TOP 5 CELE MAI FOLOSITE UTILAJE AGRICOLE

combina agricola

Activitățile agricole au un impact major în societatea noastră modernă, având un rol primordial în producția de alimente prin culturi și animale. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, tehnicile de producție alimentară au avansat, oferind fermierilor capacitatea de a crește producția de culturi și animale și de a reduce timpul petrecut cu munca manuală. Tehnologia despre care este vorba în acest articol este echipamentul agricol cel mai utilizat pentru însămânțare, plantare, fertilizare, combaterea dăunătorilor, irigare și recoltare a culturilor. De la utilizarea plugurilor și animalelor în trecut, până la tractorul diesel de azi, agricultura a parcurs un drum lung, iar mai jos vom evidenția câteva dintre utilajele folosite în prezent în agricultură:

  1.     Cultivatorul

Acest echipament este folosit pentru a rupe și a amesteca stratul superior al solului, cu scopul de a aera solul înaintea procesului de plantare. Astfel, substanțele nutritive cresc, iar cultura este ajutată să crească. Cultivatorul mai poate fi utilizat și după ce culturile au fost plantate, pentru a ucide buruienile care compromit culturile. Cultivatoarele se găsesc sub formă de unitate mică autopropulsată sau utilaj tras de un tractor, în cazul parcelelor de cultură mai mari. Cultivatorul face treaba care în trecut s-ar fi realizat cu ajutorul unei sape sau a unui tâtnacop.

  1.     Semănătoarea

În trecut, depunerea semințelor în solul pregătit era o lucrare făcută manual, care consuma foarte mult timp și necesita forță de muncă. Acum, fermierii au capacitatea de a remorca semănătoarele cu tractoarele lor, pentru a răspândi semințele pe o suprafață mare într-un timp mult mai scurt. Acest lucru este posibil cu ajutorul semănătoarelor care se aliniază în rânduri de diferite lățimi și eliberează semințe într-o manieră foarte precisă și monitorizată.

  1.     Pulverizatorul

Pentru a proteja culturile împotriva insectelor și a altor dăunători, pulverizatoarele pentru terenuri agricole sunt folosite la dispersarea erbicidelor și pesticidelor peste loturi mari de cultură. Aceste unități pulverizează un lichid peste culturi, și sunt trase de obicei de un tractor. Există, de asemenea,  pulverizatoare mai mici, pentru grădini sau câmpuri mai mici.

  1.     Secerătoarea

Secerătoarea este folosită pentru recoltarea culturilor. Este un vehicul motorizat mare, cu un atașament pe față, care variază în funcție de cultura recoltată. Acest echipament este foarte valoros, deoarece multe din ele au un scop multiplu. De exemplu, o combină de recoltare folosită pentru cereale poate face trei lucrări simultan:  recoltează, treieră și vântură, toate în același timp. Există, de asemenea, secerători speciale pentru fasole, morcovi, cartofi sau porumb. În plus, odată ce culturile sunt adunate, lasă în urmă paie care pot fi balotate și folosite pentru hrănirea animalelor.

  1.     Tractorul

Aproape că nu există munci într-o fermă la care acest generator de putere eficient să nu fie folosit. De la prelucrarea și cultivarea pământului, până la plantarea semințelor și la combaterea dăunătorilor, tractorul este cel mai versatil și mai frecvent folosit echipament în agricultură. În funcție de nevoile agricole, tractoarele au dimensiuni diferite și variază în putere. Alegerea unui tractor cu 12 roți sau a unuia mic de grădină, cu 4 roți, este doar una dintre numeroasele decizii pe care fermierii trebuie să le facă pentru a-și maximiza producția.

Deși această listă nu cuprinde toate utilajele agricole, acestea sunt acele utilaje care sunt folosite în general de agricultori la muncile zilnice. Îi lăsăm pe ei, cu responsabilitatea de a hrăni națiunea, să facă ceea ce știu ei cel mai bine, iar noi ne asumăm responsabilitatea de a le menține echipamentele funcționale și eficiente, pentru a obține cel mai bun randament al investiției lor și durabilitate maximă.