„Uite-i, nu vor în învățământ, dar tot stau pentru patru ore, pentru o bucată de pâine!”

Debutanții în învățământ, dar și oameni în jurul vârstei de 50 de ani, chiar și pensionari s-au

perindat vineri în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Bacău (ISJ), unde s-a desfășurat „repartizarea posturilor didactice/catedrelor în regim de plată cu oră/cumul”, o loterie la care participă anual unele cadre didactice. „Nu mai sunt orele. Așa cum au pățit foarte mulți din sală s-au întors titularii pe post,” s-a tot auzit în sală.

Procedura nu e ușor de asimilat de oamenii care sunt în afara sistemului, însă cei interesați de orele puse la bătaie arată disciplină, tenacitate și multă răbdare. Stau până le vine rândul, până își aud strigată de la înălțimea prezidiului categoria din care fac parte, pentru a încerca să-și adune numărul de ore. Pe fețele lor rar vezi însă altceva în afară de lehamite. Stare de înțeles, având în vedere cum sunt priviți, cumva arogant, de unii bine înfipți în sistem. „Uite, toată lumea spune că nu vrea în învățământ și uite-i cum stau pentru patru ore, pentru o bucată de pâine,” sunt vorbele unei titulare care-și băgase nasul în sală, căutând „o fată”, titulară care de altfel și-a manifestat dorința de apariții în presă pentru a da bine la dosar. Stilul – „Trimit eu text și poze, că am nevoie să apară”.

Departe de lumea celor care sunt bine, a celor care fac numiri pe criterii politice, e lumea Ancăi, lumea lui Bogdan.

Anca, profesoară de Educație fizică și sport, a intrat în sală cu fetița, avea doar o întrebare pentru „doamna Tarasă” – a ieșit însă foarte repede, înghițind în sec.

Mi s-a greșit decizia. Eu sunt încă în concediu de creștere copil și trebuie să mă car cu copilul” – ne-a spus Anca, aproape în lacrimi. „În aprilie au fost detașările în interesul învățământului și m-am transferat de la Școala Lipova la Școala Negri, și am descoperit ulterior, când mi s-a dat decizia, că în loc să scrie 20.04.2016 scrie 20.04.2015 și nu este corect, pentru că pentru o astfel de greșeală trebuie să mă plimb. Pentru o greșeală de asta nu puteam intra pe postul respectiv. Aș fi vrut să dau decizia la școală, să fiu sigură că rămân la școala respectivă și la anul să nu fiu nevoită să revin, pentru că sunt titulară. Acum trebuie să revin, să îmi iau decizia săptămâna viitoare. E dificil cu copilul, pentru că nu am cu cine să-l las” – ne-a explicat Anca, înainte de a se chinui să părăsească Inspectoratul cu căruciorul pe scări.

„-Economie și educație antreprenorială, este cineva în sală?” – se tot auzeau disciplinele de la prezidiu.

La pauza de la ora 12:00 am stat de vorbă cu Bogdan Marcu, care aștepta să mai prindă trei ore de „Cultură civică” la Tătărăști.

Sunt de vreo oră aic, am 18 ore luate și vreau să renunț la două din ele, care sunt foarte departe, la Urechești, și vreau să le schimb cu trei ore de Cultură civică, pentru că am și Dreptul. Sunt sigur că voi reuși, pentru că la Cornii de Sus, în Tătărăști, nu te duci decât dacă ai… Am 6 ore de Istorie acolo și mă mai duc cu trei ore de Cultură civică, voi avea 9 ore și școala de acolo se transformă în centru pentru mine. În total  am 19 ore în loc de 18 și pot să-mi dau și def-ul (definitivatul – n.red.) anul ăsta, pot să-mi fac și Masterul în continuare la Iași, în weekenduri”  – ne-a spus Bogdan pe repede înainte.

Bogdan mai avea 10 ore la școlile din Băcioiu și Corbasca. La cei „38 de ani neîmpliniți”, Bogdan este la primul an de Învățământ și mai spune despre el că este și „student de profesie”, intrând acum în al XI-lea an de studiu. A terminat Dreptul la București, a făcut Istorie la Iași, doi ani jumătate de Marketing în Bacău, Facultate pe care a abandonat-o, și acum este în al doilea an de Master, tot la Iași. Între timp a fost consilier juridic, dar a și vândut în târg.

Am ales să intru în învățământ pentru că nu am putut să intru în avocatură și magistratură după 7 ani de examene (…) În învățământ intri dacă simți, nu intri pentru bani. Dacă intri pentru bani iei o mare țeapă și, dacă după 20 de ani de meserie te gândești tot la bani, e o suferință continuă. Mulțumesc Lui Dumnezeu că am reușit să-mi scot din cap tot ce înseamnă științe juridice. Știu cum merge treaba în Justiție și, deoarece știu asta, nu vreau acolo și nici nu recomand multora. Trebuie stomac și eu nu am stomac să calc pe cadavre. Mă duc la catedră, predau… istoria o disciplină la care trebuie să spunem anumite lucruri și să trecem sub tăcere 90% din ce știm. În al doilea rând Istoria este un discurs… una este ceea ce spune profesorul, și alta e… dacă mă apuc să spun ce s-a întâmplat în Istorie, după o oră pleacă toți copiii de la clasa a V-a și vor face cel puțin 2 ani de psihoterapie și e păcat, că sunt tineri și nu merită așa ceva” – ne-a mai împărtașit Bogdan care a reușit să intre în sistem cu media 7.02. Pentru asta a avut de pedalat.

Mi-am luat licența, am făcut modulul pedagogic, am urmărit site-urile ISJ și al Ministerului, am văzut când trebuie depuse actele, am făcut șapte drumuri la Iași să-mi iau actele de acolo, să le trag la xerox, să le duc la notar, să le duc înapoi la Dosarul de Master, copiile le-am depus aici, m-am înscris la Inspecția la clasă pe care am dat-o în Bacău, la care am fost ajutat de sfaturi și a mers… îi sunt dator acelui om.. big time.. după ce vii din Justiție și nu te sfătuiește nimeni și ți-o iei în freză, un sfat gratis de la unul cu 40 ani experiență merită cam o cisternă de whisky de ăla bun. Am luat 9,50 la inspecția la clasă și am mers la scris. La scris am luat 6,20, a fost puțin… dar nu am vrut să fac contestație pentru că am luat 7,02 medie, era peste 7 și n-am vrut să risc să iau sub 7. Sper să mă descurc bine la catedră” ne-a mai împărtășit Bogdan Marcu înainte să reintre din nou în sală.