentru un ac gros, din motive lesne de înțeles. Țesăturile se pot deteriora ușor și din cauza folosirii de ace tocite, sau poate unele care agață din cauză că au fost folosite în mod excesiv.