Trai, neneacă! 10.000 lei / lună şi 500 lei / şedinţă pentru favoriţii PSD

Domeniul Public şi Privat, firma Primăriei Oneşti alimentată exclusiv cu bani de la bugetul local, e împărţită de

PSD şi UNPR. Primarul Neghină şi viceprimarul Gnatiuc şi-au pus oamenii în fotolii plătite din bani publici cu venituri frumuşele, maşină la scară, telefon şi bonuri de carburant. Pentru toate astea, membrii Consiliului de Administraţie nu trebuie să îndeplinească criteriile de performanţă decât în proporţie de 60%. (…) când e vorba de formarea unui Consiliu de Administraţie, cu nişte drepturi băneşti destul de substanţiale, Consiliul Local este format numai din membrii PSD,” spune Gheorghe Ene, consilier local PNL.

Societatea comercială Domeniul Public şi Privat Oneşti, care își desfășoară activitatea în exclusivitate în baza unor contracte de lucrări încredinţate direct de Primărie, a fost populată cu oamenii PSD şi UNPR. În ultima şedinţă de Consiliu Local, majoritatea politică formată din consilierii PSD – UNPR şi-a votat indemnizaţii grase, contestate de Opoziţie.

Amendamentele depuse de aleşii PNL, care propuneau reducerea costurilor cu funcţiile de conducere şi reprezentare, nu au trecut din cauza votului dat împotrivă sau abţinerii consilierilor PSD şi UNPR.

Dacă în forma propusă de primarul Neghină membrii Consiliului de Administraţie (5 la număr) ar urma să primească până la 6 salarii medii brute pe lună (aproape 10.000 lei / lună!), amendamentul PNL viza reducerea veniturilor la 4 salarii medii brute/lună. Majoritatea politică PSD – UNPR a votat propunerea primarului Neghină.

Dacă în proiectul iniţiat de Neghină indemnizaţiile fixe pentru membrii Adunării Generale a Acţionarilor (7 la număr) vor primi 500 lei/şedinţă, PNL dorea diminuarea indemnizaţiei la 10 lei/şedinţă. Majoritatea politică PSD – UNPR a votat propunerea primarului Neghină.

În Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din cadrul DPP au fost aleşi prin votul politic din Consiliul Local Oneşti doar membrii PSD şi UNPR, respectiv Corina Alexe, Loredana Antohe, Ioan Tofan, Lucian Stan, Vincenţiu Jitcovici, Dănuţ Oprea, Adrian Sergentu – toţi PSD, şi Adrian Brânzaniuc, Vasile Buzdugan, Aurel Lazăr, Mircea Agapi – UNPR. Aceștia ar urma să primească 500 lei / ședință.

Membrii Consiliului de Administraţie (C.A.), listă propusă de PSD şi susţinută prin vot de UNPR, au fost aleşi fără să fie efectuată o selecţie, o evaluare a concurenţilor, potrivit legislaţiei în domeniu. Mai mult, anunţul privind selecţia membrilor C.A. trebuia făcut inclusiv prin publicarea acestuia în două ziare economice şi/sau financiare cu largă răspândire. Nici o prevedere nu a fost respectată de administraţia condusă Neghină.

Elena Paşcu Apăvăloaie, consilier local PNL: „Eu apreciez că, pentru a nu avea nici un fel de discuţii, este obligatoriu (potrivit Ordonanţei 109 – n.r.) ca Primăria să contracteze un expert independent în resurse umane şi ca selecţia persoanelor care urmează să facă parte din Consiliul de Administraţie să se facă de către acest expert. Noi am solicita ca indemnizaţia fixă să nu fie în cuantum de cel mult 6 salarii medii brute lunare din ramura de activitate a societăţii. Considerăm că este oportun să fie patru salarii medii brute lunare. Nu este nici foarte mult, dar nici foarte puţin. Asigurarea pentru răspundere profesională, apreciez că aceasta ar trebui să şi-o facă administratorii individual, să nu plătească societatea, pentru că nu are de ce.”

Consilierul PNL mai atrage atenţia asupra remuneraţiei foarte mari de care vor beneficia reprezentanţii Consiliului Local din AGA: Aici era propusă prin proiectul iniţial o sumă de 500 lei pentru fiecare şedinţă. Cred că este o sumă foarte mare. Dacă stăm şi ne gândim şi facem un calcul, ar însemna că în cazul în care s-ar face lunar câte o şedinţă, avem aproape 10.000 lei / lună indemnizaţii ale reprezentanţilor Consiliului Local în AGA. Ceea ce înseamnă că pe un an am avea o sumă destul de frumuşică. Apreciez că suma de 10 lei e o indemnizaţie modică. Este una cât se poate de potrivită.

Primarul Laurenţiu Neghină a explicat pe un ton uşor agresiv faptul că el doar a propus 6 salarii medii brute / lună pentru membrii C.A., nu a hotărât. De hotărât o va face majoritatea politică PSD – UNPR, prin vot. Am spus până-n şase salarii, dar nu înseamnă şase salarii. Am considerat că eu nu pot să iau hotărârea prin actul adiţional cât e remuneraţia. Am lăsat-o la aprecierea ori a Consiliului Local, ori a Consiliului de Administraţie, dar până-n şase nu înseamnă şase. Să fim înţeleşi!

Gheorghe Ene, consilier local PNL, evidenţiază practica administraţiei Neghină şi ocuparea funcţiilor plătite din bani publici exclusiv de către oamenii PSD. „Atunci când este vorba de o responsabilitate, Consiliul Local este format numai din membrii Opoziţiei, iar când e vorba de formarea unui Consiliu de Administraţie, cu nişte drepturi băneşti destul de substanţiale, Consiliul Local este format numai din membrii PSD.”

Primăria „pompează” bani în DPP, de unde sunt alimentaţi cu venituri substanţiale membrii PSD şi UNPR

Lupta pentru fotoliile remunerate frumuşel din bugetul local are un singur câştigător. Cu votul majorităţii politice din cadrul Consiliului Local Oneşti, Neghină şi Gnatiuc reuşesc să-şi plaseze oamenii în toate comitetele, consiliile şi adunările, inclusiv în aparatul administrativ al Primăriei.

Circuitul banului public în Oneşti porneşte din bugetul local, de unde sunt plătite lucrările executate de Domeniul Public şi Privat în urma încredinţărilor directe făcute de Primărie, pentru ca societatea să plătească salariile membrilor PSD angajaţi şi să înregistreze un profit pe care să-l împartă şefii DPP şi membrii Consiliului de Administraţie. De 3,1% din profitul societăţii beneficiază Ioan Paris, şeful DPP.

Ştefan Martin, consilier local PNL: „Aş vrea să vă aduc aminte că acum trei săptămâni am mai votat un proiect pentru modificarea actului constitutiv al DPP. Proiect pe care l-am votat pentru ca, după o săptâmână, să-l revocăm. Aşa cum spunea un clasic în viaţă, acea modificare era făcută ca să dea DPP pe mâna PSD. Domnule primar, pot să vă felicit, sunteţi la putere, nu e numai al PSD. Asta am văzut. DPP se împarte pe din două. Tot ceea ce se învârte în jurul acestui proiect e legat de bani, bani publici, banii noştri, ai oneştenilor. Discutăm despre nu ştiu câte salarii medii pentru administratori, de o cotă de profit, adică să împărţim 1,5% din profitul societăţii la membrii Consiliului de Administraţie. Cred că ar trebui să ne uităm mai atent în ochii oamenilor şi să le spunem că o să mărim artificial prestaţiile DPP, ca să putem da 1,5% din profit către membrii Consiliului de Administraţie. Nu e în regulă. S-a ajuns la un 3,51%(pentru Ioan Paris – n.r.), vreo 15.000 lei, ca o cotă de profit, deşi societatea trăieşte din banii oneştenilor şi societatea nu face servicii către terţi.

La un calcul efectuat cu doar 4 salarii medii brute/lună (conform propunerii PNL), venitul membrilor din CA este de aproximativ 6.500 lei brut. Asta înseamnă vreo 5.000 lei bani în mână, cu maşină la scară, telefon, înseamnă bonuri de carburant. Astea nu-s puse, subliniază Martin. În varianta susţinută şi votată de PSD – UNPR, veniturile membrilor din C.A. ar ajunge la 7.260 lei net/lună.

Membrii C.A. din cadrul DPP, numiţi şi aleşi fără o selecţie prealabilă, la propunerea unui angajat al DPP

Dacă amendamentele PNL nu au beneficiat de votul consilierilor de la Putere, propunerile aduse de Corina Alexe, consilier local PSD, au avut mai multă trecere. Din poziţia de ales local, Alexe a votat proiecte de hotărâre care reglementează şi afectează în mod direct firma la care este acţionar Consiliul Local, implicit aceasta.

Corina Alexe este un caz aparte. Aceasta este consilier local şi angajat al DPP – şef Serviciu Achiziţii Publice. Din poziţia de consilier local, s-a votat pentru poziţia de membru în Adunarea Generală a Acţionarilor, iar în ultima şedinţă şi-a aprobat şi o indemnizaţie de 500 lei/şedinţă. Iar propunerea pentru membrii Consiliului de Administraţie al DPP a venit tot din partea Corinei Alexe.

„Propun componenţa unui Consiliu de Administraţie format din 5 membri. Deci vă spun ce am scris: Paris Ioan, administratorul unic al societăţii comerciale, Romedea Laura, ca reprezentant al unităţii administrativ teritoriale, Oprea Gabriela, directorul Direcţiei Tehnice a Domeniului Public şi Privat, Cosor George Ionuţ şi Blidaru Valentin,”Corina Alexe, consilier local PSD, şef Serviciu Achiziţii Publice SC DPP Oneşti. Cei cinci ar putea primi până la 10.000 lei / brut / lună.

Gheorghe Ene, consilier local PNL: În lege sunt criterii foarte clare, noi venim să facem o propunere clientelară, pentru că nu pot să o numesc altfel. Numirea trebuie să se facă în urma unei evaluări, unei selecţii prealabile efectuate de o comisie organizată la nivelul autorităţii publice tutelare. Autoritatea publică tutelară suntem noi (Consiliul Local – n.r.). Chiar dacă într-adevăr autoritatea publică tutelară are dreptul să numească aceşti membri, ei trebuie să fie urmarea unei selecţii. Deci trebuia să avem o comisie de selecţie care să facă această selecţie, să fie publicată în două ziare şi după aceea să supunem la vot membrii acestei comisii. Ori nouă ni se propune o listă cu cinci nume, în care eu în afară de Romedea Laura, Paris Ioan şi Oprea Gabriela nu ştiu nimic despre acest Blidaru sau Cosor George Ionuţ. Ce activitate are, cine l-a evaluat, de ce este propus, ce calităţi are, ce aptitudini, ca să facă parte din acest Consiliu de Administraţie? Nu se poate să ni se dea această listă, să spună că PSD, pentru că asta este propunerea PSD pentru cele cinci persoane faţă de care noi nu ştim nimic.

Pentru toate veniturile de care vor beneficia, membrii C.A. trebuie să îndeplinească doar 60% din criteriile de performanţă. Asta după ce a intervenit cu un amendament Alexandru Cristea, consilier local UNPR. „Completarea grilei de realizare a criteriilor de performanţă, anexa 3 A, cu procente de la 0 la 49%, raportată la punctajele proporţionale cu cele existente deja în anexă. Dacă ne uităm în anexa a treia, vom observa că minimum de performanţă luat în considerare este de 50%. La o logică simplă, am considera că dacă nu se face nimic în societate, acel 50% va fi atins. Tocmai de aceea am propus ca acest punct trei să-l reformulez şi în loc de 0 – 49% să introducem sintagma până la 60%.